Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το σενάριο του αύριο της ΑΕΚ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το σενάριο της Γ' Εθνικής, το οποίο στην πραγματικότητα δίνει στην ΑΕΚ πιθανότητες να την κρατήσουν στην Superleague.
Ας βασίσουμε τη συζήτηση πάνω στην παραδοχή ότι η ΑΕΚ δεν θα πετύχει τίποτα στον αγώνα που δίνει, με τόση χρονοκαθυστέρηση, για να εξασφαλίσει το δικαίωμα να παίξει την παραμονή της στο ματς του Περιστερίου και ότι θα υποβιβαστεί. Ας διαγράψουμε προς το παρόν δηλαδή και τα σενάρια που θέλουν την παραμονή της με νέα αναδιάρθρωση ή επειδή θα υποβιβαστεί άλλη ομάδα για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κι ας εξετάσουμε το βασικό σενάριο της επόμενης ημέρας για την ΑΕΚ, αυτό που περνά από τον υποβιβασμό της.
Οι φωνές περί της “προτιμότερης λύσης”, δηλαδή της διάλυσης της ΠΑΕ και της πτώσης της ΑΕΚ στην Γ' Εθνική, ή όπως αλλιώς αυτή θα λέγεται, πληθαίνουν. Χωρίς κόλπα με αγορά ΑΦΜ, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ή όχι δυνατόν να συμβεί. Γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στις κουβέντες για το “αύριο” και έχουν επιρροή, που τάσσονται υπέρ αυτής της προοπτικής: επανεκκίνηση της ΑΕΚ με διαγραφή των χρεών που έχει στην πλάτη της η σημερινή ΠΑΕ.
Το σενάριο που κυριαρχεί σε αυτές τις πρώτες ώρες που οι ζυμώσεις περνούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο και οι συζητητές αποκτούν ονοματεπώνυμο είναι αυτό που θέλει την ΑΕΚ να ξεκινά από “λευκό χαρτί”, σε επαγγελματικές συνθήκες με ερασιτεχνικό περίβλημα, και θα βάζει μπροστά το έργο για την κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με την προοπτική να επιστρέψει η ΑΕΚ μετά από 2 ή 3 χρόνια στην Superleague με υγεία και προδιαγραφές να ανταγωνιστεί σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου τους διεκδικητές του τίτλου. Δεν είναι ώρα να μιλήσει κανείς για τα πρόσωπα, τους “μπροστάρηδες” μιας τέτοιας κίνησης για την επανεκκίνηση της ΑΕΚ, αλλά είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς ότι αν μπουν μπροστά άνθρωποι της εμπιστοσύνης του κόσμου, αυτή η επιλογή μπορεί να αποκτήσει μεγάλο ρεύμα ανάμεσα στους ΑΕΚτσήδες. Πάμε λοιπόν παρακάτω.
Σκέψου σε έξι – εφτά μήνες από τώρα η ΑΕΚ να έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα, να ρίχνει τα μπετά για να ξανασηκώσει το οικοδόμημά της, να γεμίζει το γήπεδο στο οποίο θα παίζει στη Γ' Εθνική, να γεμίζει τις πόλεις στις οποίες θα παίζει εκτός έδρας, να γεμίζει η Νέα Φιλαδέλφεια από περαστικούς που θα σταματούν για να δουν τις πρώτες εργασίες. Σκέψου πώς θα νιώθουν οι οπαδοί της, αυτοί που σήμερα κλαίνε από τον πόνο και την απελπισία για την αγαπημένη τους ομάδα. Και τώρα σκέψου πώς θα νιώθουν οπαδοί άλλων προβληματικών συλλόγων μπροστά στο θέαμα που περιγράφω. Αυτό το θέαμα θα τους σφηνώσει στο μυαλό τη σκέψη ότι μπορεί, τελικά, αυτός να είναι ένας καλύτερος δρόμος και για την δική τους αγαπημένη ομάδα που σήμερα φυτοζωεί στην Superleague. Το ρεύμα της ΑΕΚ μπορεί να δημιουργήσει μόδα, να παρακινήσει κι άλλους να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, ο οποίος έχει μεγάλα ζόρια αλλά και πολλή αξιοπρέπεια και πολύ πιο αισιόδοξη προοπτική.
Και τότε τι θα κάνει η Superleague; Τι θα κάνουν όσοι εμπορεύονται το επαγγελματικό πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου, οι μεσάζοντες που ζουν από αυτό, όσοι βρίσκουν δουλειά και βγάζουν λεφτά λόγω της απήχησής του; Πόσο θα πουλάει αυτό το πρωτάθλημα, αν σε αυτό δεν συμμετέχουν, το λέω και το γράφω εντελώς σχηματικά, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αρης, δηλαδή οι τρεις εκ των πέντε μεγαλύτερων και πιο εμπορικών συλλόγων, και ποιος ξέρει ποιες άλλες ακόμη ομάδες;
Στην πραγματικότητα αυτό το σενάριο, της προτίμησης που πάει να δείξει η ΑΕΚ προς την πτώση στη Γ' Εθνική, είναι και η μόνη βάση του σεναρίου παραμονής της στην Superleague. Διότι η πτώση της κρύβει πολύ μεγάλο ρίσκο για την επόμενη ημέρα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η σκέψη ότι μπορεί η ΑΕΚ να δείξει νωρίς κερδισμένη από την πτώση της είναι εφιάλτης για τους εμπόρους της Α' Εθνικής.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: