Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Οι «έξυπνες βόμβες»

Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει στα μουλωχτά και γρήγορα. Αλλιώς, πας παρακάτω. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.
Οταν λέμε στο ποδόσφαιρο για μεταγραφικές «βόμβες», εννοούμε παίκτες γνωστούς, από το πάνω ράφι, που συνήθως κοστίζουν έναν σκασμό χρήματα - είτε είναι ελεύθεροι και τα τσεπώνουν οι ίδιοι, είτε δεσμεύονται με συμβόλαιο και παίρνει και η ομάδα τους.

Πλέον οι εποχές επιτάσσουν μεταγραφικές «έξυπνες βόμβες». Ψαγμένες τόσο, ώστε να είσαι σίγουρος ότι ο παίκτης έχει τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις, τον χαρακτήρα που θα του επιτρέψει να προσαρμοστεί γρήγορα και να μην αρχίσει να κάνει τρέλες σαν τον Πίνο και επίσης έγκαιρες, ώστε να προλάβεις να μιλήσεις μαζί του και να τον κλείσεις πριν πλακώσουν ομάδες με πιο γεμάτο πορτοφόλι.
Κυρίως οι «έξυπνες βόμβες» είναι έξυπνες, επειδή είναι μουλωχτές. Αν ακουστεί το ενδιαφέρον σου, πιθανότατα το πουλάκι θα πετάξει για αλλού. Κάποτε, που στον Παναθηναϊκό υπήρχαν λεφτά με τη σέσουλα, όλο αυτό θα ήταν απλά μια μικρή ενόχληση: θα ανέβαινε λίγο ή περισσότερο η τιμή του παίκτη, αλλά αν τον ήθελε πραγματικά η ομάδα, θα έδινε το κατιτίς παραπάνω και θα γινόταν η δουλειά. Τώρα αυτό είναι αδύνατον να γίνει: αν «βρωμίσει» η μεταγραφική προσπάθεια, πιθανότατα πάει για να καεί.
Στην περίπτωση του Ντελαπλάς της Ζούλτε Βάρεγκεμ, το καλό είναι ότι αποχωρεί ως ελεύθερος. Το κακό, ότι στο κόλπο είναι και η Σταντάρ Λιέγης, ίσως και η Βαλανσιέν. Τον Μπόρεκ της Ντούκλα Πράγας τον θέλει ο Παναθηναϊκός, αλλά όχι με τα 200 χιλιάρικα που ζητεί η ομάδα του. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως, για να γίνει «ψαλίδι» περίπου στα μισά, ενδέχεται να χωθεί σφήνα κάποια άλλη τσέχικη ομάδα. Ο Μόρας ανέβηκε κατηγορία στην Ιταλία, άρα ανανεώνεται αυτόματα το συμβόλαιό του και δεν νομίζω να θέλει να αφήσει το Καμπιονάτο και να έρθει ξανά στη μίζερη Ελλάδα, ειδικά απ' τη στιγμή που έκανε φέτος «αγροτικό» στη δεύτερη κατηγορία, ενώ ο Γιαννιώτας που έχει δηλώσει ότι θέλει να φύγει από τον Αρη κι έχει πολύ χαμηλή ρήτρα αποδέσμευσης, ήδη ψάχνει και τον ψάχνουν ομάδες από Ελλάδα, ίσως κι από το εξωτερικό.
Όλες αυτές οι ιστορίες, λοιπόν, τρέχουν, αλλά είναι στον αέρα - ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες τόσες που είναι κρυφές. Από τις φανερές όμως, υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει καμία: ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε τον χρόνο, ούτε την πολυτέλεια να μπει σε διαδικασία αναμονής ή πλειστηριασμού. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «χτυπάει», να ζητεί μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από τον εκάστοτε παίκτη ή/και την ομάδα του κι αν από απέναντι αρχίσουν τα «περιμέντε λίγο, θα δούμε, θα σας πω από βδομάδα, δώστε μου λίγο καιρό να συζητήσω και με άλλους», να προχωράει παρακάτω. Λόγω πανευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης, υπάρχουν ένα σωρό ψαγμένες «έξυπνες βόμβες».
Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: