Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ακου τι λέει η Τρόικα στον Σαββίδη!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος πανικοβάλλεται με τις σκέψεις που του δημιουργεί η στάση της Τρόικα απέναντι σε έναν επιχειρηματία που θέλει να πληρώσει 11 εκατ. ευρώ για προηγούμενα χρέη μιας ΠΑΕ.
Ακόμη ένα σοκ δέχθηκαν όσοι μελετούν την ζωή του επαγγελματικού αθλητισμού, δηλαδή του ποδοσφαίρου, με τα μαντάτα που έφερε ο Ιβαν Σαββίδης και τις διαπιστώσεις στις οποίες αυτά οδηγούν. Τι είπε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Οτι εδώ και καιρό ζητά από την διοίκηση του κράτους να δώσει 11 εκατ. ευρώ ζεστά για να σβήσει τα παλιά χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο, και η Τρόικα επιβάλει στο κράτος την απαίτησή της να πληρώσει ο Ιβαν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που είχε “φάει” η ΠΑΕ στο παρελθόν επειδή οι προηγούμενοι δεν πλήρωναν τίποτα. Το μόνο που νοιάζει την Τρόικα είναι να μη σβήσει από τα βιβλία της την λογιστική απαίτηση της διογκωμένης οφειλής, για να δείχνει στα αφεντικά της ότι “τα νούμερα είναι εντάξει, βγαίνουν”. Κι ας ξέρει ότι αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να τα δει ποτέ.
Αυτή η τόσο ελληνική αντίληψη της Τρόικα για τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τα χρέη των εταιρειών προς το ελληνικό κράτος δεν είναι απλώς βλαπτική. Μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, όπως στο παράδειγμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι της λέει δηλαδή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Σε μια εποχή που οι μισές ΠΑΕ είναι χρεοκοπημένες, έτοιμες για λουκέτο και δεν πληρώνουν ούτε τις δόσεις των ρυθμίσεων των οφειλών τους προς το Δημόσιο, η Τρόικα του λέει του ΠΑΟΚ ουσιαστικά να μην πληρώσει, και μετά να κάνει αυτό που σήμερα κάνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, να τινάξει τα μυαλά της στον αέρα και να αφήσει απλήρωτα όλα τα φέσια προς το κράτος.
Είναι εντελώς απογοητευτικό να λειτουργεί η Τρόικα όπως λειτουργούσε επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος. Το κράτος που άφηνε τις ΠΑΕ ανεξέλεγκτες, να κάνουν τη μια παρανομία μετά την άλλη, να αφήνουν απλήρωτα τα χρέη, να διακινούν μαύρο χρήμα, να κάνουν ένα σωρό οικονομικά και όχι μόνο εγκλήματα. Το κράτος που, για παράδειγμα, κοιτάζει κάποιον που έχει κλέψει 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο μιας ΠΑΕ και δεν λέει να απονείμει δικαιοσύνη. Το κράτος που έκλεινε τα αφτιά του σε κάθε έκκληση για επιβολή της νομιμότητας στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το κράτος που άφησε όλο τον υπόκοσμο να μεταγραφεί από την νύχτα στην μπάλα και να κάνει τα νταβατζιλίκια του και τα στησίματά του και μάλιστα με κυβερνητικές ή πολιτικές πλάτες.
Πάνω που πάνε οι Ελληνες να βάλουν μυαλό, έρχονται οι Τροϊκανοί και τους κρατούν στην προηγούμενη αντίληψη. Τους βάζουν να λαμβάνουν αποφάσεις με κριτήρια εικονικά, όχι πραγματικά, επειδή τους νοιάζει μόνο να δείχνουν βιβλία που θα μοιάζουν, λογιστικά, εντάξει, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα και την προοπτική.
Μου είναι παγερά αδιάφορο το επιχειρηματικό, ατομικό συμφέρον του τάδε ή του δείνα επιχειρηματία της μπάλας. Τρέμω όμως με τις σκέψεις που η συμπεριφορά της Τρόικα μου δημιουργεί. Διότι αν μας καταδικάσει με τις σημερινές απαιτήσεις της, να μην αλλάξουμε ούτε τώρα, αυτή μου μοιάζει ότι θα είναι η χαριστική βολή. Πάνω που πάμε επιτέλους να αλλάξουμε μυαλό, οι λογιστές των δανειστών θα μας κάψουν μια για πάντα το κεφάλι. Και τις προοπτικές.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: