Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γήπεδο όπως... ΟΠΑΠ

Το επιχειρηματικό κόλπο γκρόσο της χρονιάς (ίσως και της δεκαετίας) ήταν η απόκτηση ποσοστού μετοχών του ΟΠΑΠ από το fund της Emma delta, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η διαδικασία μοιάζει σχετικά απλή, αν και πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα.
Στη δημιουργία του fund που κινείται για μια εταιρεία μπαίνει ένας δυνατός οικονομικά παράγοντας που κινεί τα νήματα και στη συνέχεια πλαισιώνεται -μοιράζοντας αναλογικά τα μερίδια- από συμπαίκτες στο πρότζεκτ. Με την ίδια επιτυχημένη λογική σχεδιάζει να κινηθεί ο «τίγρης» και στην υπόθεση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σε αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ εκείνος είναι που θα ηγηθεί της διαδικασίας και θα κινεί τα νήματα, αναζητώντας συμπαίκτες που θα στηρίξουν την προσπάθεια. Βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε μερίδια και άνοιγμα σε συμπαίκτες, δεν πρέπει να συγχέει κανείς την υπόθεση με εταιρείες λαικής βάσης. Στην υπόθεση του νέου γηπέδου και στο σχέδιο Μελισσανίδη οι συμπαίκτες θα έχουν ως μίνιμουμ συμμετοχής τις 100.000 ευρώ και μετά θα αυξάνεται βαθμιαία (από μισό εκατ. ευρώ έως και 10 εκατ. ευρώ).
Υπό αυτό το πρίσμα κινεί τα νήματα ο Μελισσανίδης. Εχει δεδομένα την οικονομική στήριξη των Παππά, Χατζηιωάννου και (πιθανότατα) Γκούμα, που λειτουργούν ως βάση. Επειτα κάνει ανοίγματα σε δυνατούς επιχειρηματικά Ενωσίτες, όπως τους εφοπλιστές Δαλακούρα και Σαραντίτη. Απ' αυτούς ζητά αφενός να συμμετάσχουν και αφετέρου να επικοινωνήσουν την προσπάθεια και σε άλλους. Βέβαια, όσοι συμμετάσχουν στη διαδικασία θα έχουν σημαντικά κίνητρα και θα έχουν μερίδιο στο νέο γήπεδο. Πιθανότατα μέσω εκχώρησης που θα υπάρξει από την Ερασιτεχνική για κάποια χρόνια -όπως συνέβη στον Ολυμπιακό με τον Κόκκαλη- προς την ανώνυμη εταιρεία που θα δημιουργηθεί για να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Μέχρι τώρα ο Μελισσανίδης δεν έχει συναντήσει καμία άρνηση στις επαφές του, αν και βέβαια δεν έχουν μπει χρήματα σε κάποιο ταμείο. Βέβαια, όπως σχολίαζε σπουδαίος εφοπλιστής «αν δώσεις τα χέρια με τον Μελισσανίδη και πεις οκ, είναι δύσκολο μετά να κάνεις πίσω», κάτι που δείχνει πως σε αυτό το επίπεδο αρκεί η συμφωνία κυρίων.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μελισσανίδης μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το γήπεδο. Εάν καταφέρει να συγκεντρώσει 15-20 εκατ. ευρώ μέσω του fund, θα κινηθεί για άλλες πηγές χρημαδοτησης με περισσότερη άνεση. Θα μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα την ονοματοδοσία, θα πετύχει πολύ πιο εύκολα τραπεζικό δανεισμό (και σε μεγαλύτερο ύψος), θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Χωρίς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Τορίνο
Στο Τορίνο θα βρεθεί από απόψε το βράδυ ο Δημήτρης Μελισσανίδης προκειμένου να επιθεωρήσει το γήπεδο της Γιουβέντους. Ο «τίγρης» θα παραμείνει εκεί για μερικές ημέρες, έχοντας μαζί του ένα επιτελείο δικών του ανθρώπων που θα συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το στάδιο των Ιταλών, στα πρότυπα του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο «σπίτι» της Ενωσης. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφού αποφασίστηκε από κοινού ο Σερβοέλληνας να μείνει στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας μαζί με τους Τραϊανό Δέλλα και Νίκο Λυμπερόπουλο.
Τρέχουν οι εξελίξεις με το Ελληνικό
Σε φουλ ρυθμούς κινούνται στην Ενωση όσον αφορά τις ετοιμασίες του γηπέδου στο Ελληνικό. Οι «κιτρινόμαυροι» προχωρούν εντατικά στη συγκέντρωση όλων των εγγράφων που απαιτούνται για την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία ολυμπιακών ακινήτων, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εργασίες καλυτέρευσης τόσο του χόρτου όσο και των εξωτερικών χώρων. Υπάρχει μάλιστα η πεποίθηση ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου τα πάντα θα είναι έτοιμα, ένα χρόνικο διάστημα το οποίο έχει οριοθετήσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Τοπογραφική μέτρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ειδικό συνεργείο βρέθηκε χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον χώρο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας», προκειμένου να πραγματοποιήσει τοπογραφική μέτρηση. Η χωροταξική μελέτη του οικοπέδου αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ώστε να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερα στοιχεία που στη συνέχεια θα δοθούν σε αρχιτέκτονες και κατασκευαστικές εταιρείες.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: