Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Διαμαντίδης: Μόνο ο Σπανούλης μπορούσε στο ΝΒΑ!

Ο Διαμαντίδης παραδέχεται ότι στον τελικό του Λονδίνου ήταν με τον Ολυμπιακό και δηλώνει ότι ο Σπανούλης είναι ο μοναδικός Έλληνας που μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ, ενώ ο Φίλιππος Συρίγος αποκαλύπτει το "ρόλο" ενός Σοβιετικού διαιτητή στο Eurobasket του '87. 26 χρόνια μετά την κατάκτηση του Eurobasket, η "Αυτοψία" και Αντώνης Σρόιτερ (Πέμπτη, 00:00 στον Alpha) καταγράφουν το εθνικό μας σπορ.
H "Αυτοψία", που θα προβληθεί την Πέμπτη στις 12 τα μεσάνυχτα από την τηλεόραση του Alpha, προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο που λέγεται ελληνικό μπάσκετ με τη βοήθεια των τρις Πρωταθλητών Ευρώπης, Δημήτρη Διαμαντίδης και Κώστα Τσαρτσαρή, μιλάει με τους θριαμβευτές της Κωνσταντινούπολης και του Λονδίνου, Κώστα Σλούκας και Κώστα Παπανικολάου, ταξιδεύει στο πιο χρυσό καλοκαίρι του ελληνικού μπάσκετ, 26 χρόνια πριν με τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Κώστα Πολίτη και τον Φίλιππο Συρίγο, αναλύει τη σημερινή κατάσταση με τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τον Βασίλη Σκουντή, ενώ κλείνει το μάτι στο μέλλον, με το "next big thing" του ελληνικού μπάσκετ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Διαβάστε αποκλειστικά στο Gazzetta.gr, όσα συζήτησε ο Αντώνης Σρόιτερ με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Κώστα Παπανικολάου, τον Φίλιππο Συρίγο, τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Κώστα Πολίτη
Δημήτρης Διαμαντίδης: Σαφώς όταν δεν είσαι στους τελικούς της Ευρωλίγκα και είσαι στην τηλεόραση, ζηλεύεις. Από την άλλη όμως, ότι είναι μια Ελληνική ομάδα στο φάιναλ φορ είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι το Ελληνικό Μπάσκετ είναι εδώ παρά την κρίση και τα προβλήματα που έχει. Ήμουν με την Ελληνική ομάδα και νομίζω το ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και είναι καλό για το Ελληνικό Μπάσκετ . Όταν είσαι στο γήπεδο θέλεις να κερδίσεις, το ίδιο καιο αντίπαλός σου και με αρκετά παιδιά (σ.σ. του Ολυμπιακού) ήμουν και στην Εθνική ομάδα και έχω ζήσει στιγμές που δεν φανταζόμουν ότι θα ζήσω ποτέ και τις έζησα με αυτά τα παιδιά".
"Μόνο ο Σπανούλης μπορούσε στο ΝΒΑ"
Ο λόγος που δεν πήγα στο ΝΒΑ είναι οτι πρώτον δεν υπήρχε καμία πρόταση, αλλά και δεύτερον θεωρώ ότι ξέρω μέχρι που μπορώ να φτάσω. Εγώ δεν μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί. Τα προσόντα τα δικά μου δεν ταιριάζουν να παίξουν εκεί… Θεωρώ, από τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου, ένας παίχτης που μπορούσε να σταθεί στο ΝΒΑ είναι ο Βασίλης Σπανούλης και πιστεύω ότι από τους Έλληνες ήταν ο μόνος που μπορούσε να σταθεί".
Κώστας Παπανικολάου: "Η Ελλάδα είναι εδώ και αυτό είναι σημαντικό ειδικά σε αυτούς  τους καιρούς να υπάρχουν τρόποι να κάνεις έναν άνθρωπο να χαρεί και να γελάσει! Το πιο ωραίο, το πιο όμορφο συναίσθημα σε όλο αυτό, είναι ότι όχι μόνο Ολυμπιακοί έρχονται και σου λένε "συγχαρητήρια", αλλά υπάρχουν Παναθηναϊκοί που έρχονται και λένε "συγχαρητήρια καταφέρατε κάτι καλό για την Ελλάδα".
Ο Φασούλας μιλάει για την "κόντρα" του Γκάλη με τον Γιαννάκη
"Μπορεί ο Νίκος Γκάλης να μην ήθελε να πολυμιλάει στους δημοσιογράφους, αλλά έκανε πλάκα στα αποδυτήρια και δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο έδειχνε. Μπορεί να μην έμπαινε στο καφενείο και να τους χαιρετούσε όλους, αλλά ήταν φιλικός.  Είναι λογικό 2 μεγάλα ΕΓΩ, όπως ο Γκάλης και ο Γιαννάκης να έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να παίξουν ένα παιχνίδι για να νικήσουν. Στον αθλητισμό και συναγωνίζεσαι και ανταγωνίζεσαι. Δεν γινόταν όμως και σκοτωμός. Και εγώ έχω τσακωθεί με συμπαίκτες. Δεν υπάρχουν πισώπλατα μαχαιρώματα στο μπάσκετ, υπάρχουν ενστάσεις, αλλά μέσα στο γήπεδο αγωνίζονται όλοι για να νικήσει η ομάδα΄΄.
"Ο Αβαλασβίλι έπαιξε, γιατί ήταν εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε ποτέ από τους Γάλλους"
"Αποκάλυψη - βόμβα" του Φίλιππου Συρίγου για τον αγώνα του Eurobasket 1987 με τη Γαλλία: "Θα πω κάτι, όχι για να μειώσω την προσπάθεια… για να πετύχεις έναν μεγάλο στόχο δεν φτάνει να έχεις καλούς παίχτες να έχεις καλή ομάδα! Χρειάζεται να είσαι δυνατός και έξω από τις γραμμές του γηπέδου και εκείνη την εποχή είχαμε αρχίσει να είμαστε δυνατοί. Το ξέρεις ότι στον αγώνα με την Γαλλία, ο αγώνας που ήταν "όλα η τίποτα" έπαιξε διαιτητής που δεν είχε δικαίωμα να παίξει; Έπαιξε ο Σοβιετικός  Αβαλασβίλι και δεν είχε δικαίωμα να παίξει γιατί η Σοβιετική Ένωση μετείχε στον ίδιο όμιλο με εμάς.Νομίζω ότι έπαιξε γιατί αποτελούσε την εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε ποτέ από τους Γάλλους"
Γιάννης Ιωαννίδης: "Πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης, εάν πήγαινε στο NBA θα μπορούσε να παίξει. Εμένα είναι η ψυχή μου στο να γυρίσει ο Δημήτρης στην Εθνική, η πολιτεία μπορεί να μην δίνει λεφτά αλλά να δίνει άλλα πράγματα. Να είμαστε μεγαλόψυχοι και όπου μπορούμε να τους ανταμοίβουμε. Θέλω με την ψυχή μου να του ζητήσω να επιστρέψει, αλλά δεν θέλω να τον στεναχωρήσω".
Κώστας Πολίτης: "Νομίζω ότι έπεσαν μέσα άλλοι τομείς και άλλοι άνθρωποι που άλλαξαν την συμπεριφορά του Νίκου  Γκάλη και εκεί προέκυψε αυτή διάσταση και να σταματήσει το μπάσκετ και δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για εμένα που είχα έναν αθλητή στα καλύτερα χρόνια της σταδιοδρομίας του να του σταματήσω το Μπάσκετ. Δεν είχα τέτοια πρόθεση…"
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: