Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

In Arsene we trust;

Ο Μιχάλης Τσόχος, δεν... τιτβίζει όπως συνήθως, αλλά γράφει για τον μακροβιότερο προπονητή σε πάγκο μεγάλης ομάδας σε όλη την Ευρώπη και αναρωτιέται αν ισχύουν ακόμη όσα ξέρουμε για αυτόν.
Πριν μερικούς μήνες αυτός ήταν ο πιο πιθανός, σύμφωνα και με τα γραφεία στοιχημάτων, να αποχωρήσει από πάγκο μεγάλης ομάδας της Αγγλίας το καλοκαίρι. Τελικά και οι book έξω έπεσαν. Ηταν ο μόνος που έμεινε. Ο Σερ Αλεξ αποσύρθηκε, ο Μαντσίνι απολύθηκε και ο Μπενίτεθ έτσι κι' αλλιώς ήταν προσωρινός. Από το νέο “big four” της Αγγλίας λοιπόν, ο μόνος που συνεχίζει είναι ο Αρσέν Βενγκέρ.

Αυτός είναι πλέον και επίσημα ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας. Και όχι μόνο. Αυτός είναι που αναλαμβάνει τώρα στα... γεράματα να φτιάξει την Αρσεναλ από την αρχή και να την κάνει ξανά ομάδα τίτλων.
Βλέπετε ορθώς καμαρώνει ότι πάντα την έχει στις τέσσερις πρώτες ομάδες και άρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά εδώ και 8 χρόνια την έχει και χωρίς ούτε έναν τίτλο. Δεν... καταπίνεται εύκολα, αυτό το τελευταίο, από τους οπαδούς των gunners.

Παρά ταύτα τα κατάφερε και πάλι. Οχι μόνο επιβίωσε όταν οι φωνές σε βάρος του, ακόμη και εντός της Αρσεναλ, είχαν αρχίσει να μοιάζουν με ουρλιαχτά, όχι μόνο έμεινε, όχι μόνο έστω και στο φινάλε οδήγησε ξανά την Αρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα ζήσει και ένα καλοκαίρι ευτυχίας...

Πρώτον γιατί είναι το πρώτο που δεν θα πουλήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του. Πέρυσι ήταν ο Φαν Πέρσι και ο Σονκ, πρόπερσι ο Φάμπρεγκας και ο Νασρί κ.ο.κ. Φέτος (οι κακές γλώσσες λένε ότι επειδή δεν έμεινε και κανένας) δεν πρόκειται να πουλήσει παίκτη. Ο Καθόρλα μόλις ήρθε, ο Γουίλσιρ είναι ακόμη μικρός και η αλήθεια είναι ότι άλλος καθοριστικός δεν υπάρχει. Οποιος κι' αν φύγει θα είναι ένας από τους πολλούς.

Δεύτερον γιατί θα αγοράσει. Ο αγγλικός Τύπος... έχει ήδη βάλει στις τσέπες του σχεδόν 90 εκατ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα για καλοκαιρινά ψώνια. Βλέπετε τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια γέμιζαν και η Αρσεναλ προσφάτως προχώρησε σε δύο μυθικές εμπορικές συμφωνίες. Η μία με την Emirates συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια (30 το χρόνο δηλαδή) και η δεύτερη με την Puma, επίσης 150 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια.

Με αυτές τις δύο εμπορικές συμφωνίες και με τα ταμεία να έχουν αποθεματικά από τα συνεχόμενα κέρδη των προηγούμενων ετών, η Αρσεναλ είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα της Ευρώπης μετά την Μπάγερν και συνεπώς μπορεί να ξοδέψει.

Ο Βενγκέρ έχει αποφασίσει να το κάνει, αλλά και πάλι με τον τρόπο του. “Εμείς δεν αγοράζουμε σούπερ σταρ, εμείς τους φτιάχνουμε...” είχε πει στην ίσως πιο ιστορική ατάκα του όλα αυτά τα χρόνια στην Αρσεναλ. Ετσι φαίνεται ότι θα πορευτεί και τώρα. “Πλέον έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε τον Καβάνι ή τον Φαλκάο, αλλά δεν ξέρω αν θα το κάνουμε” είχε δηλώσει πρόσφατα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα το κάνει. Ηδη κατέληξε στον επιθετικό που θέλει. Ο Γιόβετιτς της Φιορεντίνα σε λίγες μέρες θα φορά τη φανέλα της Αρσεναλ και οι “Βιόλα” θα βάλουν στα ταμεία τους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ενας 23χρονος ταλαντούχος επιθετικός που δεν έβαλε ποτέ του περισσότερα από 15 γκολ σε μία σεζόν έρχεται για να γεμίσει τα παπούτσια του Φαν Πέρσι. Μπορεί να τα καταφέρει; Ο Τύπος στην Αγγλία αναρωτιέται γιατί δεν κάνει την κίνηση ο Βενγκέρ για τον Καβάνι, τον Φαλκάο, έστω τον Ιγκουαϊν, εκείνος πάλι δεν το σκέφτεται. “Δεν υπάρχει παίκτης που να κάνει 50 ή 60 εκατ. ευρώ” πιστεύει.

Οι μεταγραφές δεν θα σταματήσουν εκεί. Ο Βενγκέρ θα πάρει τερματοφύλακα, έναν κεντρικό αμυντικό και ένα χαφ, εκτός από τον Γιόβετιτς. Ο τερματοφύλακας θα είναι μάλλον ο Βραζιλιάνος Ζούλιο Σέζαρ της Κ.Π.Ρ και πρώην της Ιντερ. Για τον στόπερ και τον χαφ ακόμη η εικόνα παραμένει θολή. Και φυσικά όπως κάθε καλοκαίρι θα έρθουν κι ένα δύο... μωρά. Το πρώτο έκλεισε και είναι ο Γάλλος επιθετικός της Οσέρ Γιάγια Σανόγκο. Πρώτα θα δοθεί κάπου δανεικός και αν πείσει θα επιστρέψει για να παίξει...

Ολα μοιάζουν μετά από αρκετά καλοκαίρια ιδανικά για τον Βενγκέρ και την Αρσεναλ. Ολα εκτός από την πίεση. Ο ίδιος μπαίνει στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του και πλέον την χρονιά που έρχεται, η πίεση για έναν τίτλο θα είναι πολύ μεγάλη. Οι δικαιολογίες λιγότερες από κάθε άλλο καλοκαίρι. Πλέον ο Βενγκέρ καλείται να δείξει ότι το Arsene Knows” δεν έπαψε ποτέ να ισχύει και ότι η Αρσεναλ παραμένει μία ομάδα τίτλων και όχι ένα... φυτώριο σπουδαίων παικτών για την Μπαρτσελόνα, την Σίτι και την Γιουνάιτεντ, όπως λέει ο μύθος – ανέκδοτο, των τελευταίων ετών.

Στο τέλος της επόμενης σεζόν θα μάθουμε αν είχαν δίκιο αυτοί που όλη την φετινή πολύ δύσκολη χρονιά, σήκωναν πανό “Ιn Arsene we trust” δηλώνοντας την στήριξη τους στον Βεγνκέρ ή αν είχαν δίκιο αυτοί που αποδοκίμαζαν και υποστήριζαν ότι ο κύκλος του έκλεισε και πρέπει να τιμηθεί ως ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, αλλά να αποχωρήσει κιόλας...

Ποιά από τις δύο τάσεις θα δικαιωθεί άραγε;
Arsene Knows...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: