Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

O πρώτος gay ποδοσφαιριστής!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Jason Collins και την πιθανότητα να βρει μιμητές σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.
Και ξαφνικά η Αμερική ζει με το σοκ που της προκάλεσε ο Jason Collins, ο οποίος αποφάσισε ξαφνικά να εκδηλωθεί, να βγει ανοιχτά και να δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος και να γίνει ο πρώτος στην ιστορία των αμερικανικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων σε ομαδικό άθλημα που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι gay. Και όλο αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις πρώτες ώρες είναι, εκτός από πρωτόγνωρο και ιστορικό, διδακτικό. Μετά την “μόδα” των πρώτων ωρών, το ευνοϊκό κύμα απήχησης της θαρραλέας πράξης του 34χρονου ΝΒΑer, τη δημόσια στήριξη που έλαβε από τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν, την εταιρεία αθλητική ένδυσης – χορηγό του Nike, ένα σωρό αθλητές, τον Μπιλ Κλίντον, άρχισαν τα δύσκολα.
Ο ατζέντης του Κόλινς ήδη αναρωτιέται αν ο – ελεύθερος σήμερα – πελάτης του θα ξαναβρεί ή όχι ομάδα. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι του είχε ζητήσει να “κρατηθεί” για λίγο ακόμη, μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο με την επόμενη ομάδα του. Δημοσιογράφοι διατυπώνουν την εκτίμηση ότι δύσκολα θα υπάρξει ομάδα του ΝΒΑ να του προτείνει συμβόλαιο. Αθλητές εμφανίζονται για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην επιλογή του να “αποκαλυφθεί”. Αναλυτές επιχειρούν να εκτιμήσουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κίνηση του Collins έβρισκε μιμητές στο ποδόσφαιρο και μάλιστα σε ένα από τα top πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Ναι, όπως φαντάζεστε, αρκετοί από εμάς που κινούμαστε στον χώρο των επαγγελματικών πρωταθλημάτων έχουμε ακούσει ελληνικές και ξένες ιστορίες, με Ελληνες και ξένους αθλητές που γίνονταν αντιληπτοί για την διαφορετικότητά τους στην κοινωνία των αποδυτηρίων, δίχως όμως ποτέ να εκδηλωθούν ανοιχτά, πιθανότατα λόγω του φόβου για τις επαγγελματικές συνέπειες αυτής της επιλογής.
Στο ΝΒΑ έχει εδώ και μερικές ώρες, αν αποκωδικοποιώ καλά τα tweets των insiders του πρωταθλήματος, ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν είναι ή όχι συμφέρουσα επιχειρηματικά η επιλογή της προσφοράς συμβολαίου στον Collins από μια ομάδα η οποία θα έβλεπε την ευκαιρία να προσελκύσει κοινό και διαφήμιση που απευθύνεται στους gay.
“Το ΝΒΑ είναι έτη φωτός μπροστά από το ποδόσφαιρο”, είπε στο Associated Press ο John Amaechi, ο πρώτος ΝΒΑer στην ιστορία που δήλωσε gay (αφού προηγουμένως είχε αποσυρθεί), τον οποίο συμβουλεύτηκε ο Collins. Ο Amaechi ισχυρίστηκε ότι είναι αρκετοί οι gay ποδοσφαιριστές από την Πρέμιερ Λιγκ και άλλα πρωταθλήματα που τον έχουν συμβουλευτεί σχετικά με το πώς να χειριστούν αυτό το θέμα, οι οποίοι ουδέποτε εκδηλώθηκαν δημόσια λόγω του φόβου ότι δεν θα ξαναέβρισκαν συμβόλαιο για να παίξουν ποδόσφαιρο.
Η κουβέντα έχει μόλις αρχίσει στο ΝΒΑ. Και έχει μόλις αρχίσει να μεταφέρεται στην Ευρώπη και στο ποδόσφαιρο. Ο Collins έκανε την αρχή. Αν βρει ομάδα να του προσφέρει συμβόλαιο, θα είναι ζήτημα χρόνου να ακούσουμε και τη συνέχεια, από έναν gay ενός άλλου πρωταθλήματος, ή και άλλου αθλήματος. Διότι αν ο Collins βρει συμβόλαιο είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς που το σκέφτονται να εκδηλωθούν θα αντλήσουν κουράγιο από αυτή την ιστορία και θα τον μιμηθούν, με την ελπίδα να έχουν την τύχη του και να συνεχίσουν να βρίσκουν συμβόλαια.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: