Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η εγγύηση του Γκουντογκάν!!

Ο Γκέτσε έφυγε, ο Λεβαντόφσκι τον ακολουθεί και ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Boys για τον τρομερό Ιλκάι Γκουντογκάν που αποτελεί την παρακαταθήκη για την Ντόρτμουντ του μέλλοντος. Το καλοκαίρι του 2011, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχανε τον καλύτερο παίκτη της προηγούμενης χρονιάς, Νούρι Σαχίν, ο οποίος άνοιγε πανιά για την Ρεάλ Μαδρίτης, αφού είχε κλέψει τις εντυπώσεις σε μία σεζόν-όνειρο. Για την αντικατάστασή του στη μεσαία γραμμή επιλέχθηκε ένας ακόμα ποδοσφαιριστής με τουρκικές ρίζες. Η Μπορούσια έβγαλε 4.3 εκατομμύρια από τα ταμεία της για να αποκτήσει τον 20χρονο Ιλκάι Γκουντογκάν από τη Νυρεμβέργη. Στην προηγούμενη ομάδα του είχε περισσότερο επιθετικό ρόλο. Ήδη αποκαλούταν «νέος Εζίλ», παρότι έπαιζε στην 11άδα με τον Μεμέτ Εκίτσι, ο οποίος έφερνε περισσότερο στα χαρακτηριστικά και στη θέση του σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.  
Ο Γίργκεν Κλοπ έβλεπε στο πρόσωπο του ένα τέλειο εργαλείο. Έναν παίκτη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αμυντικό χαφ, με ταχύτητα, ακρίβεια στις πάσες, διορατικότητα και φοβερά πνευμόνια! «Είναι πρόθυμος να μάθει και είναι πολύ έξυπνος. Επίσης έχει τρομερή διάθεση. Ο Ιλκάι είναι εξαιρετικός στο πάσινγκ γκέιμ, είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης που ταιριάζει πλήρως στο ποδόσφαιρο που παίζουμε», τόνιζε τότε ο προπονητής της Μπορούσια.
Ο Γκουντογκάν χρειάστηκε χρόνο, αλλά έγινε καλύτερος στη Ντόρτμουντ. Η μετάβαση σε ένα σύνολο όπως αυτό της Μπορούσια δεν ήταν εύκολη. «Μου προκάλεσε έκπληξη το επίπεδο που συνάντησα. Ήξερα ότι πηγαίνω στους Πρωταθλητές Γερμανίας, αλλά επίσης ήξερα ότι είχα μια καλή χρονιά στη Νυρεμβέργη. Κατάλαβα την τεράστια διαφορά στην προπόνηση». «Έφαγε» πάγκο, ακόμα και κερκίδα. Το νερό μπήκε στο αυλάκι τον Φεβρουάριο της προηγούμενης περιόδου. Κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Μπέντερ μόλις στο όγδοο λεπτό απέναντι στο Αννόβερο. Τα πήγε περίφημα και η καθιέρωση ξεκίνησε. Δεν ήταν όμως μόνο ο Κλοπ. Ο Γιοακίμ Λεβ τον χαρακτήριζε αναντικατάστατο παίκτη, κατανοώντας τα όσα μπορεί να προσφέρει μέσα στο γήπεδο.
Ο πιτσιρικάς βελτιώθηκε από το σύνολο, αλλά συνάμα το βελτίωσε. Δικαίωσε τον προπονητή του παίζοντας δίπλα στο αμυντικό χαφ, ισορροπώντας ανάμεσα σε ανασταλτικά και δημιουργικά καθήκοντα Πλέον, αποτελεί έναν από τους πληρέστερους μέσους που παρακολουθήσαμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα της χρονιάς που πέρασε. Έναν τρομερά σημαντικό κρίκο στο 4-2-3-1 του Κλοπ, με ρόλο ανασταλτικό, δημιουργικό, επιθετικό. Όταν ο Νούρι Σαχιν επέστρεψε, είχε ήδη γίνει αναντικατάστατος. Μολονότι πατάει λιγότερο περιοχή από ότι όταν ήταν στην Νυρεμβέργη και σουτάρει με λιγότερη συνέπεια, είναι παντού μέσα στο γήπεδο. «Όλοι τρέχουν πολύ στην ομάδα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι το παν. Ο συνδυασμός πάθους και τεχνικής ικανότητας, αυτό είναι το στυλ μας», τόνιζε ο ίδιος και αυτό ακριβώς εφαρμόζει μέσα στο γήπεδο.
θερμική απεικόνιση των κινήσεων του Γκουντογκάν στο ματς του πρώτου γύρου με τη Γκλάντμπαχ

Τον Ιανουάριο, απέναντι στην πρώην ομάδα του, μέτρησε 126 επιτυχημένες πάσες άγγιξε την μπάλα 147 φορές, περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή όλη τη χρονιά στη Μπουντεσλίγκα. Το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του! Στο παιχνίδι-θρίλερ με τη Μάλαγα, ο Γκουντογκάν ξεπέρασε και τον εαυτό του. Έφτασε το 91% στις ολοκληρωμένες πάσες, έχοντας μέσο όρο στη Μπουντεσλίγκα 87%. Ένα ποσοστό φυσικά που μόνο χαμηλό δεν είναι! Εντυπωσιακό είναι το ότι το 65% από τις πάσες του φέτος γίνονται προς τα εμπρός, ενώ συνυπολογίζοντας το ότι μοιράζει πολύ συχνά μακρινές μπαλιές, 25άρες και 30άρες, το ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεών παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όλος ο κόσμος ασχολήθηκε με τον Λεβαντόφσκι και τα τέσσερα γκολ του, αλλά η παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από επιβλητική. Κέρδισε τις μάχες στη μεσαία γραμμή, θύμισε τον αντίπαλό του, Τσάμπι Αλόνσο στα καλά του, μοίραζε εξαιρετικά στα πλάγια, όπου Ρόις και Μπλαζικόφσκι δημιουργούσαν ρήγματα, βοήθησε στην αναχαίτιση του Ρονάλντο βγαίνοντας από την πλευρά του. Ήταν πραγματικά παντού, παρότι δεν κέρδισε την δημοσιότητα των υπόλοιπων.
Μέσα στον Φεβρουάριο, η Die Zeit αποκάλεσε τον Τούρκο ως έναν «καλύτερο Σβάινσταϊγκερ». Το Kicker τον έχει γράψει «Γερμανό Τσάβι». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι άδικο να τον συγκρίνουν με τους άλλους. Ο Γκουντογκάν αποτελεί την επιτομή του σύγχρονου μέσου, ένα πολυσύνθετο αμυντικό χαφ, με επιθετικές αρετές, που μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα.
Στο γκάλοπ της Marca οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης ζήτησαν από τη διοίκηση τον Τουρκογερμανό. Η Sport είχε αναφέρει σε παλιότερο ρεπορτάζ της ότι η Μπαρτσελόνα τον παρακολουθεί για αντί-Τσάβι. Ο Ντέιβιντ Μόγιες φέρεται να τον έχει στο στόχαστρο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου θα είχε ίσως περισσότερο ενδιαφέρον να τον δούμε. Μετά τις αποχωρήσεις, όμως, των «λαμπερών» παικτών της ομάδας, η Μπορούσια δείχνει διατεθειμένη να στυλώσει τα πόδια και να τον κρατήσει. Όσο λοιπόν παραμένει, ο Γκουντγκάν αποτελεί εγγύηση. Εγγύηση ότι ο άξονας, ο τρόπος ανάπτυξης και η ταυτότητα της θυελλώδους Μπορούσια δεν θα χαθούν.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: