Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

“Oι ακαδημίες στην Άρσεναλ είναι… στο φεγγάρι”!!

Ο παλαίμαχος παίκτης του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, Λάκης Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι και ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Άρσεναλ στην Ελλάδα, φιλοξενήθηκε στον “Arena fm 89.4″, μιλώντας για τις ακαδημίες των “κανονιέρηδων”, που ως γνωστόν είναι εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, τις σύγκρινε με τις ελληνικές, ενώ τοποθετήθηκε και για τη “μάχη” των ΠΑΟΚ και Ηρακλή να πετύχουν τους στόχους τους, δηλαδή την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα αντιστοίχως.
Συγκεκριμένα, τόνισε τα παρακάτω:
Αρχικά, είπε: “Κατ’ αρχάς, νιώθω ευλογημένος που ασχολούμαι με αυτή την ομάδα. Ο  καθένας παίρνει, άλλωστε, αυτό που του αξίζει. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω, πως ο Βενγκέρ, που είναι ο “αρχηγός” αυτής της ομάδας, είναι ταπεινός και το έχει περάσει σε όλους αυτό”.
Για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της Άρσεναλ και τη δικιά του εργασία: “Εμείς ψάχνουμε από το 2001 και μετά παιδιά, σε όλα τα Βαλκάνια και θα δώσουμε τελική λίστα με 5 παιδιά. Η Άρσεναλ είναι η μοναδική ομάδα πανευρωπαϊκώς, που έχει “ελίτ”. Το τουρνουά της “ελίτ” της Άρσεναλ, εδώ και τρία χρόνια φιλοξενείται στην Ελλάδα κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς. Στις εγκαταστάσεις του Λόλα γίνεται η επιλογή. Στόχος μας ήταν κάποια στιγμή να κάνει ένα παιδί προπόνηση με τη β΄ομάδα της Άρσεναλ, όχι να υπογράψουν συμβόλαιο.
Είχα μια λίστα με 1.500 παιδιά, έχουμε καταλήξει σε 16 παιδιά . Έχω πάρει το “ασκησιολόγιο” του Βενγκέρ και με βοηθάει πάρα πολύ. Στις 14 Ιουνίου θα πάμε στο Λονδίνο, ώστε  να παίξουμε ένα τουρνουά για να συμμετέχουμε απλώς, όχι για να το κατακτήσουμε. Έχω πάει στην Ουκρανία, στην Κροατία, στη Βόρειο Ελλάδα, στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις”.
Για τις διαφορές που υπάρχουν στους προπονητές των ακαδημιών της Άρσεναλ με αυτούς των ελληνικών ομάδων: “Θέλω να πω κάτι για τους ανθρώπους των ακαδημιών στην Ελλάδα. Εγώ ξεκίνησα από πολύ χαμηλά στην Άρσεναλ, αξιολόγησαν την δουλειά μου και με προσέλαβαν. Δεν είχα κανέναν γνωστό, κάθε μήνα με αξιολογούν. Στην Ελλάδα, όλοι οι προπονητές ακαδημιών, εάν πάνε στον ΠΑΟΚ, στον Άρη ή στον Ηρακλή, είναι με… φραπέ, καπέλο και χαιρετάνε με νεύμα τους γονείς. Ποιος από αυτούς αξιολογείται”;
Για τη μη αξιοποίηση των ταλέντων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Άρσεναλ και γενικώς την Ευρώπη: ” Η Κ17  του  ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Ποιος από αυτούς θα υπογράψει συμβόλαιο και θα παίξει στην ομάδα; Με τον Ατρόμητο για παράδειγμα, που συνεργάζομαι, τα παιδιά κάνουν φοβερή δουλειά, κάνουν πολύ καλό scouting, γι’ αυτό και έχει αυτή την εικόνα η ομάδα. Πόσοι από τους παίκτες της εντεκάδας του ΠΑΟΚ θα έπαιζαν στον Ατρόμητο; Εγώ λέω πως λίγοι!
Θα σας πω ακόμη ένα παράδειγμα. Ο Αθανασιάδης, έστρωσε στο 90′ στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Γεωργιάδη και αυτός έκανε τελείωμα με δεξί εσωτερικό, διότι δεν έχει αριστερό. Αυτό εμείς το διδάσκουμε από τα 12 ως τα 15. Εάν δεν το κάνει, “τελειώνει”. Υπάρχουν πολλά πράγματα που υπάρχουν και καταδεικνύουν πόσα επίπεδα πάνω από εμάς είναι. Οι άνθρωποι είναι στο… φεγγάρι”!
Για τον Φετφατζίδη που ήθελε η Άρσεναλ και την εισήγηση που έδωσε γι’αυτόν: “ Πέρυσι το καλοκαίρι, μου ζήτησαν τη γνώμη μου από την Άρσεναλ για τον Φετφατζίδη γιατί είχαν σκοπό να κινηθούν γι’ αυτόν και τον “ξεψάχνιζαν”. Το παιδί δεν έπαιξε ένα ολόκληρο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό, τι να τους πω; Δεν τον “έκοψα” εγώ, εγώ είπα την άποψή μου απλώς”.
Για την “μάχη” του ΠΑΟΚ να καταλάβει την πρώτη θέση στα play off, τον Γεωργιάδη αλλά και τον Γκαρσία: “Κατ’ αρχάς, δεν μπορώ να πω κάτι, αν δεν τελειώσει και το ενενηκοστό λεπτό. Όλα εξαρτώνται από τον Ατρόμητο πλέον, αν και ο Αστέρας Τρίπολης θα το κυνηγήσει το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ και πιστεύω πως μπορεί να μετατραπεί και πάλι και να πάρει τη νίκη. Το ζήτημα είναι πως όλα εξαρτώνται από τον Ατρόμητο και οι άνθρωποι του δε νομίζω να θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, δηλαδή να γράψουν “χρυσή” ιστορία με την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ακούγονται πολλά για τον Γεωργιάδη. Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος και έμπειρος προπονητής για να κρατήσεις την ισοπαλία που σε βολεύει για 15 λεπτά. Δε θέλω να παρέμβω στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά ο Γκαρσία για παράδειγμα θα μπορούσε να κρατήσει για 15 λεπτά την ισορροπία και την μπάλα και ο ΠΑΟΚ να έπαιρνε την ισοπαλία”.
Για τον Ηρακλή και την “μάχη” που θα κάνει για να πάρει το εισιτήριο της ανόδου: “Η επίτευξη των στόχων δεν γίνεται με ευχολόγια. Τι να πω; Έχεις 20 λεπτά με τον Παναιτωλικό, που και… 100-0 να κερδίσει, δεν ανεβαίνει. Και εσύ δεν μπορείς να κερδίσεις. Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Ίσως είναι η ψυχολογία. Πρέπει να κερδίσει το πρώτο παιχνίδι, θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Δεν πειράζει που έχει 3 συνεχόμενα παιχνίδια έξω, μπορεί να πάρει μία ισοπαλία, μία νίκη”.
Για την αλλαγή προπονητή στον “Γηραιό”: “Η αλλαγή προπονητή σε αυτή τη στιγμή, είναι καθαρά θέμα αλλαγής ψυχολογίας. Νομίζω πως ήταν η ιδανικότερη επιλογή, καθ’ ότι γνωρίζει την κατηγορία. Και στον Ολυμπιακό που έπαιζε σαν σέντερ φορ είχε το πνεύμα του νικητή. Πρέπει να δουλέψει”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: