Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τρεμπλ των καλύτερων!!

Πώς νιώθει κάποιος που είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη και το πανηγυρίζει τρεις φορές στην ίδια σεζόν; Μόνο έξι ομάδες στον ευρωπαϊκό χάρτη μπορούν να απαντήσουν και… ίσως σήμερα το μάθει και η Μπάγερν!

Τρεμπλ των καλύτερων!
Ο Πελέ και η παρέα του ήταν οι πρώτοι που γεύτηκαν την χαρά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Άγιαξ του Κρόιφ απέδειξε με αυτόν τον τρόπο το… μεγαλείο του.

Και ο Χάινκες το διεκδικεί απόψε κόντρα στη Στουτγάρδη, για να κλείσει ιδανικά μια χρονιά γεμάτη με επιτυχίες.

Το τέλειο ευρωπαϊκό τρεμπλ –με πρωτάθλημα, κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ- μπορεί να αποτελέσει συνώνυμο του ποδοσφαιρικού θριάμβου και μόλις έξι ομάδες έχουν μείνει στην ιστορία κατακτώντας το.

Η… ντόπια Σέλτικ

Μια Σέλτικ… όνειρο το 1966 έγινε η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που έφτασε την ίδια χρονιά στην κατάκτηση εγχώριου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, αλλά και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Με τον Τζον Στέιν στο τιμόνι οι «καθολικοί» έφτιαξαν την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στη Σκωτία, η οποία όχι μόνο έφτασε στον θρίαμβο, αλλά για 9 χρόνια έκανε… περίπατο στα εγχώρια πρωταθλήματα, κατακτώντας ισάριθμους τίτλους.

Αυτό που φαίνεται παράδοξο όμως, είναι ότι στον άθλο του τρεμπλ έφτασε έχοντας στην σύνθεση της εννιά ντόπιους ποδοσφαιριστές, γεννημένους στην Γλασκώβη.







Ολοκληρωτικός… Άγιαξ!

Ο Άγιαξ του 1971 έγινε συνώνυμο της επιτυχίας. Ο Γιόχαν Κρόιφ συνέδεσε το όνομα του με την κορυφαία ομάδα της Ολλανδίας. Και οι δύο μαζί φέρνουν στο μυαλό αμέσως το total football.

Η επιτυχία του τρεμπλ εκείνη τη χρονιά είναι η μεγαλύτερη που έφτασε ποτέ σε τίτλους, αλλά αυτό που πανηγύρισε -ίσως και περισσότερο- ο κόσμος ήταν η επικράτηση του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου απέναντι στο κατενάτσιο.



Ολλανδίας συνέχεια… χωρίς νίκη!

Πήρε εύκολα το εγχώριο πρωτάθλημα, κατέκτησε το Κύπελλο Ολλανδίας, αλλά τα βρήκε… σκούρα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Αϊντχόφεν του 1988 πανηγύρισε το πιο αγχωτικό τρεμπλ.

Οι Ολλανδοί πήραν το Πρωταθλητριών χωρίς νίκη (!) αφού απέκλεισαν την Μπορντό και την Ρεάλ Μαδρίτης λόγω των εκτός έδρας γκολ. Το 0-0 του τελικού κόντρα στην Μπενφίκα τους έστειλε στα πέναλτι, όπου τελικά πανηγύρισαν μετά την απόκρουση του Χανς Φαν Μπρόκελεν στην εκτέλεση του Βελόσο.



Η πιο… αγχωτική Μάντσεστερ!

Τρεμπλ και… καρδιοχτύπια χάρισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους φίλους της, για να φτάσει στην κατάκτηση όλων των τίτλων το 1999. Το πρωτάθλημα κρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού την τελευταία μέρα της Πρέμιερ Λιγκ νίκησε –και μάλιστα με ανατροπή- την Τότεναμ.



Και αν το πρωτάθλημα ήρθε με αυτόν τον τρόπο, το Κύπελλο Αγγλίας ήρθε με… θαύμα. Στον πρώτο ημιτελικό αναδείχτηκε ισόπαλη χωρίς σκορ με την Άρσεναλ, ενώ στον επαναληπτικό υπήρξε αποβολή για τη Γιουνάιτεντ, 30 λεπτά πριν το τέλος, γκολ που δεν μέτρησε για την Άρσεναλ, παράταση και νικητήριο γκολ του Γκιγκς στο 109’!



Όσον αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ, πέρασε από όμιλο «φωτιά» κόντρα στα θηρία Μπαρτσελόνα και Μπάγερν και την δανέζικη Μπρόμπι. Απέκλεισε Ίντερ και Γιουβέντους στη συνέχεια, για να συναντήσει στον τελικό ξανά την Μπάγερν. Τα 90 λεπτά δεν ήταν αρκετά ούτε σ’ αυτό το ματς για να λυγίσει η Μάντσεστερ, αφού επικράτησε με 2-1, με γκολ στο 1ο και 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.



Μπάρτσα, η σειρά σου

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Λιονέλ Μέσι και ο Σαμουέλ Ετό οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση ευρωπαϊκού και εγχώριων τίτλων. Ο καθένας τους σκόραρε πάνω από 30 γκολ, ενώ συνολικά έφτασαν τα 75 σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτοί ήταν και οι σκόρερ στο 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όσο για τους άλλους δυο τίτλους δεν… βρήκε αντίπαλο και έφτασε με σχετική ευκολία στον θρίαμβο.



Η Ίντερ του Ζοζέ

Ίντερ 2008 ή αλλιώς… Ζοζέ Μουρίνιο! Στη δεύτερη χρονιά του στην Ιταλία πήρε… ό, τι μπορούσε κι έφυγε. Με τους νεοαποκτηθέντες Ντιέγκο Μιλίτο και Σαμουέλ Ετό, ο ιταλικός σύλλογος έφτασε στο τρεμπλ, όμως ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο... Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος λίγο καιρό μετά πήρε το δρόμο για Μαδρίτη.






Ο πρώτος των πρώτων

Η πρώτη ομάδα πάντως που έφτασε στην κατάκτηση των τριών μεγάλων τίτλων που διεκδίκησε ήταν εκτός Ευρώπης. Με τον 22χρονο Πελέ στην σύνθεσή της η Σάντος κατόρθωσε το 1962 την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος, του Κυπέλλου, αλλά και του Κόπα Λιμπερταδόρες.




Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: