Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Το μεροκάματο του τρόμου!!

O Νίκος Παπαδογιάννης συνδέει το "βρώμικο '89" με το σήμερα, με κοινό παρονομαστή ένα παχύ μουστάκι και μία πένθιμη σύμπτωση.
Kάτι μου θύμιζε η ιστορία που διάβαζα τις προάλλες στα διεθνή δίκτυα, κάτι μου θύμιζε, κάτι μου θύμιζε, βρε κάτι μου θύμιζε…
Η Ινγκριντ Φίσερ φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας, στο βόλεϊ, 514 φορές. Το ρεκόρ της είναι απλησίαστο. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας της, έπαιξε δύο χρόνια στην ισπανική Μούρθια, ομάδα που γεννήθηκε ένα μεθυσμένο βράδυ, στο μυαλό κάποιου Ισπανού νεόπλουτου ονόματι Λιφάντε.
Ο Ντάνι Βρέινς ανήκε στην πρώτη φουρνιά των ξένων που κόσμησαν το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ηταν, ίσως, ο καλύτερος απ’όλους εκείνης της εσοδείας. Παιχταράς απ’ευθείας από το ΝΒΑ. Ενας λευκός φόργουορντ που έκανε όλες τις δουλειές πολύ καλά, σκόρερ, ριμπάουντερ, ηγέτης. Καλός χαρακτήρας, θρησκευόμενος, οικογενειάρχης. Μορμόνος. Η ΑΕΚ της εποχής είχε για πρόεδρο έναν ματσωμένο τύπο, που όμως προκαλούσε τρόμο στο πέρασμά του. Ο αρειμάνιος μύστακας, το θηριώδες πούρο και το σκοτεινό παρελθόν ήταν το σήμα κατατεθέν του.
Η 32χρονη Φίσερ έδωσε ραντεβού με τον στενότερο συνεργάτη του προέδρου της Μούρθια και ταξίδεψε στην Ισπανία για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της, μαζί με τον 57χρονο σύντροφό της, μάνατζερ της Εθνικής Ολλανδίας, Λούις Σέφερεϊν. Είχε μπουχτίσει από υποσχέσεις. Ο χρεωκοπημένος Λιφάντε ήθελε να της δώσει ένα άχρηστο διαμέρισμα διακοπών στην Κόστα Ντελ Σολ, αντί για χρήματα.
«Ελα και θα τα βρούμε», ήταν το μήνυμα που έλαβε το δίμετρο ζευγάρι. Ξεκίνησαν για την Ισπανία, χωρίς πολλές ελπίδες για διευθέτηση του προβλήματος, αλλά με μια κρυφή ελπίδα στην καρδιά. Άλλο ήταν το σημαντικό τους ραντεβού. Τους περίμενε, στη Μούρθια, μία κλινική γονιμότητας. Είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν την οικογένειά τους.
Ο Ντάνι Βρέινς υπέγραψε στην ΑΕΚ συμβόλαιο 500.000 δολαρίων (ή 1,6 εκ για τρία χρόνια). Στην αρχή, έπαιρνε τα λεφτά μέσα σε σακιά με μπανάνες. Μετά το πρώτο δίμηνο, οι πληρωμές σταμάτησαν εντελώς. Επιταγές άρχισαν να σκάνε, λογαριασμοί γράφτηκαν στο χιόνι, η ασφάλειά του έμεινε απλήρωτη όπως και τα δίδακτρα των δύο παιδιών του, οι διαμαρτυρίες του έπεφταν στο κενό όπως και η λευκή απεργία που δοκίμασε μαζί με τον συμπατριώτη του, Κλιντ Ρίτσαρντσον. Όταν ο Βρέινς είδε κι απόειδε, ετοίμασε τις βαλίτσες της επιστροφής.
Η ωραία Φίσερ και ο σύντροφός της εξαφανίστηκαν μία μέρα μετά την άφιξή τους στη Μούρθια. «Μπορεί να χτύπησαν σε κάποιο τροχαίο ή και να κλέφτηκαν, προς άγνωστη κατεύθυνση», είπαν οι αισιόδοξοι. «Κάτι δεν πάει καλά, ειδοποιήστε την αστυνομία», προειδοποιούσε από τις ΗΠΑ ο πρώην σύζυγος της Φίσερ, πρώην βολεϊμπολίστας Τίτο Γκιμαράες. «Αυτός ο Λιφάντε είναι άνθρωπος του υποκόσμου. Το μυαλό μου πάει στο χειρότερο».
Ο Βρέινς ταξίδεψε με την ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ (τη γενέτειρα των παππούδων του) για έναν αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά όταν επέστρεψε βρήκε το σπίτι του ρημαδιό. Το αυτοκίνητό του είχε κάνει φτερά και από το τηλέφωνό του έβγαιναν ανώνυμες απειλές: «Αν προσπαθήσεις να φύγεις, θα σε σκοτώσουμε». Ο Βρέινς άλλαξε τις κλειδαριές και έστειλε την οικογένειά του στην Αμερική.  Ευτυχώς, είχε στην τσέπη το διαβατήριό του.
Η οικογένεια της Φίσερ ταξίδεψε στην Ισπανία και γέμισε τους δρόμους της Μούρθια με αφίσες. «Η κόρη μας αγνοείται, το ίδιο και ο φίλος της». Στο πρόσωπο που τους χαμογελούσε από τις φωτογραφίες, οι ντόπιοι φίλαθλοι αναγνώρισαν το αστέρι της γυναικείας ομάδας βόλεϊ, που είχε χρεωκοπήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Τι απέγινε η ωραία Ινγκριντ; Πού πήγε κι έμπλεξε;
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο κολλητός φίλος του Βρέινς. «Με κρατάνε σε μία αποθήκη και απειλούν να κάνουν κακό σε μένα και στην έγκυο γυναίκα μου, αν δεν παίξεις στο ματς με τον Παναθηναϊκό», του είπε τρομοκρατημένος. Ο Βρέινς αποφάσισε να παίξει. «Φοβόμουν πια για τη ζωή μου», είπε σε συνέντευξή του στους Seattle Times, αρκετά χρόνια αργότερα (http://articles.sun-sentinel.com/1989-06-22/sports/8901310968_1_danny-vranes-athens-greek).
«Επικοινώνησα όμως με την πρεσβεία και τους ζήτησα να μου βρουν πτήση για να φύγω το γρηγορότερο δυνατό. Είδα τον φίλο μου στο γήπεδο, περικυκλωμένο από σωματοφύλακες του προέδρου. Ενας από αυτούς με πλησίασε και μου είπε να παίξω καλά, αλλιώς θα του έκαναν ζημιά. Πέτυχα το νικητήριο καλάθι και νικήσαμε. Δεν άφησα κανέναν να με αγγίξει στη διάρκεια των πανηγυρισμών».
Την επόμενη μέρα, ο Βρέινς έφυγε και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του με αγωγή, ώσπου βαρέθηκε. «Αυτός ο τύπος κυβερνάει την Ελλάδα», λέγεται ότι του είπε κάποιος.
Τα πτώματα της Ινγκριντ Φίσερ και του Λούις Σέφερεϊν βρέθηκαν κομματιασμένα, μισοθαμμένα στο χώμα. Ο πρώην μάνατζερ της Μούρθια, κάποιος Κουένκα, συνελήφθη ως ύποπτος για την άγρια δολοφονία, μαζί με δύο Ρουμάνους πιστολάδες. Ο πρόεδρος, ο Λιφάντε, δήλωσε θύμα του Κουένκα. «Τον φοβάμαι κι εγώ, κάποτε πλαστογράφησε την υπογραφή μου και πούλησε ένα λατομείο που ανήκε στην οικογένειά μου». Το παγκόσμιο βόλεϊ πενθεί τον χαμό μίας σπουδαίας αθλήτριας, μίας αθώας κοπέλας, η οποία έπεσε στα νύχια αδίστακτων κακοποιών.  Επρεπε μάλλον να ρίξει πίσω της μαύρη πέτρα και να σβήσει την Ισπανία από τον χάρτη. Οι εφημερίδες στην Ισπανία έγραψαν ότι ήταν έγκυος.
Ο Ντάνι Βρέινς έφυγε χρησιμοποιώντας το διπλωματικό διαβατήριο που του εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ. Συνέχισε την καριέρα του στην πολιτισμένη Ιταλία (Αρέζε, Μιλάνο) και αποθάρρυνε μαζί με τον μάνατζέρ του όσους σκέφτονταν  να εξερευνήσουν τη νέα αγορά που λεγόταν Ελλάδα. Η ΑΕΚ έγινε μαύρο πρόβατο για αρκετά χρόνια, αλλά ο τότε πρόεδρός της συνέχισε απτόητος τη θεαματική του καριέρα στον ελληνικό αθλητισμό.
Είναι βέβαια ηθικό στοιχείο ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης. Ποτέ δεν θα του περνούσε από το μυαλό να προχωρήσει σε πράξεις σαν αυτές που καταγγέλλει ο Βρέινς. Μάλλον κάποιοι καλοθελητές ή προβοκάτορες ευθύνονται για την απαγωγή και τον εκβιασμό. Σεσημασμένος ψεύτης, άλλωστε, ο Βρέινς. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ΑΕΚ είχε αγοράσει εκείνο το αξέχαστο ματς με τη Ζαλγκίρις του Σαμπόνις. Ο ίδιος ο Βρέινς πέτυχε 38 πόντους εκείνο το ματς. «Ο Σαμπόνις ήταν κακός ηθοποιός», εξήγησε με πικρό χιούμορ στη Salt Lake Tribune.
Gallery
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: