Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ψάχνει χαμηλά για να κρατηθεί ψηλά...!!

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου κάνει μια πρώτη ανάγνωση στο ρόστερ του μπασκετικού Ολυμπιακού. Η μείωση του μπάτζετ και η επιχείρηση τετραπλού «τζακ ποτ»...
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουλίου 2012. Ο Ολυμπιακός είχε κρατήσει ολόκληρο τον βασικό κορμό που τον έστεψε πρωταθλητή Ευρώπης και κρατούσε πινελιές για το τέλος. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, ζούσε το σοκ της αποχώρησης του Ομπράντοβιτς και έψαχνε το μισό ρόστερ. Είχε βάλει στο στόχαστρο τον Κίτσεν, αναζητούσε μια λύση με τον Περπέρογλου, έψαχνε άκρη με τον Καββαδά, περίμενε στη γωνία για Λάσμε. Μέσα Αυγούστου, 2012 πάντα, έκανε απόπειρα για να φέρει τον Φώτση, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα έκλεισε τον Σκορδίλη και τέλος καλοκαιριού υπέγραψε τον Άρμστρονγκ.
Στις 29 Ιουλίου 2013 οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Όχι υπό τη μορφή της αναζήτησης πλειάδας παικτών διότι και τα δύο ρόστερ πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της στελέχωσής τους. Η βασική διαφορά έγκειται στα «ψώνια». Από που έγιναν και πόσο κόστισαν. Ο Παναθηναϊκός πάει στα σίγουρα και ο Ολυμπιακός τραβάει αλλεπάλληλα «λαχεία». Σωστά θα σχολιάσει κάποιος «ναι αλλά και ο Παναθηναϊκός που τραβούσε πέρυσι λαχεία, πήρε στο τέλος του νταμπλ». Ούτε του... Αϊ Γιαννιού είναι όμως, κάθε χρόνο, ούτε παίκτες σαν τον Ντόρσεϊ, τον Λο (από όπου ξεκίνησε η ερυθρόλευκη αναγέννηση του 2012) βρίσκονται, ούτε σαν τους Γκιστ και Κάρι που έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στο φινάλε της περυσινής σεζόν.
Επιχειρώντας να αναλύσουμε τα (ως τώρα) ρόστερ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται ενισχυμένος αγωνιστικά. Για τον Ολυμπιακό άλλος θα πει ότι είναι αποδυναμωμένος κι άλλος ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα. Κι όταν είσαι πρωταθλητής Ευρώπης και οι τέσσερις ξένοι σου (προ)έρχονται από το Ρέθυμνο (Πέτγουεϊ), την Οστάνδη (Λοτζέσκι), την Καβάλα (Σίμονς) και τον Άρη (Ντάνστον προ Ρόμα εποχή), τότε επιχειρείς να πιάσεις τζακ ποτ.
Ο Μπαρτζώκας βέβαια, δεν είχε εκατομμύρια στα χέρια του και αγνοούσε τον τρόπο για να τα ξοδέψει. Αυτά τα χρήματα είχε, με αυτά βγήκε στην αγορά. Είχε πρώτες επιλογές τους Χάινς, Μαυροκεφαλίδη, Ντέιβις, Μος, Ζελαμπάλ, Ίνγκλις και πήρε αυτούς για τους οποίους τελικά αρκούσαν τα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει.
Διότι το μπάτζετ δόθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Σπανούλη, που έλαβε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να παραμείνει ο αρχηγός και ηγέτης του Ολυμπιακού. Κάποιοι λένε, ίσως και τα ίδια με όσα λάμβανε με βάση το προηγούμενο συμβόλαιο...
Λογιστές δεν είμαστε, αλλά επειδή σε όλους μας αρέσουν οι μαθηματικές πράξεις με τα λεφτά των άλλων (θα έχετε παρατηρήσει όλοι ότι με τα δικά μας δεν κάνουμε ποτέ γιατί πάντα είμαστε μείον...), ας τα βάλουμε κάτω:
Ο Παπανικολάου είχε συμβόλαιο 500.000 ευρώ αν έμενε, και ο Ολυμπιακός εισέπραξε 1,5 εκ. για να τον στείλει στη Βαρκελώνη. Κέρδος: 2 εκ. ευρώ. Ο Χάινς κόστιζε πέρυσι 250.000 ευρώ. Ντόρσεϊ και Πάουελ κόστιζαν 400.000 ευρώ. Ο Άντιτς 600.000 ευρώ. Ο Σερμαντίνι 150.000 και ο Γκετσεβίτσιους 300.000 ευρώ. Η συνολική εξοικονόμηση, σε καθαρό ποσό, φτάνει τα 3,7 εκ. ευρώ.
Πάμε τώρα και στα έξοδα: Ο Ντάνστον κόστισε λιγότερα από 400.000 ευρώ. Ο Σίμονς 250.000 ευρώ. Ο Πέτγουεϊ 200.000 ευρώ. Ο Λοτζέσκι, με την αγορά του μαζί, θα αγγίξει τα 400.000 ευρώ. Ο Μπέγκιτς αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο, καθώς ξοδεύτηκαν περί τα 700.000 ευρώ. Το ποσό φτάνει συνολικά τα 2 εκ. ευρώ. Προσθέτοντας κάποιες προβλεπόμενες και μη μικροαυξήσεις (της τάξης των 50, 100, 150.000) στους «χαμηλόμισθους» Σλούκα, Μάντζαρη, Κατσίβελη, Περπέρογλου και αντίστοιχα στον Πρίντεζη (βάσει κλιμακωτής συμφωνίας) και στον Λο, που ανανέωσε φέτος, τότε το ποσό μεταγραφών-ανανεώσεων-παραμονών ίσως και να αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ. Απομένει μια ακόμα μεταγραφή, που αν είναι ο Παπαπέτρου θα αποκτηθεί ως ελεύθερος, αλλά κι ένας παίκτης επιπλέον που μπορεί να έρθει τώρα, μπορεί και μεσούσης της σεζόν ώστε να αλλάξει τις ισορροπίες. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αύξηση, της τάξης των 200.000 ευρώ ετησίως έλαβε και ο Μπαρτζώκας, αν και στις ομάδες συνηθίζεται ο διαχωρισμός αγωνιστικού μπάτζετ από το υπόλοιπο προσωπικό (προπονητές, διοίκηση και λοιπά έξοδα).
Ο Ολυμπιακός σίγουρα κατόρθωσε να ρίξει κι άλλο το μπάτζετ, όμως το μπάσκετ παίζεται στο παρκέ κι όχι στα γραφεία. Εκεί λοιπόν, με μπροστάρη τον Σπανούλη, θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός. Οι αγορές του ασφαλώς δεν ήταν από το πάνω ράφι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πετάει και λευκή πετσέτα. Σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει να αύξησε το βάθος, να μεγάλωσε την ενέργεια, υποχωρώντας σαφέστατα σε ό,τι αφορά τις «σίγουρες λύσεις». Αν βγουν όλα τα λαχεία που τράβηξε, ο Μπαρτζώκας μετά το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει και του καλύτερου διαχειριστή!
Ο κόουτς έχασε βασικά στελέχη και ποντάρει σε παίκτες πρωτόβγαλτους σε τόσο υψηλό επίπεδο. Και δεν είναι δα πιτσιρίκια. Ο Λοτζέσκι στα 28 του δεν έχει βγει εκτός Βελγίου, ο Πέτγουεϊ είναι επίσης 28, ο Ντάνστον 27, ο Μπέγκιτς 28, ο Σίμονς 27. Εξαιρουμένου του Μπέγκιτς ουδείς έχει παραστάσεις από το πρώτο επίπεδο. Ο Μπαρτζώκας επιχείρησε να «ματσάρει» την πολύ αθλητική φροντ λάιν του τριφυλλιού, αλλά το κρίσιμο ερώτημα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αφορά τη δημιουργία κι όχι τις αθλητικές ικανότητές τους οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες.
Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ότι, μετά από δύο τρελούς θριάμβους στην Ευρωλίγκα, έχει το δικαίωμα και να... μην το πάρει. Το μειονέκτημά του είναι ότι θέλει πίσω τα σκήπτρα της Α1, ξεκινάει από το -2, με σχεδόν δεδομένο ντεζαβαντάζ έδρας κι έναν Παναθηναϊκό που φρόντισε όχι να μην χάσει κανένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ, αλλά να προσθέσει κιόλας. Για τους πρωταθλητές Ελλάδας θα επανέλθουμε αναλυτικά αύριο...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: