Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το success story των ακαδημιών!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεγλύτερη επιτυχία του γερμανικού ποδοσφαίρου εδώ και πολλά χρόνια. Ένα από τα καλά των social media είναι η άμεση επαφή. Έτσι, από την στιγμή που είχα υποσχεθεί ότι θα το γράψω σε περίπτωση που το ζητήσετε, ένας από τους αναγνώστες ανταποκρίθηκε στο… κάλεσμα. Έστω και με μικρή καθυστέρηση λόγω διακοπών, transfer center και επικαιρότητας είναι έτοιμο.
Ανακάλυψα, λοιπόν, ότι στον σκληρό μου δίσκο υπήρχε η έκθεση της γερμανικής ομοσπονδίας με αφορμή την επέτειο 10 ετών από το ξεκίνημα του προγράμματος για τις ακαδημίες, που εκδόθηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Φυσικά, η δουλειά συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά, ενώ τα αποτελέσματα είναι συνεχώς καλύτερα και πιο εμφανή χρόνο με τον χρόνο.
Στο Μουντιάλ του 2010 η Γερμανία είχε εμφανιστεί με ρόστερ που είχε μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 25 έτη, ενώ όλοι οι παίκτες προέρχονταν από ομάδες της Μπουντεσλίγκα. Η θέση στο βάθρο ήρθε (3η), ενώ φυσικά από τότε αρκετά έχουν αλλάξει. Πέραν της «εξωστρέφειας» (μεταγραφές στο εξωτερικό) τα ταλέντα που εμφανίζονται στην Μπουντεσλίγκα είναι όλο και περισσότερα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2001 και τα τελευταία χρόνια η UEFA το χαρακτήρισε ως το καλύτερο στην Ευρώπη και παράδειγμα προς μίμηση. Τα βήματα για να φτάσουμε μέχρι εκεί ήταν – σχετικά - γρήγορα, καλά μελετημένα και το κυριότερο προσεγμένα και οργανωμένα.
Οι ομάδες συμμετείχαν, καθώς πείστηκαν για την χρησιμότητά του και από το 2001 έχουν δαπανήσει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ στις ακαδημίες τους. Τη σεζόν 2010-11 από τους 525 παίκτες στην Μπουντεσλίγκα οι 275 – είτε Γερμανοί είτε ξένοι – προέρχονταν από τις ακαδημίες, ποσοστό που αντιπροσώπευε το 52,4%. Μιας και βρισκόμαστε ακόμα σε μεταγραφική περίοδο και τα ρόστερ δεν έχουν κλείσει, δεν έχουμε νούμερο, όμως είναι δεδομένο ότι θα είναι υψηλότερο. Τότε, 107 παίκτες ήταν, μάλιστα, στις ομάδες από τις ακαδημίες των οποίων ξεκίνησαν.
Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιτυχίας ήταν η κατασκευή υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, η σωστή εκπαίδευση των προπονητών και η αξιολόγηση των ακαδημιών. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ήταν και αρμοδιότητα των ομάδων, αλλά και της Ομοσπονδίας, που προχώρησε στην κατασκευή 400 προπονητικών κέντρων σε όλη τη χώρα. Σε αυτά προπονούνται παιδιά μέχρι 14 ετών, ενώ στη συνέχεια εντάσσονται σε ακαδημίες ομάδων με γεωγραφικά κριτήρια (όσο πιο κοντά γίνεται στο σπίτι τους). Φυσικά, επιτρέπεται να επιλέξουν όποια ακαδημία θέλουν, αν νομίζουν ότι είναι έτοιμοι.
«Πρέπει οι ακαδημίες να επεκταθούν και στις ομάδες εκτός των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μετά την ηλικία των 14 ετών δεν τα καταφέρνουν, καθώς είτε δεν είναι έτοιμοι αγωνιστικά, είτε δεν είναι ώριμοι αρκετά, ώστε να αφήσουν το σπίτι τους. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει τα κέντρα της Ομοσπονδίας να μπορούν να δέχονται και παιδιά ηλικίας 14-17 ετών», σχολίασε ο Γκέρχαρντ Μάγιερ Φορφέλντερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Στο δεύτερο, αυτή τη στιγμή περίπου 500 προπονητές ασχολούνται με παίκτες νεαρούς σε ηλικία, έχοντας λάβει τα κατάλληλα διπλώματα από την Ομοσπονδία. Για το τελευταίο προσλήφθηκε η βελγική εταιρεία Double Pass, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει… φύλλο και φτερό τις ακαδημίες. Η διαδικασία ονομάζεται «Foot Pass» και εξετάζει μεταξύ άλλων το επίπεδο των εγκαταστάσεων, το προσωπικό, την φιλοσοφία, μέχρι και το ιατρικό επιτελείο.
Από το 2007 μέχρι το 2009, όταν έγινε η πρώτη αξιολόγηση 39 σύλλογοι από όλες τις κατηγορίες έλαβαν μέρος. Αφού ο σύλλογος ενημερωθεί για τον βαθμό της ακαδημίας του, ενημερώνεται και για τους τομείς, που επιδέχονται βελτίωσης. Κάθε 3 χρόνια έρχεται και ξεχωριστή επιθεώρηση από ειδικό κλιμάκιο της Ομοσπονδίας. Έστω και αν ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ομάδες δεν ήταν στόχος, αυτό συνέβη με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση. Επίσης, η Ομοσπονδία προσφέρει έξτρα επιχορήγηση αναλόγως της βαθμολογίας, ενώ από την UEFA οι γερμανικές ομάδες έλαβαν επιχορήγηση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2009-10, την υψηλότερη στην Ευρώπη.
Η επίδραση Μπόσμαν
Μετά τον νόμο Μπόσμαν οι ομάδες στην Μπουντεσλίγκα – όπως και σε όλη την Ευρώπη – άρχισαν να αποκτούν ξένους με το… τσουβάλι. Από τη μία τα οικονομικά δεδομένα – ήταν πάντα πιο εύκολο να αποκτάς ξένους με βραχυπρόθεσμη προοπτική, παρά να ξοδεύεις εκατομμύρια στις ακαδημίες – και από την άλλη η έλλειψη ταλέντου στις μικρές ηλικίες και η μη εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά, ώθησαν τις ομάδες στη λάθος πολιτική.
Πλέον, αυτό έχει αλλάξει. Με τις ακαδημίες να δουλεύουν σωστά και να παράγουν το ένα ταλέντο μετά το άλλο, η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί. Τόσο, που να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά 16χρονα και 17χρονα παιδιά στις ενδεκάδες των ομάδων της Μπουντεσλίγκα. Από το ένα άκρο στο άλλο…
Η ακαδημία της Άιντραχτ είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα. Άνοιξε το 2010, κόστισε περίπου 15 εκατ. ευρώ και μόλις σε 3 χρόνια η ομάδα της Φρανκφούρτης γεύεται τους καρπούς της επιτυχίας της. «Οι σκάουτς μας παρακολουθούν τους πιο προικισμένους 10χρονους. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον δεν μας ενδιαφέρει η σωματοδομή τους. Όταν έρχονται στις ακαδημίες μας, δουλεύουμε πάνω στην τακτική και στην τεχνική. Συνήθως μέχρι να γίνουν 16, δεν κάνουν καθόλου βάρη», σχολίασε ο υπεύθυνος των ακαδημιών των «Αετών». Τα… πρωτεία στη φετινή σεζόν θα έχει η Στουτγκάρδη, της οποίας το μπάτζετ για τις ακαδημίες ανέρχεται στα 6,6 εκατ. ευρώ.
«Ένταξη» και εκπαίδευση
Ένα άλλο από τα θετικά, που έγινε κατανοητό στη συνέχεια, είναι ότι μέσω των ακαδημιών τα παιδιά των μεταναστών εντάσσονται πιο ομαλά και πιο γρήγορα στην κοινωνία. Είναι δεδομένο ότι μέσω του ποδοσφαίρου και όχι των μαθημάτων τα παιδιά κάθε εθνικότητας δένονται πιο εύκολα. Αποδείχθηκε και από τη σχετική έρευνα του EBS, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Οικονομικών και Νομικών Σπουδών.
Στα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των παιδιών που ήταν στις ακαδημίες και πήγαιναν κανονικά στο σχολείο ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παιδιών εκτός ακαδημιών. Κάτι που τράβηξε την προσοχή της Ομοσπονδίας, η οποία προσπάθησε να συνδέσει τις ακαδημίες με την εκπαίδευση. Έτσι, στην Γερμανία ήδη λειτουργούν 29 «elite» σχολεία, που δίνουν μεγάλο βάρος τόσο στα μαθήματα όσο και στο ποδόσφαιρο και στα οποία φοιτούν αρκετά από τα νέα μεγάλα αστέρια του γερμανικού ποδοσφαίρου, όπως ο Γιούλιαν Ντράξλερ.
«Δουλεύουμε συνεχώς για την βελτίωση του προγράμματος. Πάνω από όλα, προσπαθούμε τη σύνδεση με το σχολείο. Ο συνδυασμός μίας καριέρας στο ποδόσφαιρο και σωστής εκπαίδευσης είναι στοιχειώδης. Μόνο λίγοι νέοι καταφέρνουν να κάνουν το βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και είναι κοινωνική μας ευθύνη να δώσουμε τα καλύτερα εφόδια στους νέους ακόμη και έξω από το ποδόσφαιρο με την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση», τόνισε ο Κρίστιαν Σάιφερτ.
Η Ομοσπονδία, μάλιστα, χρηματοδότησε και δικό της πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 20.000 γυναίκες εκπαιδευτικοί, που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Σκοπός είναι να κατανοήσουν περισσότερο τις ανάγκες των νέων ποδοσφαιριστών και να τους βοηθήσουν περισσότερο στα μαθήματα.
«Πρέπει να συζητήσουμε με τους πολιτικούς, ώστε να καταλάβουν τη σημασία της άθλησης στα σχολεία. Η Ομοσπονδία και η Λίγκα μπορούν να συνδράμουν με 9.000 προπονητές, που έχουν λάβει τα κατάλληλα διπλώματα και είναι καθήκον μας να ξεκινήσουμε καμπάνια για τη σημασία των σπορ στα σχολεία», τόνισε ο Ρέτιγκ.
Φυσικά, όλες οι ομάδες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με σχολεία της περιοχής, ώστε να κατανέμεται καλύτερα ο χρόνος ανάμεσα στα μαθήματα και στο ποδόσφαιρο, κάτι που επηρεάζει και τον τρόπο προπόνησης. Οι προπονητές δείχνουν κατανόηση και όταν χρειάζεται ρίχνουν ρυθμούς, όπως αποκάλυψε ο Τόμας Τούχελ, τεχνικός της Μάιντς.
Ο Γερμανός έχει αποφασίσει ότι το ρόστερ της Μάιντς θα αποτελείται από μάξιμουμ 21-22 παίκτες. Από αυτούς οι 18 αποκαλούνται – κάτι σαν - «εποχιακοί», ενώ οι υπόλοιπες θέσεις είναι πάντα ανοιχτές για τους καλύτερους νέους από τις ακαδημίες.
«Κρατώντας μικρό το ρόστερ θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξουμε σε όλους τους παίκτες την εκτίμησή μας και την απαραίτητη προσοχή. Πάνω από όλα, όμως, θέλουμε η ακαδημία μας να είναι σε θέση να εκπληρώνει τον σκοπό της. Δεν είναι τόσο σημαντικό να έχουμε αξιολόγηση στα τρία αστέρια (η κορυφαία), αλλά να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τη σωστή εκπαίδευση στους παίκτες μας, με στόχο να φτάσουν στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τους παίκτες μας: ότι υπάρχουν 3-4 εγγυημένες θέσεις κάθε χρόνο για την πρώτη ομάδα για αυτούς!», σχολίασε ο Τούχελ.
Μέσα σε 10 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των ρόστερ της Μπουντεσλίγκα έπεσε από τα 27,9 στα 25,77 έτη, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στα 24,97! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας της Μπάγερν, της Ντόρτμουντ, της Λεβερκούζεν και της Σάλκε (οι ομάδες της πρώτης 4άδας) είναι 25,2, 24,8, 24,9 και 24,8 αντίστοιχα! Σύμφωνα με το transfermarkt οι ακριβότεροι παίκτες κάθε ομάδας είναι οι Γκέτσε/Μίλερ (με αξία 45 εκατ. ευρώ), Λεβαντόφσκι (39 εκατ. ευρώ), Ντράξλερ (22 εκατ. ευρώ) και Μπέντερ (20 εκατ. ευρώ). Τέσσερις στους πέντε προέρχονται από τις ακαδημίες!
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να τυφλωθούν από την πρόσφατη επιτυχία. Η επέτειος της 10ετίας από το πρόγραμμα των ακαδημιών της Μπουντεσλίγκα αντιθέτως θα έπρεπε να είναι μία ευκαιρία, προκειμένου να σκεφτούμε πως σε 10 χρόνια θα είμαστε σε θέση να θέτουμε τα στάνταρντς στις ακαδημίες και στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών», σχολίασε ο Αντρέας Ρέτιγκ (τότε γενικός διευθυντής της Άουγκσμπουργκ, τώρα διευθυντής της Λίγκας). Η προσπάθεια συνεχίζεται…
ΥΓ: Βλέπουμε τα σχόλιά σας για τα tags και φυσικά κατανοούμε τις ενστάσεις σας. Πριν λίγους μήνες αποφασίσαμε να βάζουμε όλα τα tags στα άρθρα της στήλης μας, γιατί θεωρούμε ότι ασχέτως με το περιοχέμενο, η ουσία και τα θέματα απευθύνονται σε όλους εκείνους που ασχολούνται με το διεθνές ποδόσφαιρο. Αυτήν, τουλάχιστον, την αντίληψη έχουμε εμείς. Άλλωστε, δεν είναι υποχρεωτικό να μπαίνετε σε μία είδηση, αν δεν σας ενδιαφέρει, έστω και αν είναι στο tag της ομάδας σας. Αν το θέλετε, όμως, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το σταματήσουμε.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: