Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η σκιά του Ντράζεν και το ευ ζην του Φασούλα!!

To 38o Eυρωμπάσκετ βρίσκεται επί θύραις και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει τις αναμνήσεις και τις εικόνες του από τις προηγούμενες 13 διοργανώσεις στις οποίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυς.
28ο Ευρωμπάσκετ
(22 Ιουνίου-4 Ιουλίου 1993, Καρλσρούη, Βερολίνο, Μόναχο / Γερμανία)
Στο βάθρο: 1. Γερμανία, 2. Ρωσία, 3. Κροατία. Η Ελλάδα τέταρτη με 5 νίκες-4 ήττες
Από τον μινιμαλισμό και τη λογική της. ξεπέτας που χαρακτήρισε τις διοργανώσεις του 1989 και του 1991, το Ευρωμπάσκετ του 1993 επανήλθε στα. συγκαλά του: με διπλάσιο αριθμό (16 αντί των οκτώ) ομάδων σε διάρκεια δύο εβδομάδων και με την ηχηρότερη έκπληξη στα χρονικά του!
Το expansion υπήρξε αναπόδραστο λόγω του διαμελισμού της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση νέες χώρες, όπως η (αυτοτελής) Ρωσία, η Κροατία, η Εσθονία που μάλιστα τερμάτισε έκτη, η Βοσνία Ερζεγοβίνη η οποία ανέδειξε ως διάδοχο του ...μονιμά σε αυτή τη θέση Γκάλη, τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης (Σαμπαχουντίν Μπιλάλοβιτς), η Λετονία και η Σλοβενία.
Με νωπό το παγκόσμιο μούδιασμα και τη θλίψη από τον (προ δεκαπενθημέρου) θάνατο του Ντράζεν Πέτροβιτς και ερήμην της Σερβίας η οποία ακόμη έφερε την ετικέτα της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και εθεωρείτο κιόλας ο φυσικός κληρονόμος της, οι δελφίνοι της κορυφής περίσσευαν, αλλά αίφνης από το. κάγκελο που λένε και στον ιππόδρομο βγήκε αφηνιασμένη η Γερμανία. Οι οικοδεσπότες αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους, φτάνοντας στην κορυφή δια πυρός και σιδήρου, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν στο ρόστερ τους τον κορυφαίο Γερμανό παίκτη όλων των εποχών, τον all star του ΝΒΑ Ντέτλεφ Σρεμπφ!
Πράγματι οι Γερμανοί με προπονητή τον «χρυσοδάκτυλο» Σέρβοβόσνιο Σβέτισλαβ Πέσιτς ο οποίος μάλιστα λανσάρισε τη διαφήμιση (της μπίρας Veltins) στο πέτο του σακακιού του κυριάρχησαν δια πυρός και σιδήρου: τρανή απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στους τελευταίους τρεις αγώνες τους επικράτησαν με συνολική διαφορά έξι πόντων: 79-77 με την Ισπανία (που για πρώτη φορά μετά από 12 Ευρωμπάσκετ στη σειρά δεν είχε στον πάγκο της τον Αντόνιο Ντίαθ Μιγκέλ) στον προημιτελικό, 76-73 με την Ελλάδα στον ημιτελικό και 71-70 με τη Ρωσία στον τελικό. Ο τίτλος κρίθηκε στην εκπνοή της συναρπαστικής αναμέτρησης, δια χειρός του μετέπειτα σέντερ του Ολυμπιακού Κρίστιαν Βελπ, ο οποίος, ενώ μηδενιζόταν το χρονόμετρο, πέτυχε καλάθι και ευστόχησε στη βολή από το φάουλ που καταλόγισε ο Νίκος Πιτσίλκας στον μετέπειτα σέντερ του Αρη, Μιχαήλ Μιχαήλοφ!
Μετά τον εκτροχιασμό της στη Ρώμη και την παταγώδη αποτυχία της στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Μούρθια, η ελληνική ομάδα επέστρεψε δριμύτερη και έχασε στο τσακ την ευκαιρία να παίξει στον τελικό, αλλά τουλάχιστον (με τη νίκη της επί της Γαλλίας) βρέθηκε τόσο στην τετράδα, όσο και στο Μουντομπάσκετ της επόμενης χρονιάς.
Οι πέντε αλησμόνητες "εικόνες" μου
-«Όλα γύρω σου γυρίζουν» κι αυτός ο στίχος του κατά πολύ μεταγενέστερου τραγουδιού του Σάκη Ρουβά ίσχυε όλες τις μέρες του Ευρωμπάσκετ. Ο αδόκητος και σοκαριστικός χαμός του Ντράζεν Πέτροβιτς συνέβη μόλις δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ με αποτέλεσμα η σκιά του να πλανάται πάνω απ' όλη τη διοργάνωση. Μάλιστα σε ένδειξη πένθους, οι Κροάτες ζήτησαν (και έλαβαν) από τη FIBA την άδεια να αποσύρουν τη φανέλα με το Νο 4, με αποτέλεσμα η αρίθμηση και η παρουσίαση τους να αρχίζει από το Νο 5 και να καταλήγει στο Νο 16. Μιλώντας επί προσωπικού, αυτή η διοργάνωση με βρήκε κι εμένα σε πολύ άσχημη κατάσταση,  καθώς μόλις δέκα μέρες πριν από το τζάμπολ έχασα τον πατέρα μου και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερα αν θα μπορούσα να ταξιδέψω στη Γερμανία. Αλλά οι έντονες συγκινήσεις του Ευρωμπάσκετ μου έδωσαν την ευκαιρία να δραπετεύσω για λίγες μέρες από τη θλίψη και το πένθος μου...
-Το talk of the town της διοργάνωσης υπήρξε η συμμετοχή της Βοσνίας / Ερζεγοβίνης. Ο εμφύλιος πόλεμος δεν είχε τερματιστεί ακόμη και οι παίκτες της νεοπαγούς χώρας χρειάστηκε να επιδοθούν σε ηρωικές πράξεις και να διακινδυνεύσουν τις ζωές τους για να ξεφύγουν από τα διασταυρούμενα πυρά και να φτάσουν, όπως μπορούσε ο καθένας, στη Γερμανία. Εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι εκείνες τις μέρες έγραψα ένα από τα πιο ανθρώπινα και συγκινητικά θέματα της καριέρας μου, χάρη στη συνέντευξη με τον Μάριο Πρίμορατς, ο οποίος περιστοιχιζόμενος από τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του,  μου διηγήθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα πάνδεινα που τράβηξαν οικογενειακώς αυτός και οι σύντροφοι του στο δρόμο από το φλεγόμενο μέτωπο προς την Καρλσρούη...
-Μιας και το 'φερε η κουβέντα σε συνεντεύξεις, πάλι στην Καρλσρούη, ο Παναγιώτης Φασούλας μου έδωσε μια από τις καλύτερες τροφές που θα μπορούσαν να θρέψουν μια δημοσιογραφική δουλειά και μάλιστα εκτός έδρας. Κυνηγημένος εκείνη την εποχή από τους ΠΑΟΚτσήδες (όπως και ο έτερος Καππαδόκης των προσφυγών Κώστας Παταβούκας από τους ΑΕΚτσήδες) και όντας στον προθάλαμο του ΣΕΦ, ο «Πάνι» επικαλούμενος τη φράση του Μέγα Αλέξανδρου για τον Αριστοτέλη, μου είπε σε μια συνέντευξη για την εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «οι σύλλογοι μας προσφέρουν το ζην, αλλά η Εθνική μας χαρίζει το ευ ζην»! Τι λες τώρα!
-Υπό το κράτος του... πογκρόμ, ο Φασούλας ούτως ή άλλως είχε την τιμητική του σε αυτή τη διοργάνωση, μάλιστα του έλαχε ο κλήρος να βάλει το υστερόγραφο στην επίτευξη του πρώτου μεγάλου στόχου. Με το σκορ του προημιτελικού με τη Γαλλία στο 59-59, ο Παταβούκας αστόχησε σε μια ελεύθερη βολή, αλλά ο Φασούλας νίκησε στην εναέρια μονομαχία τον Φελίξ Κουρτινάρ και αυτό ήταν πράγματι «το χέρι του Θεού» (61-59), που έσπρωξε την Εθνική στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ και στην απ' ευθείας πρόκριση της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, στο Τορόντο.
-Η πορεία της ελληνικής ομάδας με παίκτη-αποκάλυψη τον Νάσο Γαλακτερό που μάλιστα πέτυχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ με 33 πόντους στον αγώνα με τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη,  υπήρξε καθ' όλα συναρπαστική. Στη δεύτερη αγωνιστική γνώρισε αναπάντεχη ήττα από το Ισραήλ του σεληνιασμένου κοντορεβιθούλη Αντι Γκόρντον ο οποίος, δικαιολογώντας το παρατσούκλι «Flash» πέτυχε 35 πόντους με 8/10 τρίποντα! Στη συνέχεια η Εθνική έκανε φύλλο και φτερό την Ιταλία του (πρωτάρη στον πάγκο της) Μεσίνα και επίσης επιβλήθηκε με 76-75 της Ισπανίας (που τότε την είχαμε πελάτισσα και δεν ήταν ο στοιχειωμένος δαίμονας μας, όπως τώρα) με το «γκολ-φάουλ» του Παταβούκα κι ενώ μόλις 27'' πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 70-75! Στον ημιτελικό μας τσάκισε ο Νουρνμπέργκερ και στον μικρό τελικό δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα οι αφιονισμένοι Κροάτες (59-99).
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: