Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βόμβα Μπαν Κι Μουν: Aμφισβητεί τη νομιμότητα της επιχείρησης HΠΑ στη Συρία!

Ο γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνο όταν πρόκειται για αυτοάμυνα ή για δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Βόμβα Μπαν Κι Μουν: Aμφισβητεί τη νομιμότητα της επιχείρησης HΠΑ στη Συρία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε την Τρίτη, ότι η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνο όταν πρόκειται για αυτοάμυνα ή για δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωση που -όπως αναφέρει το Reuters- αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας αμερικανικής επιχείρησης βομβαρδισμού της Συρίας χωρίς συναίνεση από πλευράς του οργανισμού.

Ανέφερε επίσης ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο λόγω διαφωνιών τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε ό,τι αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, θα πρέπει να παραμερίσει τις διαφωνίες του και αναλάβει δράση.

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εξωφρενικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για μια επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει "καλά αποτελέσματα".

Ωστόσο νωρίτερα ο Ομπάμα είπε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να λογοδοτήσει ο Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων», και εξήγησε ότι η επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας δεν θα περιλαμβάνει χερσαία επίθεση.

Ο κ. Ομπάμα επιχειρηματολόγησε ότι «οι επιθέσεις, πέραν των θανάτων που επιφέρουν, μπορούν να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία» και εξήγησε ότι για την έγκριση της επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ η αμερικανική κυβέρνηση θα συζητήσει με το Κογκρέσο από το οποίο θα ζητήσει θετική ψήφο.

«Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν», τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας από το Λευκό Οίκο και διευκρίνισε ότι η επίθεση «θα είναι κάτι περιορισμένο που θα μειώσει την ικανότητα του Ασάντ στη χρήση χημικών».

«Περιμένω τη γνώμη των μελών του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δήλωσε σίγουρος «ότι το Κογκρέσο θα πει ναι» στην επίθεση.

Θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι
«όλοι αναγνωρίζουν το πόσο επείγει η κατάσταση και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και κάλεσε τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο να πράξουν αναλόγως.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Μπένερ είπε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να δείξουν στους συμμάχους ότι η Αμερική θα κάνει αισθητή την παρουσία της όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Μπένερ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Σκοπεύω να υποστηρίξω την επιλογή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο Κάντορ.

Την ίδια ώρα η στρατιωτική προπαρασκευή για το στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Άσαντ μοιάζει να επιταχύνεται. Μάλιστα, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία ΗΠΑ-Βρετανίας, οι Αμερικανοί έλαβαν την απόφαση να αποκλείσουν από τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων τους Βρετανούς αξιωματικούς ενώ οι Γάλλοι στρατιωτικοί έλαβαν «laissez passez» αφού το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνδράμει την Ουάσιγκτον στην εκστρατεία κατά του Άσαντ.

Αντιδρά και η Κίνα σε πιθανό αμερικανικό χτύπημα στη Συρία
Την ίδια ώρα η Κίνα συντάσσεται με τη Ρωσία και προειδοποιεί την αμερικανική πλευρά να μην προτρέξει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, τουλάχιστον όχι προτού συλλεχθούν επαρκείς αποδείξεις για το ποια πλευρά έχει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου με χημικά αέρια.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: