Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Χουμπ Στέφενς, δηλαδή Ρεχάγκελ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος βάζει στη σειρά της ομοιότητες του Ολλανδού προπονητή με τον Βασιλιά Οτο και προσπαθεί να προβλέψει την εξέλιξη της δουλειάς του στον ΠΑΟΚ.
Σκέψου λίγο πόσο μοιάζει ο Χουμπ Στέφενς των πρώτων μηνών του στον ΠΑΟΚ με τον Οτο Ρεχάγκελ των πρώτων χρόνων του στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός προσγειώθηκε στα μέρη μας με την συνείδηση που είχε ερχόμενος ο Γερμανός, δηλαδή με μια αίσθηση ανωτερότητας, υπεροχής, ποδοσφαιρικά, έναντι του νέου περιβάλλοντός του. Οχι ακριβώς με την “τι να μου πείτε εσείς για μπάλα” έπαρση, αλλά με την “το ποδόσφαιρό μου απέχει έτη φωτός από το δικό σας” αυτοπεποίθηση. Δικαιολογημένα.
Στους πρώτους του μήνες στην Θεσσαλονίκη, ο Στέφενς μιμείται τον Ρεχάγκελ και στην βασική ιδέα του για το ποδόσφαιρο που παίζει, δηλαδή από το σημείο απ' το οποίο κάνει την αρχή. Εχει διδάξει μόνο ένα σύστημα, μόνο έναν τρόπο ανάπτυξης. Είτε επειδή είναι θιασώτης της απλής μεθόδου, η οποία περιμένει το ταλέντο να εκφραστεί και να αναδειχθεί μέσα από αυτήν, είτε επειδή θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσει μια ομάδα σε καλά επίπεδα συνοχής, ομοιογένειας, αυτοματοποιημένου συνδυαστικού ποδοσφαίρου.
Κοινό γνώρισμα των δύο προπονητών είναι και το περιορισμένο εύρος επιλογών. Ο Στέφενς κατέληξε γρήγορα σε έναν κορμό 15-16 ποδοσφαιριστών, από τους οποίους προκύπτει το βασικό σχήμα. Προφανώς σας θυμίζει τον Γερμανό Βασιλιά μας, του οποίου οι επιλογές της ενδεκάδας θύμιζαν στα πρώτα χρόνια την “αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομαι” διαφήμιση του γνωστού απορρυπαντικού.
Ο Στέφενς μοιάζει πολύ με τον Οτο και στα πρώτα βήματα στις επιβολή της τάξης και της πειθαρχίας στο εσωτερικό της ομάδας. Οπως ο Ρεχάγκελ στον πρώτο του καιρό, ο Ολλανδός άφησε στην άκρη τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους ήρθε σε ρήξη, όπως και όσους αντιλαμβάνεται ως δύστροπους, ιδιότροπους. Τους απομόνωσε με τρόπο απόλυτο, σαν αυτόν του Γερμανού προπονητή στη διάρκεια της πρώτης διετίας του στον εθνικό πάγκο.
Αν κανείς επιχειρούσε να προβλέψει, να φτιάξει μια εικασία για τα επόμενα βήματα του Ολλανδού προπονητή, με βάση την εμπειρία της παρατήρησης της εξέλιξης της ελληνικής ζωής του Ρεχάγκελ, θα μπορούσε να εκτιμήσει με σχετική ασφάλεια ότι στην εξέλιξη της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ ο Στέφενς αφενός θα επιτρέψει μεγάλη αγωνιστική ελευθερία στους ποδοσφαιριστές του, ακόμη και ελευθερία που καταργεί συστήματα και διατάξεις και αφετέρου θα αρχίσει να ανοίγει τον κύκλο των παικτών που χρησιμοποιεί. Για να συμβεί το δεύτερο όμως θα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στις μεταγραφικές επιλογές του Ιανουαρίου. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να καλωσορίσει παίκτες που δεν του κάνουν, και να τους παραμερίσει, ακριβώς όπως έκανε με ορισμένες από τις θερινές επιλογές.
Η παρατήρηση των μεθόδων του Στέφενς έχει μεγάλο ενδιαφέρον στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Οχι μόνο στα ζητήματα πειθαρχίας, στα οποία είναι τοις πάσι γνωστό ότι παραμένει άτεγκτος, αλλά κυρίως τακτικά. Ο Ολλανδός έδωσε χρόνο στην ομάδα του να παίξει με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να τον συνηθίσει, να τον αφομοιώσουν οι ποδοσφαιριστές του. Ηδη όμως φλερτάρει με τον κίνδυνο να τον συνηθίσουν αυτόν τον τρόπο και οι αντίπαλοι, να προετοιμάζονται για αυτόν και να τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα την διαχειριστεί αυτή την κατάσταση ένας εκ των πιο ακριβοθώρητων προπονητών που εργάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα.  
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: