Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τώρα, πρέπει να εκμεταλλευθεί το όπλο!

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta τα δύο μεγάλα παιχνίδια του Ολυμπιακού με Μπενφίκα και ΠΑΟΚ, κάτω από ένα άλλο πρίσμα. 
Μεγάλη εβδομάδα αυτή για τον Ολυμπιακό. Παίζει μέσα σε πέντε ημέρες την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και το +6 στο πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ.
Κι είναι μία καλή συγκυρία για τους πρωταθλητές ότι και τα δύο αυτά καθοριστικά παιχνίδια τα παίζουν μέσα στο σπίτι τους. Και τους αρκούν δύο νίκες στο Καραίσκάκη για να κάνουν δύο τεράστια βήματα προς την εκπλήρωση των φετινών στόχων τους. Από τόσο νωρίς! Πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη!
Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα έκανε καλή δουλειά μακριά από το σπίτι του! Πήγε και έριξε 3-0 στην Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες, πήγε και έφερε 1-1 με την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα και πήγε και κέρδισε 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Πλησίασε το τέλειο ο Ολυμπιακός με τα αποτελέσματά του στα τρία πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια του σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Μηδέ της εξόδου του Ρομπέρτο στο 83΄του αγώνα της Πορτογαλίας θα είχε τρία στα τρία!
Θεωρητικά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα τώρα για τον Ολυμπιακό, μέσα στο ίδιο του το σπίτι και με τη συμπαράσταση 30.000 πιστών οπαδών του. Όμως, ποτέ στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όταν μιλάμε για υψηλό επίπεδο. Δεν αρκεί να παίξεις στο γήπεδό σου για να κερδίσεις. Πρέπει να παίξεις και πραγματικά καλά, για να εκμεταλλευθείς ακριβώς τον παράγοντα έδρα, όταν μιλάμε για τέτοια παιχνίδια, δηλαδή για παιχνίδια που παίζονται προκρίσεις στην Ευρώπη και για ντέρμπι.
Σας θυμίζω ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει μόλις δύο ήττες-και αυτές είναι στο Καραϊσκάκη κι όχι εκτός έδρας (με πιο πρόσφατη το 2-3 από τον Ατρόμητο, εξαιτίας του οποίου έχασε το περσινό αήττητο στο πρωτάθλημα)! Ακόμη ότι στο Φάληρο δεν έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ πέρσι και τον ΠΑΟ πέρσι και πρόπερσι, την στιγμή που τους έχει κερδίσει στο ίδιο διάστημα τρεις φορές εκτός έδρας!
Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια (πρόπερσι, πέρσι και φέτος) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει δώσει 21 παιχνίδια και τα αποτελέσματά του είναι ίδια εντός κι εκτός έδρας! Έχει μέσα στο Φάληρο 5 νίκες, 0 ισοπαλίες και 5 ήττες κι εκτός έδρας έχει 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες! Δηλαδή, βλέπουμε μία φοβερή βελτίωση του Ολυμπιακού στα παιχνίδια του εκτός Ελλάδας, που όμως δεν «εξαργυρώνεται» ανάλογα από την ομάδα, λόγω αρκετών ατυχών αποτελεσμάτων εντός έδρας, με αποκορύφωμα το 1-2 από τη Μέταλιστ.
Που θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός πρέπει να εκμεταλλευθεί πλέον περισσότερο τον παράγοντα έδρα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει τα τελευταία δύο-δυόμιση χρόνια. Δεν ξέρω αν το θέμα έχει να κάνει με το άγχος των παικτών για «νίκη πάση θυσία μπροστά στον κόσμο» και με την πίεση που ασκεί η εξέδρα στην ομάδα για φουλ ορμητικό-επιθετικό ποδόσφαιρο, που ναι μεν αρέσει, αλλά δεν φέρνει πάντοτε το θετικό αποτέλεσμα στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Η, αν έχει να κάνει με κάτι άλλο. Ίσως πρέπει η ομάδα να βρει μία καλύτερη ισορροπία, δηλαδή να παίζει αφενός μεν πολύ αποφασιστικά, αφετέρου δε και λίγο πιο έξυπνα.
Ξέρω, όμως, ότι είναι κρίμα ο Ολυμπιακός να πηγαίνει τρένο εκτός έδρας στο ελληνικό πρωτάθλημα και να είναι πλήρως ανταγωνιστικός εκτός έδρας στην Ευρώπη, αλλά να μην ανταμείβεται όσο πρέπει αυτή η μεγάλη του επιτυχία, λόγω αρκετών αποτελεσμάτων μέσα στο ίδιο του το σπίτι, που τέλος πάντων παραδοσιακά είναι το πιο μεγάλο όπλο του.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: