Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Wild card έχω, λέγετε!!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κάνει ντου από παντού στο διεθνές προσκήνιο και ο Βασίλης Σκουντής συνδέει το μέλλον του Χαραλαμπόπουλου, του Παπαγιάννη, του Αντετοκούνμπο και του Παπαπέτρου με το παρόν του Σπανούλη, του Φώτση, του Ζήση και του Μπουρούση! 
Θα τη μαδάμε για κάμποσο καιρό ακόμα τη μαργαρίτα για το wild card, αλλά (μιας και η κουβέντα πήγε αμέσως στους κήπους και στους αγρούς) θαρρώ πως εδώ ταιριάζει με μια σχετική παράφραση ο τίτλος του Λουντέμη...

Οι wild cards θ' ανθίσουν κι εφέτος!
Βασικά οι wild cards έχουν δύο ανθοφορίες: η μία συντελείται σε δέκα μέρες στο Μπιουένος Αϊρες, όπου το Κεντρικό Γραφείο της FIBA θα ακολουθήσει την οδηγία του... Βασίλη Σπανούλη και θα κάνει ένα γερό "ξεσκαρτάρισμα" στις αιτήσεις που έφτασαν στον απροσδόκητο υψηλό αριθμό των 15. Σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα καταρτίσει μια short list από την οποία, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 θα καταλήξει στην απονομή των τεσσάρων καρτών ελευθέρας συμμετοχής!
Η μάλλον των τριών, διότι η μία έχει ήδη απονεμηθεί αριστίνδην στην Ελλάδα!
Αστειεύομαι και κτυπώ ξύλο για να μην το γκαντεμιάσω, αλλά-μάρτυς μου ο Θεός-δεν φταίω εγώ! Χθες το απόγευμα που βρισκόμουν στο Ηράκλειο της Κρήτης και συνάντησα τον Λιούμπομιρ Κότλεμπα, (ο οποίος συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΚ Τάκη Τσαγκρώνη και τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚ Μπάμπη Μαρκάκη έκανε αυτοψία στα γήπεδα και στα ξενοδοχεία της πόλης) αφού μιλήσαμε για πολλά και διάφορα, τον ρώτησα πότε θα ξανάρθει στα μέρη μας. Γέλασε και μου απάντησε επί λέξει ότι "θα γυρίσω τον Φεβρουάριο, όταν θα πανηγυρίζετε για τη wild card που θα πάρετε"!
Και ο αθλητικός διευθυντής της FIBA World αστειευόταν και ελπίζω πως τόσο γέλιο δεν θα μας βγει ξινό, κύριε Γιώργο μου!
Η αναφορά είναι ονομαστική, προσωπική και συγκεκριμένη, διότι όπως ο ταχυδρόμος (στο μυθιστόρημα και στην ταινία), το ίδιο και ο Βασιλακόπουλος κτυπά πάντοτε δυο φορές! Ενώ θεωρητικώς οι υποθέσεις είναι άσχετες, στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετες: δεν του καρφώθηκε ξαφνικά του προέδρου της ΕΟΚ, μεσούσης κιόλας της κρίσης, να διεκδικήσει το Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών του 2014 (με πιθανές έδρες την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και το Μουντομπάσκετ Εφήβων του 2015 (Ηράκλειο Κρήτης), αλλά ενεργεί κατόπιν σχεδίου και με συγκεκριμένη στόχευση...
Ανεξαρτήτως των (ισχυρότατων) πιθανοτήτων να αναθέσουν η FIBA Europe και η FIBA World αντιστοίχως τις δυο διοργανώσεις στην Ελλάδα ("με την οποία, ως διοργανώτρια, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος", όπως μου έλεγε ο Κότλεμπα), και μόνο οι δύο απανωτές υποψηφιότητες ενισχύουν τον εθνικό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας από τις τέσσερις wild cards για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών του 2014.
Εκεί προσβλέπει ο Βασιλακόπουλος, χωρίς βεβαίως να αδιαφορεί για τις δυο διοργανώσεις που επίσης είναι πολλά υποσχόμενες για το νέο και το ακόμη πιο νέο κύμα του ελληνικού μπάσκετ. Στο Ευρωμπάσκετ Νέων του 2014 θα παίξουν τα περισσότερα μέλη της ομάδας που βγήκε πέμπτη το περασμένο καλοκαίρι στο Ταλλίν (Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Μποχωρίδης, Αγραβάνης κοκ). Στο Μουντομπάσκετ Εφήβων το οποίο η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει άλλες δύο φορές (το 1995 και το 2003, κατακτώντας ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο) θα αγωνιστούν τα παιδιά τα οποία κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Κίεβο (Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάνης Κόνιαρης, Σκουλίδας) συν κάποιους 96άρηδες, όπως ο Σταμάτης.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι παράμετροι και οι περιορισμοί που έχει θεσμοθετήσει η FIBA World για την απονομή των wild cards είναι γνωστές και μη εξαιρετέες. Πέραν αυτών που η Ελλάδα πληροί a priori (από πλευράς επιτυχιών, δημοτικότητας, ενδιαφέροντος του κοινού, εξασφαλισμένου τηλεοπτικού συμβολαίου, κυβερνητικής στήριξης κοκ), έχει με το μέρος της κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, των Τούρκων, των Ιταλών και των Γερμανών: όλοι αυτοί στο παρελθόν έχουν πάρει από μία wild card για να συμμετάσχουν σε διοργάνωση στην οποία δεν προκρίθηκαν, σε αντίθεση με την Ελλάδα που όχι μόνο δεν έλαβε, αλλά ούτε και ζήτησε ποτέ μέχρι τώρα!
Όπως μου εξήγησε ο Κότλεμπα, οι wild cards θεσπίσθηκαν από την Παγκόσμιο Ομοσπονδία, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να αποκαθίστανται αδικίες, να διορθώνονται ατυχίες και να παρέχονται δεύτερες ευκαιρίες. Η Εθνική ομάδα απέτυχε σε δυο συνεχείς διοργανώσεις (στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2012 στο Καράκας και στο Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία), αλλά επειδή δεν είναι... χθεσινή, ούτε αποτελεί κομήτη στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα, μπορεί να ελπίζει ότι θα μπει in extremis και έστω και από το... παράθυρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Ο Κότλεμπα ήταν σαφής και συγκεκριμένος: "Η Ελλάδα "πουλάει" μπάσκετ και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί". Συν τοις άλλοις-προσθέτω εγώ, αποπειρώμενος να εισέλθω στο μυαλό των... Φιμπαίων - και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά και οι οικοδεσπότες Ισπανοί θα προτιμούσαν μια ομάδα που μπορεί να μη βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, αλλά διαθέτει brand name (με ότι αυτό συνεπάγεται), παρά μια ...Φινλανδία!
Καιρός και οδηγός που λέει μια παλιά σοφή κουβέντα. Δεν το γράφω για να κολακεύσω την ΕΟΚ, αλλά σίγουρα με το γερό μπάσιμο στη διεκδίκηση δυο διοργανώσεων και τις υπόλοιπες (παρασκηνιακές) διπλωματικές κινήσεις της, έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει το "colpo grosso".
ΥΓ-1: Βάσει του κανονισμού, από κάθε ήπειρο μπορούν να επιλεγούν τρεις χώρες. Με βάση τα δεδομένα θεωρούσαμε ότι η Ευρώπη θα λάβει δυο wild cards, ώστε να βολευτούν η Κίνα και η Βραζιλία. Για την ομάδα στην τεχνική ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν τίθεται ζήτημα: είναι τόσο μεγάλη η αγορά της, που θα πάρει την κάρτα χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι της.! Για τη Βραζιλία ωστόσο εγείρονται τον τελευταίο καιρό αμφιβολίες, διότι η χώρα έχει γονατίσει από το βάρος του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της FIBA.
ΥΓ-2: Ο φίλος μου ο (πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ) Μπάμπης Μαρκάκης τα θέλει όλα και τα θέλει εκεί και τώρα! Εκτός από το Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών του 2014 και το Μουντομπάσκετ Εφήβων του 2015, η Ένωση της Κρήτης όχι απλώς έθεσε υποψηφιότητα, αλλά απαιτεί και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, για να τον φιλοξενήσει στο υπερσύγχρονο και άρτιο γήπεδο στα Δυο Αοράκια, το οποίο (θα) έχει δοκιμαστεί στο Αll Star Game του ΕΣΑΚΕ, στο Τουρνουά στη μνήμη Γιώργου Κολοκυθά και στον μεθαυριανό αγώνα της Ευρωλίγκας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στη Λοκομοτίβ Κούμπαν. Αυτό είναι που λένε μ' ένα σμπάρο τρία τρυγόνια Μπάμπη μου!

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: