Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κατασχέσεις από την πρώτη μέρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου!!

Από την πρώτη μέρα καθυστέρησης θα "τρέχει" τόκος που θα φτάνει ακόμα και το 18,5% για έναν χρόνο καθυστέρησης ή το 40% για όποιον δεν έχει εξοφλήσει τους φόρους του μέσα σε 24 μήνες.

Κατασχέσεις από την πρώτη μέρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου
Με επιτόκιο χειρότερο και από πιστωτικής κάρτας θα τιμωρεί το υπουργείο Οικονομικών όποιον καθυστερεί πλέον να πληρώνει τους φόρους του.

Ομολογώντας την ανικανότητά του να εντοπίσει ποιοι μπορούν και να πληρώσουν φόρους αλλά δεν το κάνουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμπνεύστηκε έναν απίστευτο σχέδιο για να αποτρέψει τους οφειλέτες από το να καθυστερούν να πληρώσουν το φόρο τους: υποχρεώνει όλους ανεξαιρετως τους υπερφορολογημένους πολίτες να ψάξουν άλλους τρόπους για να βρουν τα χρήματα που τους ζητάει το δημόσιο, ακόμα και δανειζόμενοι από τοκογλύφους (αφού οι τράπεζες δεν τους δίνουν πια δάνεια) για να ξεπληρώσουν τα βάρη που τους φορτώνει η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενσωματώθηκε διάταξη με την οποία μετά από δύο μήνες καθυστέρησης, θα μπαίνουν δύο ειδών τόκοι: ένας 10% εφάπαξ πέραν εκείνου που τρέχει μήνα με το μήνα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης πληρωμής. Αν μάλιστα η είσπραξη καθυστερήσει 1 χρόνο, ο εφάπαξ τόκος διπλασιάζεται και γίνεται 20% ενώ αν μπει σε τρίτο χρόνο καθυστέρησης θα μπαίνει τόκος 30%, πέραν εκείνου που τρέχει κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το μηνιαίο επιτόκιο για τις οφειλές αυτές θα είναι 0,7% το μήνα, δηλαδή 8,5% το χρόνο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

- ότι για 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα είναι 0,7%.

- ότι για καθυστέρηση 1-2 μήνες ο τόκος θα φτάνει στο 1,4%.

- ότι για 2 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης (62 μέρες) ο τόκος θα φτάνει στο 11,4%!

- ότι για 12 μήνες καθυστέρησης (365 μέρες) ο τόκος θα φτάνει στο 18,5%!

- ότι για 12 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα φτάνει στο 29,2%, δηλαδή 100 μονάδες βάσης πάνω το επιτόκιο πιστωτικής κάρτας!

- ότι για 24 μήνες και 1 μέρα καθυστέρησης ο τόκος θα φτάνει στο «ληστρικό» 39,2%!

Είναι προφανές ότι το μέτρο στοχεύει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους αναβάλλουν την πληρωμή γιατί θέλουν να «τζιράρουν» τα χρήματα και να πληρώσουν με αυτά άλλες υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Σκοπεύει να καταστήσει απαγορευτικό το να αναβάλει ο οφειλέτης την πληρωμή φόρου, ΦΠΑ κλπ πάνω από 60 μέρες το πολύ, αφού μετά θα πρέπει να πληρώσει 11,4% τόκο (σχεδόν 0,2% την ημέρα ή και περισσότερο αν ξεπεράσει τους 12 μήνες)!

Άλλωστε με τις κατασχέσεις-εξπρές και όλα τα άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση (όπως η διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπει καάσχεση εις χείρας τρίτων χωρίς προειδοποποίηση) το δημόσιο θα έχει ήδη βάλει χέρι στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη μέσα σε 6-12 μήνες.

Αφού όμως δεν εξαιρεί όσους έχουν πραγματική δυσκολία πληρωμής, σημαίνει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου δεν είναι ικανός ούτε με ειδοποιήσεις, ούτε με διασταυρώσεις, ούτε με άλλους τρόπους να βρει ποιοι έχουν αντικειμενικό πρόβλημα και ποιοι όχι να πληρώνουν τους φόρους τους. Στο τέλος έτσι θα γεννηθεί και νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών, μόλις διαγραφούν τα ληξιπόθεσμα χρέη που το ίδιο το υπουργείο θεωρεί ανεπίδεκτα είσραξης.

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 49 του φορολογικού πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών:

- για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού για τη χρονική περίοδο από την επόμενη ημέρα του ληξιπροθέσμου. Επί των τόκων του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλονται τόκοι. Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους του πρώτου εδαφίου, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με δέκα τοις εκατό (10%) του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%).

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου (8,5% ετησίως σύμφωνα με πληροφορίες).

Διευκρινίζεται ότι οι τόκοι θα αρχίζουν να «τρέχουν» «από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας».

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ πάντως, άλλαξε το εισοδηματικό κριτήριο απαλλαγής από το όρο και αυξήθηκε από 9.000 σε 12.000 ευρώ ετησίως, το οοίο προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: