Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

«Ερυθρόλευκη»... συνήθεια και διπρόσωπος «εξάστερος»

«Ερυθρόλευκη»... συνήθεια και διπρόσωπος «εξάστερος»Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Ευρωλίγκα για τους δύο «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, ενώ αν η Λαμποράλ Κούτσα νικήσει το βράδυ της Παρασκευής τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, τότε θα έχουμε μετά από 12 χρόνια ελληνικό... εμφύλιο στο ΤΟΠ-16. Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης.

Βέβαια, η επικείμενη σύγκρουση των δύο ελληνικών ομάδων δεν είναι ο μοναδικός "πονοκέφαλος" σε αμφότερα τα στρατόπεδα, καθώς οι υπόλοιποι αντίπαλοι σίγουρα προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Ή τουλάχιστον χρίζουν ιδιαίτερου... σεβασμού και δεν αφήνουν ορθάνοιχτο το μονοπάτι της πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει ανέβει φέτος επίπεδο, με τον Ζοτς να βάζει... φαρδιά πλατιά την υπογραφή, κάτι που κάνει εξάλλου σε όποια ομάδα πηγαίνει από το 1992 που κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τα " χρυσά μωρά" της Παρτιζάν και μετά... Οι Τούρκοι μπορούν να φτάσουν ψηλά και θα επιδιώξουν στην πρωτιά του ομίλου στο ΤΟΠ-16.
Αν η Φενέρμπαχτσε φαντάζει ως δύσκολος αντίπαλος, τι να πει κανείς και για τη Μπαρτσελόνα, που διαθέτει ένα πληρέστατο ρόστερ, με τον Κώστα Παπανικολάου να ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά αντίπαλος με τον Ολυμπιακό, κάτι που ισχύει και για τον Τζόι Ντόρσεϊ.
Οι "Μπλαουγκράνα" έχουν κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, όμως η ποιότητα στις τάξεις τους ξεχειλίζει, όπως και η "φλόγα" για την κατάκτηση του τροπαίου.
Πέραν των δύο "μεγαθηρίων", ποιος μπορεί να παραβλέψει την ποιότητα που έχει και φέτος η Εφές Αναντολού; Πέρυσι, ο Ολυμπιακός την απέκλεισε στα προημιτελικά, όμως το έργο του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο. Τα ψηλά κορμιά της κοντά στο καλάθι του είχαν δημιουργήσει πρόβλημα και για τέτοια παιχνίδια αποκτήθηκε ο Μίρζα Μπέγκιτς.
Επικίνδυνες είναι τόσο η πιο σοβαρή φέτος Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, όσο και η Μάλαγα. Το ερώτημα που τίθεται για να σταματήσουν τα... αν και για τις πιθανότητες πρόκρισης του Παναθηναϊκού από εδώ και πέρα, είναι το τι θα γίνει στο παιχνίδι της Λαμποράλ Κούτσα με την Λοκομοτίβ Κούμπαν.
Αν έρθει η επικράτηση από τους Ρώσους και καταληφθεί η τρίτη θέση, τότε στο δρόμο του "εξάστερου" θα βρεθούν οι: Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γαλατάσαραϊ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις και Μπάγερν Μονάχου. Ας δούμε, λοιπόν τι θα γίνει σε μερικές ώρες στη χώρα των Βάσκων και στη συνέχεια θα μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Θέλοντας να κάνουμε μια μίνι-ανασκόπηση των δύο "αιωνίων", αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά τους είναι πως ο Ολυμπιακός έδειξε πιο σοβαρό πρόσωπο και μεγαλύτερο πάθος για τη νίκη, ενώ κοινό σημείο είναι πως κανένας εκ των δύο δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κάποια υπερομάδα στυλ... ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα ή Φενέρμπαχτσε για να δούμε πώς θα αντιδράσουν σε τέτοιο επίπεδο.
Σίγουρα, οι Πειραιώτες κατάφεραν να βγάλουν το καλό τους πρόσωπο σε έναν όμιλο που ήταν στα... μέτρα τους και να φτάσουν αήττητοι στην κατάληψη της πρώτης θέσης, αν και στα μισά παιχνίδια, το ροζ φύλλο ήρθε μετά από φοβερές ανατροπές.
Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν απέχθεια στην ήττα και έκαναν τη νίκη... αγαπημένη τους συνήθεια. Να δούμε αν θα δείξουν ανάλογες... τάσεις κόντρα στη Μπαρτσα και τη Φενέρ.
Πάμε και στον Παναθηναϊκό, που πραγματικά προβληματίζει με ορισμένες από τις φετινές του εμφανίσεις. Οι εντός έδρας ήττες "πόνεσαν" τους "πράσινους", οι οποίοι πάντως πήραν τα λεγόμενα "σημαδεμένα" για νίκη παιχνίδια, που τους έδωσαν και το εισιτήριο για την επόμενη φάση, παίζοντας λίγες φορές καλό μπάσκετ. Κι αυτό σε έναν όμιλο όπου δεν υπήρχε ισχυρός αντίπαλος, πέραν της Μακάμπι, η οποία πάντως δεν είναι στα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Την προσεχή Δευτέρα (23/12) Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός λύνουν τις διαφορές τους στο Κύπελλο Ελλάδας, κι αν τελικά τεθούν αντιμέτωποι και στην Ευρωλίγκα, θα ευχηθούμε απλά οι μειονότητες των οπαδούς τους που δημιουργούν επεισόδια να καταλάβουν κάποια πράγματα και να μην γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Γιατί δεν μας αξίζει με δύο τόσο υψηλού επιπέδου ομάδες...

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: