Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Και επίσημα χωρίς… οργανωμένους!

Με σχετική ανακοίνωσή της η ΕΟΚ επισημοποίησε πως δεν θα υπάρξει μετακίνηση οπαδών για τον τελικό Κυπέλλου όπως είχε αποκαλύψει το sport-fm.gr.

Και επίσημα χωρίς… οργανωμένους
Και με τη… βούλα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ο τελικός Κυπέλλου στο Ηράκλειο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη θα διεξαχθεί χωρίς οργανωμένους οπαδούς και για τις δύο ομάδες κάτι που είχε αποκαλύψει το sport-fm.gr.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΟΚ επισημαίνει ότι πρόκειται για μια εισήγηση της αστυνομίας Ηρακλείου ενώ αναφέρει και την πληροφόρηση που υπάρχει περί ειλημμένης απόφασης να μετακινηθούν οπαδοί προς το νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

"Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

1. Αναφέρεται ότι στο Νέο Κλειστό Ηρακλείου προγραμματίστηκε να διεξαχθεί την 9/2/2014 και ώρα 19.45 ο 39ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών μεταξύ των ομάδων ΚΑΕ Παναθηναϊκός-ΚΑΕ Άρης.

2. Με αφορμή το γεγονός αυτό, την 20/1/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ομαλής τέλεσης του αγώνα, φιλάθλων, παραγόντων στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων στις διαγωνιζόμενες ομάδες στον καθορισμό των θέσεων των φιλάθλων στις εξέδρες και των μεταξύ τους κενών τμημάτων και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.

3. Κατά τα διαμειφθέντα στη συζήτηση κοινή θέση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και της Αστυνομικής Αρχής ήταν:

3.1 Η μη διάθεση εισιτηρίων στις διαγωνιζόμενες ομάδες (ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ΚΑΕ Άρης), προκειμένου να τα διαθέσουν σε φιλάθλους τους, παρά το ανώτερο πενήντα προσκλήσεις για κάθε αθλητικό σωματείο και κατόπιν καταστάσεων τις οποίες το κάθε σωματείο θα συντάξει και θα αποστείλει στη διοργανώτρια αρχή -προκειμένου να παραλάβει εν λόγω εισιτήρια- και στις οποίες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ή η άδεια διαμονής, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, έκαστου φιλάθλου.

3.2 Να μην ορισθεί συγκεκριμένη ζώνη ή τμήμα των κερκίδων του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου στην οποί θα διατίθενται εισιτήρια αποκλειστικά για φιλάθλους της ΚΑΕ Παναθηναϊκού και ΚΑΕ Άρη.

4. Στα ανωτέρω συνέτειναν:

4.1 Το ιστορικό των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διεξαγωγή τελικών αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας καλαθόσφαιρας.

4.2 Η ύπαρξη μιας και μοναδικής πύλης πρόσβασης στο γυμναστήριο που αποτελεί σημείο τρωτότητας, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, καθώς μεταξύ άλλων δεν προσφέρεται για τον ασφαλή διαχωρισμό των φιλάθλων των διαγωνιζόμενων ομάδων, καθώς και για άλλους λόγους ασφαλείας, που έχουν να κάνουν με τυχόν άμεση εκκένωση του γυμναστηρίου, εάν απαιτηθεί και στην προστασία των εμπλεκομένων στη διεξαγωγή του (ομάδες, διαιτητές, παράγοντες κλπ).

5. Ήδη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι οπαδοί αμφότερων των διαγωνιζόμενων ομάδων επιθυμούν και προγραμματίζουν να μετακινηθούν οργανωμένα από τις περιοχές όπου διαβιούν είτε με τη μίσθωση λεωφορείων ή ακτοπλοϊκώς ή με απευθείας πτήσεις τσάρτερ προς την πόλη του Ηρακλείου.

6. Το ενδεχόμενο αυτό γεννά θέματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς σε περίπτωση που εν λόγω εκδρομές πραγματοποιηθούν το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία έκνομων ενεργειών τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και εγγύς και πέριξ της αθλητικής εγκατάστασης, καθώς η ημέρα διεξαγωγής του αγώνα (9/2/2014) θα βρει ικανό αριθμό ομαδοποιημένων φιλάθλων χωρίς εισιτήριο στην πόλη του Ηρακλείου.

7. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι ανωτέρω ομαδικά/οργανωμένα μετακινούμενοι φίλαθλοι αμφότερων των ομάδων, θα αφιχθούν στον λιμένα Ηρακλείου από την 06.00 ώρα της 9/2/2014 και θα παραμείνουν στην πόλη του Ηρακλείου επί ικανό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του αγώνα, το πιθανότερο είναι να αναχωρήσουν από την πόλη, βραδινές ώρες της επόμενης ημέρας 10/2/2014, καθώς η ώρα λήξης του αγώνα που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει και πέραν τις 21.30 ώρα της 9/2/2014 υπερκαλύπτει την προγραμματισμένη ώρα απόπλου των πλοίων που εκτελούν τη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης του Ηρακλείου σε περίπτωση συμπλοκών ή άλλων έκνομων ενεργειών μεταξύ των φιλάθλων.

8. Κατόπιν των ανωτέρω και κατ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 41Δ του Ν.2725/1999 και λόγω του γεγονότος ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας η Α.Δ. Ηρακλείου εισηγείται την απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων του Παναθηναϊκού και του Άρη προς την πόλη του Ηρακλείου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: