Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τα χρέη εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ!

Τον περασμένο Ιούνιο, στη συνέντευξη Τύπου όπου ο ίδιος παρουσίασε τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ Χούουμπ Στέφενς, ο Ιβάν Σαββίδης είχε αναφερθεί στον γενικό σχεδιασμό που ο ίδιος έχει κάνει για τον εκσυγχρονισμό του ΠΑΟΚ. Γράφει ο Περικλής Στέλλας. Το πλέον σημαντικό θέμα που ο ίδιος είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμόσει τα σχέδιά του ήταν η αποπληρωμή του χρέους που συνεχίζει να βασανίζει και να αποτελεί μέγιστο εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ.
Ο Ιβάν Σαββίδης μας είχε πει (δώστε προσοχή) χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε έναν χρόνο μόνο. Ισως να ήταν και δικό μου λάθος, που είπα πως μπορούσα να λύσω προβλήματα σε έναν χρόνο. Οι στόχοι είναι υψηλοί και μπορούμε να λύσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σήμερα όσο παράξενο και να ακούγεται ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα λεφτά μου, μην τα μετράτε. Δεν θα τα σπαταλήσω όλα μου τα λεφτά.
Αυτό είπα και σε άλλους ιδιοκτήτες ομάδων. Σήμερα ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα λεφτά μου, αλλά θέλω να γίνω πραγματικά επικεφαλής της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να κάνω λάθος. Μετά δεν θα έχω ευκαιρία να το διορθώσω. Γι' αυτό πρέπει να κινούμαι προσεκτικά».
Η στήλη σας αποκάλυψε πριν από λίγα 24ωρα ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης διεμήνυσε στον ιδιοκτήτη του «δικέφαλου» ότι οι πιθανότητες είναι πλέον μηδενικές για να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΟΚ για άμεση αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους (και όχι του συνολικού και των προσαυξήσεων που φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ) που θα έκλεινε η υπόθεση οριστικά. Θα σας θυμίσω δυο δημόσιες τοποθετήσεις του Ιβάν Σαββίδη. Η πρώτη: «Ο Σαμαράς (σ.σ. ο πρωθυπουργός) είπε ότι θα το λύσει και εγώ πιστεύω ότι για έξι μήνες δεν θα δώσουν τη λύση. Θα μπορούσαν να τα είχαν πάρει ήδη τα χρήματα. Αν δεν ακουστώ, τι θα γίνει;». Η δεύτερη: «Εάν μου πουν όχι, σκέφτομαι σοβαρά να αποχωρήσω».
Το χρονικό περιθώριο που είχε αναφέρει ο ιδιοκτήτης του «δικέφαλου» μόλις (από τον Ιούνιο που το είχε πει) σχεδόν εξέπνευσε. Και του διεμήνυσαν ότι εκτός απροόπτου δεν θα γίνει αποδεκτό το αίτημά του. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε επίσης πει δημόσια ότι ένας άλλος δρόμος είναι να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.
Προσέξτε. Το πρώτο πράγμα που έκανε (και αυτό μάλλον είναι μήνυμα και για την κυβέρνηση, αλλά ίσως και για την οικογένεια του ΠΑΟΚ) ήταν να ζητήσει παράταση της περιόδου αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που έληξε προχθές. Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια; Διαβάστε δίπλα...
ΓΙΑ ΤΑ... ΠΡΟΒΑΤΑ
Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αποφασισμένος (το είχε σχεδιάσει, το είχε προγραμματίσει) να καταβάλει το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον στην αύξηση προκειμένου όχι τόσο για να είναι πλέον ο απόλυτος κάτοχος του πακέτου των μετοχών όσο να προχωρήσει τις διαδικασίες σε τρεις βασικούς τομείς. Στην κατασκευή των βοηθητικών εγκαταστάσεων, στην ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας και σε μεταγραφές επιπέδου (σε χρήματα και αξία εννοώ) Τσάμπιονς Λιγκ.
Κάτι τέτοιο όμως δεν το έκανε. Απλά ζήτησε παράταση χρόνου στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για έναν μήνα ακόμη. Με λίγα λόγια; Φρέναρε ο ίδιος τον δικό του μηχανισμό εκσυγχρονισμού. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν το έχει κάνει για λόγους τακτικής και πίεσης προς την κυβέρνηση ή πραγματικά σκέφτεται άλλα πράγματα.
ΓΙΑ ΤΟΝ... ΛΥΚΟ
Αλλωστε είναι γενικώς απογοητευμένος και από τις άλλες επενδύσεις που έχει επιχειρήσει στην Ελλάδα (οι εξελίξεις δείχνουν όμως πως και ο ίδιος έχει κάνει σοβαρά λάθη τακτικής και σχεδιασμού στις επενδύσεις του και κυρίως στη ΣΕΚΑΠ) και δεν ήταν καθόλου τυχαία η οργή που εξέφρασε στους στενούς του συνεργάτες μετά την ήττα από τον Πανιώνιο.
Δεν αποκλείεται να αλλάξει ρότα στον σχεδιασμό, στις αποφάσεις και στις σκέψεις στήριξης συγκεκριμένων συνεργατών στις οποίες επέμενε μέχρι σήμερα. Και δεν αφορούν μόνο τον ΠΑΟΚ. Εκείνο που φαίνεται να είναι πιο σοβαρό αλλά συγχρόνως και λεπτό ζήτημα είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του προς συγκεκριμένα μέλη του επιτελείου (τεχνικού και όχι μόνο) της ΠΑΕ που ο ίδιος έχει επιλέξει.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: