Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αρρωστημένη πραγματικότητα!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις μεταγραφικές καταστάσεις του ΠΑΟΚ, εξηγεί γιατί δυσκολεύεται να πάρει Έλληνες και θυμάται τον Κώστα Μανωλά και τις κάρτες του... «Εύχομαι να αποκτήσετε γερό στομάχι…» είπε ο Βρύζας στην κοπή πίττας του ΠΑΟΚ. Απευθύνονταν (και το διευκρίνισε) στους Έλληνες παίκτες του Δικεφάλου που αντιμετωπίζονται πιο σκληρά από την κερκίδα. Ξέρει εκείνος… Είχε παρόμοια αντιμετώπιση όταν έπαιζε ποδόσφαιρο… Είναι μία πραγματικότητα που οδηγεί και σε ανάλογες κινήσεις.
Η ΑΕΚ που κάνει μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει, ξεκίνησε προσπάθεια να αποκτήσει πολλούς Έλληνες νεαρούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά προχωράει σε τέτοιες κινήσεις (πολλές φορές ακόμη και για να μην τις κάνει ο αντίπαλος...). Άσχετα αν από αυτούς παίζουν τελικά δύο στους δέκα... Δικαίωμά του.
Ο ΠΑΟΚ τι κάνει τώρα τελευταία; Κατά πρώτο λόγο πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια να βγάλει τους δικούς του παίκτες από τις ακαδημίες, ποδοσφαιριστές που ήδη μαθαίνουν στην πίεση της ασπρόμαυρης φανέλας με τον Δικέφαλο στο στήθος. Τι άλλο κάνει (καλώς ή κακώς);
Προσπαθεί να αποκτήσει μπαρουτοκαπνισμένους Έλληνες που έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες. Παίκτες όπως ο Τζιόλης, ο Τζαβέλλας, φυσικά και ο Σκόνδρας που (πιστεύουν στον ΠΑΟΚ) ότι θα αντέξουν και στην γιούχα. Θα αντέξουν και στο «κυνηγητό». Θα τα καταφέρουν και μέσα από αρρωστημένες καταστάσεις, όπου θα αποθεώνονται ξένοι και θα αποδοκιμάζονται οι Έλληνες. Θα ανταπεξέλθουν στην όποια πίεση θα ασκηθεί μετά και από μία αποτυχία…
(Δεν σχολιάζουμε αν καλώς ή κακώς έχει αυτή την φιλοσοφία ο ΠΑΟΚ. Κάποιοι ίσως και να «μιλήσουν» για... προφάσεις. Καταγράφουμε την πραγματικότητα…).
Αυτή είναι η κατάσταση… Ο ΠΑΟΚ (των τελευταίων ειδικά ετών που μπορεί και να επιλέξει) έχει περιορισμούς σε τέτοιες περιπτώσεις Ελλήνων, γιατί είναι… ΠΑΟΚ. Πρέπει να σκεφτεί δύο και τρεις φορές αν ο… κάθε Παπαδόπουλος μπορεί να ανταποκριθεί και να αντέξει σε αυτά που θα «περάσει».
Τι θα περάσει;
Μία στερημένη ομάδα από τίτλους, εδώ που δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υπομονής και η ξενομανία (ειδικά με όσους φιλάνε τον Δικέφαλο –όχι τον Γκαρσία τον οποίον πολλοί θέλουν να μιμηθούν-) αποκτά ανεξέλεγκτες καταστάσεις. (Γιατί και στην ΑΕΚ είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά όλοι έχουν ίδια αντιμετώπιση).
* Για το ότι ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να κάνει μεταγραφές από ελληνικές ομάδας, οφείλεται βέβαια και στο γκρουπ των 12 που... αν επικοινωνήσει κάποιος από τον Δικέφαλο για να συζητήσει για παίκτη, είναι υποχρεωμένοι, να ενημερώσουν τους φίλους τους. Παραδείγματα: Πολλά: Ολαιτάν, Κολοβός, Πελέ κτλ.
* Αφού αναφερόμαστε σε Έλληνες που μεταγράφονται από ομάδα σε ομάδα, ας ασχοληθούμε και με μία άλλη διάσταση, πιο ποδοσφαιρική… Δείτε την αντιμετώπιση που είχε παίκτης πριν τρία χρόνια και τι γίνεται φέτος.
Δείτε… ατομική βελτίωση: Ο Μανωλάς στην ΑΕΚ είχε:
Σεζόν 2009-2010 10 συμμετοχές: Δύο κίτρινες.
Σεζόν 2010-2011: 36 συμμετοχές: Οκτώ κίτρινες κάρτες
Περίοδος 2011-2012: 38 συμμετοχές: 12 κίτρινες κάρτες.
Αφού πήγε στον Ολυμπιακό, κατάφερε να… βελτιώσει τόσο πολύ το παιχνίδι του, κατάφερε να παίζει τόσο καθαρά, που έχει:
Περίοδος: 2012-2013: 37 συμμετοχές, τέσσερις (!!) κίτρινες κάρτες, από τις οποίες οι δύο δόθηκαν (φυσικά) σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Περίοδος 2013-2014: 21 παιχνίδια, δύο κάρτες. Η μία με την Άντερλεχτ και η άλλη με την Παρί Σεν Ζερμαίν!
Βλέπετε πως «μεγαλώνει» ένας παίκτης. Ο οποίος ήταν κάποτε ο πιο σκληρός των γηπέδων και φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει χρεωθεί με τον τεράστιο αριθμό των οκτώ φάουλ, ενώ οι «επικίνδυνοι» επιθετικοί των άλλων ομάδων του έκαναν 19!!Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: