Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο βρυχηθμός του πρωταθλητή!

Όχι απλά αντέδρασε, αλλά ο Ολυμπιακός… ξεσπάθωσε για τις προηγούμενες ήττες στήνοντας το δικό του πάρτι στη Βιτόρια με 89-70 απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα. Απίθανη εμφάνιση με κορυφαίο τον Λοτζέσκι.

Ο βρυχηθμός του πρωταθλητή
Ο Ολυμπιακός έψαχνε μια μεγάλη νίκη για να συνέλθει. Και την πέτυχε με την πλέον εμφατικό τρόπο, καθώς «σάρωσε» τη Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια με 89-70 και έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο πρωταθλητής Ευρώπης είναι εδώ και όποιος βιάστηκε να τον ξεγράψει καλύτερα να αναθεωρήσει.

Καταπληκτική εμφάνιση σε άμυνα κι επίθεση από τους «ερυθρόλευκους», που μετά από ένα κακό πρώτο τρίλεπτο επέβαλαν το νόμο τους με τον Σπανούλη να δίνει τον τόνο και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, φτάνοντας στο τρίτο δεκάλεπτο μέχρι το +30! Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 13 πόντους και 7 ασίστ, ενώ 17 πόντους και 6 ριμπάουντ είχε ο Ματ Λοτζέσκι, δίχως να υστερήσει κανένας από όσους χρησιμοποιήθηκαν.

Μετά το τρίλεπτο… σάρωσε

Εκπλήξεις είχε η πρώτη πεντάδα του Ολυμπιακού, καθώς πέραν των συνήθων Μάντζαρη, Σπανούλη και Πρίντεζη, επελέγησαν ο Περπέρογλου αντί του Λοτζέσκι και ο Μπέγκιτς αντί Ντάνστον ή Σίμονς. Παρότι οι «ερυθρόλευκοι» πήραν νωρίς προβάδισμα (3-4), η Λαμποράλ Κούτσα με αιχμή τον Νοτσιόνι προηγήθηκε με 10-4 αναγκάζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα να πάρει τάιμ άουτ στο τρίλεπτο. Αυτό λειτούργησε ευεργετικά, καθώς οι Πειραιώτες βελτιώθηκαν αμυντικά, ο Νοτσιόνι χρεώθηκε με τεχνική ποινή και πήγε με δύο φάουλ στον πάγκο, ενώ Σπανούλης και Λοτζέσκι πήραν μπρος οδηγώντας την ομάδα τους στο +8 (14-22). Οι οδηγίες του πελαγωμένου Σκαριόλο δεν οδήγησαν πουθενά και ο Ολυμπιακός με δύο καλάθια του Ντάνστον έκλεισε το δεκάλεπτο με διαφορά έντεκα πόντων +11 (15-26).

Απλά… ασταμάτητος

Οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι. Με σταθερά καλή παρουσία στην άμυνα μετά το χαλαρό τους ξεκίνημα, ώριμες επιθέσεις και υψηλά ποσοστά ευστοχίας έφτασαν σε διπλό σκορ, 18-36, με τρίποντο του Πέτγουεϊ. Ο Σκαριόλο εγκατέλειψε τη ζώνη, η ομάδα του βρήκε λύσεις στην επίθεση, αλλά ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Πρίντεζη με ταμπλό (!) και «καυτό» τον Λοτζέσκι διατηρείτο σε απόσταση ασφαλείας (28-46). Ο τελειομανής Μπαρτζώκας είχε παράπονα από την αμυντική χαλάρωση της ομάδας του και το τάιμ άουτ που κάλεσε διόρθωσε τα πράγματα. Σλούκας και Κατσίβελης «χτύπησαν» πίσω από τα 6,75μ. ανεβάζοντας το ποσοστό στα 9/13 (!) και οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με 22 πόντους (33-55). Ο Ολυμπιακός τελικά έκλεισε το ημίχρονο στο +21 (38-59) πραγματοποιώντας επιβλητική εμφάνιση στις δύο πλευρές του παρκέ.

Πήγε και στους 30

Η Λαμποράλ Κούτσα πέτυχε δια χειρός Γέλινεκ τους δύο πρώτους πόντους του δευτέρου μέρους, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει την οργή του Ολυμπιακού, που απάντησε με σερί 10-0 και έφτασε στο +30 (40-70) στο πρώτο τετράλεπτο της περιόδου. Οι γηπεδούχοι έδειχναν σημάδια διάλυσης, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κανένα τέτοιο χαλάρωσης, με τον κόσμο στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» να αρχίζει να αποχωρεί πρόωρα από τις κερκίδες. Εκμεταλλευόμενη κάποιες ευκαιρίες να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, η Λαμποράλ Κούτσα μείωσε στους 22 με ένα σερί 7-0 (51-73), αλλά η περίοδος ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους σε απόσταση ασφαλείας (53-78).

Άντε πιάστε τον…

Με τέτοια… προίκα ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατο πλέον να χάσει. Η φυσιολογική χαλάρωση των παικτών του Μπαρτζώκα, που έδωσε χρόνο σε παίκτες όπως ο θετικός Κόλινς, βοήθησε τους γηπεδούχους, παρότι ο Σκαριόλο πετώντας νωρίς λευκή πετσέτα απέσυρε τους βασικούς του, να μειώσουν στους 16 (66-82) στα τριάμισι λεπτά πριν το τέλος. Πάντως οι Βάσκοι δεν το πίστεψαν ποτέ και ο Ολυμπιακός δεν κινδύνεψε σε καμία στιγμή φτάνοντας σε μία άνετη νίκη.

Δεκάλεπτα: 15-26, 38-59, 53-78, 70-89.

Λαμποράλ Κούτσα (Σκαριόλο): Μαϊνόλντι, Νοτσιόνι 11, Ποέτα 7, Βαν Όστρουμ 4, Χάμιλτον 1, Ντιόπ 10, Χοτζ 7, Μαρτίνεθ, Πλάις 4, Ερτέλ 12, Γέλινεκ 12, Κοζέρ 2.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 14, Σπανούλης 13, Περπέρογλου 11, Σλούκας 9, Κόλινς 5, Σίμονς, Μπέγκιτς 4, Πρίντεζης 9, Μάντζαρης 1, Κατσίβελης 3, Λοτζέσκι 17.

Διαιτητές: Τσέρεμπουχ (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Μάριτσιτς (Σερβία). Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: