Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το κίνητρο του «πληγωμένου» θηρίου!

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει στο www.sport-fm.gr για την επανεκκίνηση του Ολυμπιακού στη Βιτόρια, που θα πρέπει να έχει όμως συνέχεια, αλλά και τα, εκτός της νίκης, θετικά που θα πάρει μαζί στις αποσκευές.

Το κίνητρο του «πληγωμένου» θηρίου
Στην ζωή είναι πολλές φορές φρόνιμο να ακολουθείς τα… σημάδια. Σε οδηγούν –πλην εξαιρέσεων- στα σωστά μονοπάτια και στην λήψη των σωστών αποφάσεων. Τα σημάδια του ταξιδιού στη Βιτόρια, ή αλλιώς οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί και ο τρόπος που ο Ολυμπιακός τις αντιμετώπισε στο εσωτερικό του, έδειχναν ανάκαμψη. «Αντεπίθεση», ήταν η λέξη που κοσμούσε τα χείλη των περισσότερων «ερυθρόλευκων», το μάτι των οποίων «γυάλιζε» για πρώτη φορά μετά τη πρεμιέρα του Top 16 με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.


Πολλές φορές όταν «χτυπάς» ένα πληγωμένο θηρίο με χλεύη και ισοπέδωση του καθετί καλού έχει καταφέρει, του δίνεις νέο κίνητρο να σηκωθεί. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, πήραν φυσικά ώθηση λόγω της μεγάλης κρισιμότητας του αγώνα στη «Φερνάντο Μπουέσα», αλλά και γιατί πολλοί που πριν λίγο καιρό τους αποθέωναν, άρχισαν να αμφισβητούν και το παραμικρό. Λες και θα υπάρξει ομάδα μέσα σε μία τόσο μακροσκελή σεζόν που δεν θα έχει άσχημα αποτελέσματα, ατυχίες και αναποδιές. Λες και ο Σπανούλης και η παρέα του ξέχασαν το μπάσκετ. Λες και οι υπόλοιποι δεν παίζουν και δεν έχουν δικαίωμα στη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι», φεύγουν από την Ισπανία με ένα πολύ σημαντικό «διπλό», γνωρίζοντας πολύ καλά πως ακόμα έχουν «βουνό» να διανύσουν και ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, μία βροχερή νύχτα στη Βιτόρια. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα όμως, συνοδεύτηκε και από άλλες καλές ειδήσεις, εντός και εκτός (άλλα αποτελέσματα) ομάδας, όμως προέχει η απεικόνιση της παράστασης που έδωσε για 30 λεπτά στο παρκέ ο Ολυμπιακός, διαλύοντας κάθε όνειρο της Λαμποράλ, να είναι η πρώτη ομάδα που θα τον αναγκάσει μετά από τέσσερα χρόνια σε τρίτη σερί ήττα στην Ευρωλίγκα.

Ο πεισμωμένος απ’ όσα προηγήθηκαν και γράφτηκαν Σπανούλης, έδωσε στο πρώτο δεκάλεπτο το έναυσμα εκτελεστικά και δημιουργικά, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν ρυθμό και έστησαν ένα όμορφο πάρτι. Οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονταν λεπτό με το λεπτό (Λοτζέσκι, Ντάνστον, Περπέρογλου), ο Πρίντεζης έβγαλε εκτός εξίσωσης τον Νοτσιόνι, η άμυνα εμπόδιζε κάθε σχέδιο του Σκαριόλο και η επίθεση πετούσε «φωτιές», αφού οι βάσκοι δεν μπορούσαν και δεν βρήκαν ποτέ τον τρόπο να σταματήσουν την …ομοβροντία που τους χτυπούσε ακατάπαυστα. Ο Ολυμπιακός ήλεγξε απόλυτα το ματς, «έτρεξε» στους αγαπημένους του φρενήρης ρυθμούς και κυριάρχησε σχεδόν σε όλους τους στατιστικούς τομείς. Ανάγκασε τους δώδεκα χιλιάδες φίλους της «Σάσκι», να χειροκροτήσουν το απολαυστικό μπάσκετ που τους προσέφερε, αλλά και πολλούς εξ’ αυτών να αποχωρήσουν στο 23΄ (!) με το σκορ 40-70.

Οι παίκτες έβγαλαν πάθος και θέληση, έμπαιναν με δύναμη στις φάσεις και εφήρμοσαν κατά γράμμα του πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έρθει στο ισορροπημένο 2-2 και τα χαμόγελα να επανέλθουν. Πλέον ο Ολυμπιακός έχει δύο εντός έδρας παιχνίδια (Μάλαγα και Εφές), στα οποία αν δεν λαθέψει, επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση και μένει «ζωντανός» στο κυνήγι των δύο πρώτων θέσεων. Αν πιστέψει ότι έκανε κάτι τρομερό και φοβερό κόντρα στην Λαμποράλ, θα έχει χύσει την… καρδάρα με το γάλα που φαίνεται πως αρχίζει να γεμίζει ξανά. Ήταν νομοτελειακό πως η αγωνιστική «κοιλιά» θα… αδυνατίσει, αλλά για να πέσει εντελώς, χρειάζονται και άλλες… απαντήσεις.

Αν υπάρχει μία ομάδα στην Ευρώπη, ειδική στο να δίνει τέτοιες τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι ο Ολυμπιακός, που στην Ισπανία κέρδισε ξανά την χαμένη του αυτοπεποίθηση, αλλά και πολλά άλλα. Πρώτο και σημαντικότερό, την επιστροφή του Μπρεντ Πέτγουεϊ που αλλάζει εντελώς την αμυντική συμπεριφορά –και κυρίως του Ντάνστον-, δίνει ενέργεια, ομαλοποιεί το rotation και την… υγεία του μόνου κλασσικού «4αριου», Πρίντεζη. Δεύτερον τον Μάρντι Κόλινς, που δεν είναι αντί-Λο ούτε πρόκειται να γίνει στα τριάντα, όμως με αυτή τη διάθεση στην άμυνα και την οικονομία στην επίθεση, μπορεί να απελευθερώσει τον Σλούκα, που δεν ήταν τυχαία μετά από καιρό καλός στη Βιτόρια.

Ακόμα-ακόμα και ο Μπέγκιτς έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βγει εκτός παιχνιδιού ο Πλάις και έδειξε πως καλό θα είναι όσοι τον έχουν «ξεγραμμένο», να περιμένουν λίγο ακόμα. Όλα τα παραπάνω, φυσικά και δεν φτάνουν κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους που θα παίξουν πιο σκληρά (ή πιο έξυπνα) πάνω στον Σπανούλη ή θα πετύχουν τον Ολυμπιακό σε κακή βραδιά εκτελεστικά. Όμως είναι μικρές λεπτομέρειες και πόντοι στο… σακούλι, που όταν θα έχει επιτευχθεί ολοκληρωτικά το φορμάρισμα της ομάδας να κάνουν τη διαφορά και να βάλουν εξ’ ολοκλήρου στην σωστή κατεύθυνση τους πρωταθλητές. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: