Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τα μάγια λύθηκαν, αλλά όχι ως διά μαγείας...!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Λαμποράλ, τα... μάγια που λύθηκαν στη Βιτόρια και τους λόγους της «μεταμόρφωσής» του.
Eίναι πρώτα μπασκετική η εξήγηση για όσα έγιναν στη Βιτόρια και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος που επέλεξε να αντιμετωπίσει ο Σκαριόλο τον Ολυμπιακό ήταν βούτυρο στο ψωμί του Βασίλη Σπανούλη... Ε, μετά όλα πήραν το δρόμο τους.
Είναι προφανές ότι το επιχείρημα περί ντεφορμαρίσματος ίσως να είναι η μερική, για την ακρίβεια η πιο μικρή, εξήγηση για τις πέντε ήττες από τις 23 Δεκέμβρη μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Οι τραυματισμοί και η συνολική κακή κατάσταση βασικών παικτών, έφεραν μεν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πως το μεγαλύτερο ρόλο στην εικόνα των ερυθρολεύκων παίζει ο τρόπος προσέγγισης των αντιπάλων.
Η Λαμποράλ έκανε το λάθος της Φενέρ και το πλήρωσε ακριβά. Άφησε τον Ολυμπιακό να βρει ρυθμό κι από εκεί και πέρα ήταν αδύνατο να τον σταματήσει. Και δεν έγινε αυτό με... μαγικό τρόπο, αλλά επειδή η αμυντική της αντιμετώπιση ήταν ίδια με τον Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ, στο πρώτο ημίχρονο. Ο Σκαριόλο δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να παίξει με αλλαγές ή να στείλει ψηλό παίκτη από την αρχή στον Σπανούλη κι έτσι... λύθηκαν τα μάγια. Ο Ολυμπιακός θύμησε την ομάδα της πρώτης φάσης, τα έβαλε όλα και συνδύασε ουσία και θέαμα. Αν δεν πατούσε και το φρένο στο τέλος, θα έφευγε με 100αρα από την Βιτόρια, αλλά δεν είχε και κανένα λόγο να σπαταλήσει περισσότερες δυνάμεις... Στο κάτω, κάτω ο Μπαρτζώκας τους χρειάζεται όλους φρέσκους και ενεργούς και γι αυτό μοίρασε το χρόνο.
Η Λαμποράλ Κούτσα, λοιπόν, ήρθε πάνω στον Ολυμπιακό ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Ένα τέτοιο ματς ήθελαν οι ερυθρόλευκοι για να νιώσουν καλύτερα και να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Η ψυχολογία έφτιαξε μέσα σε ένα βράδυ και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα στην Πόλη (με το μαγικό τρίποντο του Πλάνινιτς), ο Ολυμπιακός κρατά για τα καλά την τύχη στα χέρια του. Και όχι μόνο ξέρει πως η πρόκριση είναι καθαρά δικό του θέμα, αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι και για το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ. Κάθε άλλο αποτέλεσμα ίσως να ήταν καταδικαστικό, όμως το τέλος της 4ης αγωνιστικής βρίσκει εκ νέου τους πρωταθλητές Ευρώπης σε καλή θέση. Ερχονται και τα δύο συνεχόμενα εντός έδρας ματς με Μάλαγα και Εφές, που αν δίνουν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πετύχει τρεις συνεχόμενες νίκες και να μπει με άλλο αέρα στα κρίσιμα ματς που ακολουθούν... Με Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και Φενέρ στην Πόλη.
Τι άλλο κρατάει κανείς από το παιχνίδι στη Βιτόρια; Την προσπάθεια του Μπέγκιτς, που έχασε αλλά και κέρδισε μάχες απέναντι στον Πλάις και έδειξε ότι σε συγκεκριμένο ρόλο έχει λόγο να βρίσκεται στο παρκέ... Την ενεργοποίηση του Κόλινς, που παίρνει βάρος από τους ώμους του Σλούκα... Δεν είναι τυχαίο ότι ο 24χρονος Ελληνας είχε θετική παρουσία μετά από καιρό. Και φυσικά ττην επιστροφή του Πέτγουεϊ, που έφτιαξε κάπως το rotation. Ο Περπέρογλου δεν χρειάστηκε να παίξει πολύ στο 4, μόνο για λίγα λεπτά. Και ο Πέτγουεϊ έδωσε βοήθεια στο πρώτο ημίχρονο.
Ολα αυτά, βέβαια, δεν αφήνουν πίσω όσα έγιναν πριν από το ματς στην Βιτόρια. Ο Ολυμπιακός έλυσε τα... μάγια, αλλά ακόμα δεν έχει βρει τη λύση απέναντι σε άμυνες σαν του Παναθηναϊκού. Εχει το χρόνο να επουλώσει τις πληγές του και να νιώσει καλύτερα στη μάχη για την πρόκριση, αλλά παράλληλα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να ψάχνεται... Κάθε ματς είναι υποχρεωμένος να το βλέπει ξεχωριστά και συγχρόνως να προετοιμάζεται για τα πραγματικά δύσκολα. Η Λαμποράλ δεν τον δυσκόλεψε καθόλου, αντίθετα τον άφησε να κάνει το παιχνίδι του. Το θέμα είναι να βρεθούν οι λύσεις, όταν ο Ολυμπιακός αναγκαστεί να παίξει σε πιο αργό τέμπο, με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από τον αντίπαλο...
Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: