Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Το πρόβλημα δεν είναι όλοι οι άλλοι!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος συγκρίνει το «ευρωπαϊκό» ματς του ΟΑΚΑ με τα «ελληνικά», γράφει για το ρίσκο που δεν πήρε ο Μπαρτζώκας και ρίχνει μια ματιά στη συνέχεια...
Πέρα από το ματς στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έχασε και επιχειρήματα... Όμως από την επόμενη κιόλας μέρα, είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά, δίχως να μπει στην διαδικασία να ψάξει για δικαιολογίες. Και το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσει είναι ένα: εξακολουθεί να είναι εντός πλάνου στη μάχη για το αβαντάζ έδρας, αρκεί να μην κάνει περίεργη ήττα. Γιατί τότε κινδυνεύει να μείνει έξω.
Το θέμα για τον Ολυμπιακό δεν είναι η ήττα, αλλά η συνέπεια και η συνέχεια της ήττας. Το ζητούμενο είναι να συνέλθει γρήγορα και να αντιδράσει, αρχής γενομένης από το ματς με την Φενέρ στην Πόλη. Αν νικήσει εκεί, τότε θα είναι καβάλα στο άλογο. Αν όμως χάσει, θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους και θα περιμένει ως την τελευταία αγωνιστική για να μάθει τι ακριβώς θα συμβεί. Τουλάχιστον έχασε μόνο με 4 πόντους στο ΟΑΚΑ και μέσα στο ΣΕΦ μπορεί να καλύψει τη διαφορά, αν και εφόσον υπάρξει ισοβαθμία στο τέλος. Αλήθεια, με τι μυαλό πήγε και έκανε φάουλ ο Ντάνστον; Ακόμα καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν η διαφορά είχε παραμείνει στους δύο πόντους.
Από κάθε άποψη, το ματς αυτό δεν ήταν κομβικό για τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν τελικός, δεν έπαιζε με την πλάτη στον τείχο. Γι αυτό και ήταν πιο εύκολο σε σχέση με τα υπόλοιπα στο ΟΑΚΑ. υπήρχε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι στην Ευρώπη η αντιμετώπιση είναι διαφορετική, οπότε η ψυχολογία ήταν σαφώς καλύτερη. Μόνο που στην πράξη, αποδείχθηκε πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.
Γιατί και αυτό το παιχνίδι ήταν ακριβώς σαν όλα τα άλλα. Ο Παναθηναϊκός κράτησε το ρυθμό και πήγε το ματς εκεί που ήθελε. Στην άμυνα, εγκλώβισε και πάλι τον Σπανούλη, όχι όμως με τη συνταγή Γκιστ, αλλά με τον Ούκιτς να σταματά τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης ήταν χειρότερος από κάθε άλλη φορά στο ΟΑΚΑ και οι ερυθρόλευκοι το πλήρωσαν. Ειδικά στο τέλος, όταν και περίμεναν ότι ο ηγέτης της ομάδας θα κάνει τη διαφορά, αλλά τελικά ποτέ δεν πήρε τη σωστή απόφαση...  Ισως έπρεπε να ρισκάρει περισσότερο Μπαρτζώκας στο καθοριστικό σημείο. Μια χαρά ήταν ο Ολυμπιακός με Μάντζαρη και Σλούκα στο παρκέ. Ο Μάντζαρης - μακράν ο κορυφαίος των ερυθρολεύκων - είχεν εγκλωβίσει τον Διαμαντίδη, ο Σλούκας έβαλε το μεγάλο τρίποντο για το +4. Βγήκε χωρίς λόγο ο Μάντζαρης, ο Διαμαντίδης εκμεταλλεύτηκε το ότι ο Σλούκας δεν είναι εξίσου καλός αμυντικός και έγινε η ζημιά, αφού δεν υπήρξε και κέρδος στην επίθεση.
Αυτή ήταν ίσως η πιο σημαντική λεπτομέρεια του αγώνα, αλλά αν ο Μπαρτζώκας τελείωνε το ματς δίχως τον Σπανούλη, θα ήταν ήδη... κρεμασμένος στο Πασαλιμάνι. Θυμάστε τι έγινε πέρυσι στο τέταρτο ματς στην Πόλη, που τον κράτησε έξω και χάθηκε με απίθανο τρόπο το παιχνίδι... Τελικά ο αρχηγός επέστρεψε στο παρκέ και οι ευθύνες είναι πάνω του πλέον. Όσο για τον κόουτς, φταίει κυρίως γιατί... διαχειρίστηκε λάθος τον Περπέρογλου. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, δεν είχε αντίπαλο και έμεινε 9 λεπτά στον πάγκο στο πρώτο ημίχρονο. Ε, μετά η... φωτιά είχε σβήσει.
Τέλος πάντων, ένα σουτ να είχε μπει όλα τώρα θα ήταν διαφορετικά για τον Ολυμπιακό (αλλά και για τον Παναθηναϊκό), που παραδόξως δεν φωνάζει καθόλου για τους Ιερεζουέλο, Ρίζικ και Ρότσα. Όχι φυσικά ότι έχασε από τη διαιτησία - μην τρελαθούμε κιόλας - αλλά γιατί η διαιτησία επηρέασε την εικόνα όσο και στο ματς Κυπέλλου... Οι βολές ήταν 18-6, ο Ολυμπιακός σούταρε μόνο μία στο πρώτο ημίχρονο, ο Σπανούλης μόνο δύο. Αν είχε σουτάρει 6 βολές ο Ολυμπιακός σε ελληνική διοργάνωση θα είχε χαλάσει τον κόσμο, στην Ευρωλίγκα δεν είπε κάτι, πέρα από τη φάση με το φάουλ που κέρδισε ο Διαμαντίδης στο τελευταίο λεπτό... Λεπτομέρεια σημαντική και αυτή. Όχι όμως και η ουσία.
Αυτό είναι και το δεύτερο σκέλος της ήττας του Ολυμπιακού. Θεωρούσε πως στην Ευρωλίγκα θα είναι διαφορετικά τα κριτήρια, οι διαιτητές, το μπάσκετ. Όμως και αυτό το ματς, ήταν ίδιο με εκείνα στην Α1 και το Κύπελλο. Ακριβώς ίδιο. Άρα το πρόβλημα δεν είναι όλοι οι άλλοι, είναι ο Ολυμπιακός, που έφτασε στην πηγή, αλλά πάλι νερό δεν ήπιε. Κι όμως, μπορεί να το κάνει, αρκεί να το πιστέψει ότι μπορεί να κερδίσει στο ΟΑΚΑ.
Βέβαια το επόμενο ραντεβού στην έδρα του Παναθηναϊκού θα είναι στους τελικούς της Α1, μέχρι τότε πρέπει να επικεντρωθεί στην Ευρωλίγκα... Κι εκεί το ζητούμενο είναι η πρόκριση και εν συνεχεία το αβαντάζ έδρας. Γι αυτό το λόγο, το ματς στο ΟΑΚΑ πρέπει να διαγραφεί αμέσως από τη μνήμη και να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο ματς. Όσο για τους γνωστούς - άγνωστους που... πυροβολούν, ας περιμένουν λίγο. Είναι προφανές ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν την ευκαιρία να βγουν από... πάνω - βαθμολογικά και όχι μόνο - με το διπλό στο ΟΑΚΑ και το αποτέλεσμα σκόρπισε απογοήτευση. Αλλά σε μια σεζόν γεμάτη αλλαγές συναισθημάτων και δεδομένων, η στήριξη είναι απαραίτητη από όσους πραγματικά αγαπούν την ομάδα μπάσκετ... Γιατί από κάθε άποψη, ο Ολυμπιακός είναι εντός στόχου στο Top 16.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: