Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Να πώς καθαρίζει το πρωτάθλημα!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος ανακαλύπτει το αυτονόητο, ότι αν θέλει, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να πείσει στη στιγμή ότι αποφάσισε να αλλάξει και να διαλύσει την κακή φήμη που δημιουργεί αποστροφή στον μέσο Ελληνα.   
Δεν γίνεται να λύσεις πρόβλημα αν προηγουμένως δεν το αναγνωρίσεις. Και στην πραγματικότητα αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού επαγγελματικού, και όχι μόνο, ποδοσφαίρου: ότι αρνείται να δει το πρόβλημα, να το αναγνωρίσει και - κυρίως - να εργαστεί με αληθινή διάθεση να το λύσει και όχι με την διάθεση να φτιάξει ομελέτα δίχως να σπάσει αβγά.
Προτού κανείς μπει σε μια συζήτηση που δεν αφήνει περιθώρια για αμεροληψία, σχετικά με το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ή όχι διεφθαρμένο κι αν προκαλεί ουσιαστικά την UEFA με τη ζωή του για να της στέλνει αυτή φακέλους κάθε τρεις και λίγο, οφείλει, στο ξεκίνημα της συζήτησης να παραδεχθεί το απλό και το προφανές: το ελληνικό είναι ένα ποδόσφαιρο κακόφημο. Έχει αποκτήσει μια φήμη που έχει δημιουργήσει αποστροφή σε μια μεγάλη μάζα Ελλήνων. Και κάπως έτσι, κυρίως για αυτό τον λόγο βγαίνει όλο και περισσότερο από τις συνήθειές τους, από την ψυχαγωγική ρουτίνα τους, και δεν καταφέρνει να μπει στις βασικές ψυχαγωγικές συνήθειες του πιτσιρικά Ελληνα, αυτού που μεθαύριο θα πρέπει να το “συντηρήσει” ως πελάτης.
Είναι πολύ απλή η συζήτηση, αν υπάρχει πρόθεση, για να αλλάξει εικόνα το ποδόσφαιρο, ώστε να δημιουργηθεί και μια ρεαλιστική προοπτική να αλλάξει ζωή. Αυτή η συζήτηση πρέπει να βασιστεί στην παραδοχή ότι αυτό είναι ένα κακόφημο ποδόσφαιρο, που πρέπει να πλυθεί μέσα από την ανακαίνιση και την ανασυγκρότησή του. Και η λύση σε αυτή την συζήτηση είναι μία και μοναδική: ξένοι επαγγελματίες.
Αύριο το πρωί δίνεις, εσύ η Ομοσπονδία, την διαιτησία σε ξένους, αναγνωρισμένης αξίας, αυτής της δουλειάς: αναζητείς τον προηγούμενο διοικητή της αγγλικής διαιτησίας ή της γερμανικής, ή το σημερινό νούμερο 2 ή νούμερο 3 της αγγλικής διαιτησίας και του δίνεις τη δουλειά. Του ζητάς ένα πρότζεκτ 5ετίας με καθαρούς στόχους ανά σεζόν, και του παραδίδεις τα κλειδιά, μαζί και την ευθύνη να φτιάξει την ελληνική διαιτησία της επόμενης ημέρας. Όχι με αυθαιρεσίες που δεν θα ενέκρινε η όποια UEFA, αλλά το αντίθετο, με μια επιχείρηση που θα τελεί υπό την αιγίδα της και την επίβλεψή της. Αλλά η δουλειά στα χέρια ξένων. Όχι σε χέρια ενός επόμενου συνταξιούχου μαθηματικού, ενός ιδιοκτήτη καθαριστηρίου, ενός πρώην εκτελωνιστή και ενός αρχιφύλακα. Στα χέρια ενός στελέχους με εμπειρία, βιογραφικό, τεχνογνωσία και όλα τα iso από την UEFA και την οποία ευρωπαϊκή λίγκα έχει προηγουμένως υπηρετήσει.
Αύριο το πρωί φέρνεις, εσύ η Λίγκα, τον προηγούμενο που έτρεχε την Premier League ή την  La Liga, δηλαδή τα κατά τεκμήριο καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κι αν δεν θέλεις να ξοδεύεσαι, φέρνεις αυτόν ή αυτούς που οργάνωσαν την πορτογαλική λίγκα, δηλαδή ένα πρωτάθλημα παρόμοιου μεγέθους με το δικό σου, το οποίο τυγχάνει να είναι - αποδεδειγμένα - πολύ πιο εμπορικό και - τελικώς - επικερδές από το δικό σου, αλλά και με πολύ καλύτερη φήμη από το δικό σου. Ζητάς το ίδιο, ένα 5ετές πλάνο με καθαρούς και σαφείς, προσδιορισμένους στόχους ανά σεζόν. Και παραδίδεις τα κλειδιά, την ίδια ώρα που αναθέτεις το μάρκετινγκ, δηλαδή την προώθηση του προϊόντος στους κατά τεκμήριο καλύτερους επαγγελματίες στη διεθνή αγορά, δηλαδή σε αυτούς που γυάλισαν τόσο καλά την Premier League που την έκαναν το πλέον επιθυμητό ποδοσφαιρικό προϊόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, ή αυτούς που έχουν γυαλίσει τόσο καλά την Bundesliga στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών που την έχουν κάνει να πηγαίνει με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και την έχουν φέρει να μοιάζει ικανή να προσπεράσει τα άλλα πρωταθλήματα. Παραδίδεις την υπόθεση της παροχής συμβουλών για να γεμίσεις τα γήπεδα σε αυτούς που τα γεμίζουν, τους Γερμανούς, ή τους Αγγλους. Και κάπως έτσι έχεις ήδη αρχίσει να λύνεις το πρόβλημα. Όχι μόνο επειδή κάποιοι με αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη ικανότητα θα έχουν αρχίσει να εργάζονται για να λύσουν τα προβλήματά σου, αλλά και επειδή η ελληνική κοινωνία θα δέχεται το μήνυμα ότι αλλάζουν τα κόζια, ότι καθαρίζει η μπουγάδα, ότι το ποδόσφαιρο φεύγει από τα χέρια που ευθύνονται είτε για την φήμη που απέκτησε το ποδόσφαιρο είτε για την ανεπάρκειά τους να το καθαρίσουν.
Αν σε νοιάζει, λύνεται τόσο απλά το πρόβλημα. Διότι το πιάνουν για να το λύσουν μυαλά που ξέρουν πώς γίνεται και που - το κυριότερο - δεν μιλούν ελληνικά και δεν τρώνε την ημέρα τους στα κινητά. Πώς το λέει η διαφήμιση; Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: