Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος θα πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ;

Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται αν υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστεί και φέτος... νέα Ντόρτμουντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ή αν έφτασε η ώρα των απόλυτων φαβορί για τον τίτλο...
Την περσινή χρονιά η έκπληξη ήρθε από την Ντόρτμουντ. Αυτή ήταν που πέταξε έξω την Ρεάλ και... χάλασε έναν τελικό που ίσως ήρθε η ώρα να τον δούμε φέτος. Αυτόν ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αν και εφόσον φυσικά η κλήρωση δεν τις φέρει αντιμέτωπες νωρίτερα.
 
Μπορεί όμως να υπάρξει ομάδα που πριν αρχίσει η διοργάνωση την θεωρούσαμε αουτσάιντερ και είναι ικανή να φτάσει μέχρι τον τελικό; Μπορεί με λίγα λόγια να υπάρξει και στη φετινή χρονιά μία Ντόρτμουντ. Κατά την άποψη μου “ναι”. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η ομάδα που υπό προυποθέσεις μπορεί να αποκλείσει όποιον βρει στο δρόμο της και να φτάσει μέχρι τον τελικό της Λισσαβώνας.
 
Τα δύο μεγάλα φαβορί βάση φανέλας, ρόστερ και κατάστασης στην οποία βρίσκονται είναι η Μπάγερν και η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπάγερν έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα αφοσιωθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού το πρωτάθλημα Γερμανίας το έχει κατακτήσει από τον πρώτο γύρο. Σε αντίθεση με τις Ρεάλ, Μπάρτσα, αλλά και τις περισσότερες ομάδες που στις εγχώριες διοργανώσεις θα παλεύουν μέχρι τέλος για τον στόχο τους.
 
Η Ρεάλ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι η ομάδα που μοιάζει να βρίσκει την φόρμα της στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο και κυρίως μοιάζει να έχει βρει ο προπονητής της τον τρόπο που θα αξιοποιήσει όλα τα... πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή του.
 
Ακολουθεί από κοντά η Μπαρτσελόνα που όμως εξακολουθεί να έχει μεγάλα νεκρά σημεία μέσα στη χρονιά και από εδώ και στο εξής στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα λάθος να κάνεις το πλήρωσες. Εδώ στο ισπανικό πρωτάθλημα και είναι αμφίβολο αν θα διορθώσει το λάθος με την Ρεάλ Σοσιεδάδ, πόσο μάλλον στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Πιο πίσω βρίσκεται η Τσέλσι κυρίως λόγο του Μουρίνιο που δεν θα ήταν απίθανο να επαναλάβει ότι έκανε και με την Ιντερ και κυρίως με τον τρόπο που το έκανε με την Ιντερ. Να μην έχει δηλαδή την καλύτερη ομάδα, αλλά να βρει τον τρόπο να φτάσει ως τον τελικό. Βεβαίως η Τσέλσι μπορεί να αποκλειστεί από οποιονδήποτε, ακόμη και από την Γαλατά, ενώ λογικά θα παίζει μέχρι την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα στην Αγγλία με όποια επιβάρυνση θα της επιφέρει αυτό στο όχι και πολύ μεγάλο ρόστερ της.
 
Οποιαδήποτε άλλη ομάδα φτάσει στον τελικό θα είναι μεγάλη έκπληξη. Η Ατλέτικο Μαδρίτης (αν και εφόσον περάσει τη Μίλαν) πολύ καλή ομάδα, αλλά με μικρό ρόστερ και όχι του επιπέδου Ρεάλ ή Μπάγερν. Η Μίλαν (αν τυχόν και περάσει αυτή) όσο βαριά φανέλα και να έχει μπορεί να φτάνει για να αποκλείσει την Ατλέτικο (που ούτε αυτό μάλλον θα καταφέρει), αλλά δεν γίνεται να περάσει και Μπάγερν, Ρεάλ, ή Μπαρτσελόνα.
 
Η Ντόρτμουντ επίσης πολύ καλή ομάδα, αλλά με πολλές σημαντικές απουσίες λόγω τραυματισμών (ο Σούμποτιτς π.χ δεν θα ξαναπαίξει φέτος) και σίγουρα όχι του επιπέδου των φαβορί. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν τυχόν και καταφέρει να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση με τον Ολυμπιακό δεν μπορώ να φανταστώ ούτε πώς θα προκριθεί στον ημιτελικό με όποιον κι' αν κληρωθεί στους “8” και για τον Ολυμπιακό δεν το συζητώ καν.
 
Ποιός μπορεί λοιπόν να αφήσει έξω τα φαβορί και να φτάσει τελικό; Ποια μπορεί να γίνει η φετινή Ντόρτμουντ; Νομίζω μόνο η Παρί, η οποία παρεμπιπτόντως θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει και πέρυσι. Αποκλείστηκε στη φάση των “8” χωρίς καν να ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα σε κανένα από τα δύο ματς.
 
Ομάδα φτιαγμένη σωστά, γεμάτη από προσωπικότητες και ηγέτες, με έναν αδικημένο κατά την άποψη μου προπονητή (Λοράν Μπλαν) και αίσθηση υπεροχής που την βγάζει σε πολλά από τα παιχνίδια της. Μπορώ να θυμίσω για παράδειγμα την πρόσφατη τεσσάρα με τη Λεβερκούζεν ή αυτή στο “Καραϊσκάκη” στο οποίο υπέφερε για ένα ημίχρονο και εν τέλει έβαλε τέσσερα. Αλλωστε τις μεγάλες ομάδες νομίζω εκεί τις καταλαβαίνεις. Στα ματς που υποτίθεται ότι υποφέρουν και εν τέλει βάζουν τέσσερα και φεύγουν.
 
Στα μάτια μου η Παρί είναι μία πληρέστατη ομάδα που με την προσθήκη του Καμπάιγ τον Γενάρη κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το ένα από τα δύο αδύναμα σημεία που έμοιαζε να έχει (προσωπικά δεν θεωρώ τίποτα σπουδαίο για αυτό το επίπεδο, τον Μότα) και της έμεινε αυτό των ακραίων αμυντικών.
 
Πρόκειται για την ομάδα, που σωστά όλοι υπολογίζουν λόγω της επιθετικής της δύναμης , ελέω Ιμπραήμοβιτς, Καβάνι, Λαβέτσι, Μόουρα, Παστόρε. αλλά πρόκειται και για την ομάδα που διαθέτει ίσως το καλύτερο κεντρικό αμυντικό δίδυμο στην Ευρώπη (Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος) και στον άξονα δίπλα στον Καμπάιγ έχει τον Ματουιντί, το αμυντικό χαφ που ήθελε η μισή Ευρώπη μέχρι πριν λίγες ημέρες να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Παρί.
 
Αν στη Λισσαβώνα λοιπόν φτάσει κάποιο αουτσάιντερ αυτό νομίζω ότι θα είναι η Παρί. Διαφορετικά δύο από τις Μπάγερν, Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, εκτός κι' αν η κλήρωση αποφασίσει κάτι τελείως διαφορετικό...
Αν πάντως εγώ αποφάσιζα για την κλήρωση, θα έστελνα τον Μουρίνιο στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ σε ζευγάρι να το συζητάμε για χρόνια...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: