Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η παράνοια του "Ξανθού" και το τσιγάρο του Ζέλικο!!

Στην πρεμιέρα του Β΄ γύρου του Τop 16 της Ευρωλίγκας ο Oλυμπιακός αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Φενέρμπαχτσε /Ούλκερ και ο Βασίλης Σκουντής αναψηλαφεί την πρώτη επίσκεψη του Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ, ως προπονητή του Παναθηναϊκού..  
Πέρασαν κιόλας δέκα τέσσερα χρόνια από εκείνη τη βραδιά και μάλιστα ήταν περίπου τέτοια εποχή: 12 Μαρτίου, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όταν κατά παράδοση καίνε τον (βασιλιά) Καρνάβαλο! Μιας και το 'φερε η κουβέντα στο πατροπαράδοτο έθιμο, εκείνο το βράδυ μαζί με τους απανταχού Καρνάβαλους, "κάηκε" και η τελευταία πιθανότητα που είχαν οι "πράσινοι" να καταλάβουν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς.
Η πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας έμειναν ως προίκα στον Ολυμπιακό, αλλά όπως γράφει και ο Εκκλησιαστής, στην Παλαιά Διαθήκη, "ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης"!
Δυο εβδομάδες αργότερα (συμπεριλαμβανομένης και μιας εμβόλιμης αγωνιστικής), η λήξη της κανονικής περιόδου βρήκε τους δυο αιώνιους να συγκατοικούν στην κορυφή με 21 νίκες-5 ήττες, ωστόσο ο Ολυμπιακός υπερτέρησε και έμεινε στο Νο 1, λόγω των δυο νικών που κατήγαγε στα μεταξύ τους ματς. Αυτό το προνόμιο πήγε στράφι, διότι στην ημιτελική φάση των πλέι οφς οι ερυθρόλευκοι αποκλείσθηκαν από τον ΠΑΟΚ, ενώ ο (εστεμμένος πρωταθλητής Ευρώπης στην Πυλαία) Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της ΑΕΚ και εν συνεχεία κατέκτησε τον τίτλο με sweep και πέτυχε το three-peat, θεμελιώνοντας την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του.
Με τον Παναθηναϊκό να κατακτά τον τίτλο (όπως και το 1998, όταν έβαλε τέρμα στα 14 πέτρινα χρόνια) με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ δεν επιβεβαιώθηκε η (προβοκατόρικη για τους "γαύρους") δήλωση που είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες ο Μποντιρόγκα λέγοντας ότι "ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα έδρας, οι φίλαθλοι του θα ξαναδούν το περυσινό έργο του πέμπτου τελικού"!
Εκείνη η σεζόν (1999-2000) υπήρξε η πρώτη από τις δέκα τρεις του Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού και του προσπόρισε δυο (από τους τρεις διεκδικηθέντες) τίτλους, καθώς μεσολάβησε η ήττα του τον τελικό του Κυπέλλου από την ΑΕΚ. Στις 12 Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός είχε αλώσει με 69-68 το ΟΑΚΑ από το οποίο ο Γιάννης Ιωαννίδης αποχώρησε δίκην... Ρωμαίου αυτοκράτορος (με υψωμένα τα χέρια) και τρεις μήνες αργότερα επιβλήθηκε στο Νέο Φάληρο των "πρασίνων" με 57-54. Το βράδυ της 12ης Μαρτίου οι "ερυθρόλευκοι" (19-4) βρέθηκαν μια νίκη πάνω από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (18-5), με αποτέλεσμα να μην έχει κόστος η ήττα που γνώρισαν μετά από 72 ώρες στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο.
Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ διεξήχθη τρεις μέρες μετά τα 39α γενέθλια του Ζέλικο, ανήμερα των οποίων (9 Μαρτίου) ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει την Μπουντούτσνοστ με 78-61 στον τρίτο αγώνα του πρώτου προημιτελικού γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Διεξήχθη επίσης υπό το βλέμμα ενός αναμαλλιασμένου... μπουλούκου, ονόματι Τζέρι Κράουζε, ο οποίος - μετά τον Τόνι Κούκοτς- είχε πάρει στο κατόπι τον Ντράγκαν Τάρλατς, αλλά προφανώς ο τζένεραλ μάνατζερ των (ήδη έκπτωτων, μετά τα δύο three-peat) Σικάγο Μπουλς δεν έφυγε εκστασιασμένος από το ΟΑΚΑ, ούτε για το θέαμα του ματς, ούτε για την εμφάνιση του "Τάκι" που σημείωσε μόλις έναν πόντο σε 34 λεπτά!
Η μονομαχία των αιωνίων ήταν σκληρή και ξεπέρασε τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, λόγω της (συνηθισμένης και διαχρονικής) φασαρίας για τη διαιτησία, στο τριπάκι της οποίας μπήκε ο Ζέλικο, δηλώνοντας ότι "κι ένα παιδάκι δέκα χρονών θα κατάλαβε ότι ο Κουκουλεκίδης και ο Σπυρίδωνος αλλιώς σφύριζαν επί 36 λεπτά κι αλλιώς στο τελευταίο τετράλεπτο"! Ο Ιωαννίδης δεν άφησε να πέσει κάτω το σχόλιο του Ζοτς, δηλώνοντας με τη σειρά του ότι "το παιχνίδι της διαιτησίας είναι το καλύτερο που υπάρχει, ειδικότερα όταν σε προσέχουν τόσο πολύ σε ένα εκτός έδρας ματς"!
Eδώ υπάρχει άλλη μια είδηση, διότι αποχωρώντας από το γήπεδο και κατευθυνόμενος προς το λεωφορείο της αποστολής, ο Ζέλικο, μολονότι δεν καπνίζει, εθεάθη με ένα αναμμένο τσιγάρο στο χέρι, ρουφώντας τον καπνό για να πάνε κάτω τα φαρμάκια της (άνευ κόστους, όπως αποδείχτηκε αργότερα) ήττας. Οντας αρπαγμένος με τη διαιτησία είχε πει στα ιταλικά ότι επρόκειτο για "vergogna mondiale" (παγκόσμια ντροπή)!
Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος επί τριάντα λεπτά, αλλά ο Ολυμπιακός είπε την τελευταία λέξη και άρπαξε τη νίκη (57-54) την οποία ο "Ξανθός" προσδιόρισε ως "απόρροια της τύχης, της ολυμπιακής ψυχής των παικτών και των δικών μου εμπνεύσεων"! Το τελευταίο σκέλος αυτής της δήλωσης, μπορεί να μην αποτελεί τον ορισμό της ταπεινοφροσύνης, ωστόσο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς εκείνο το βράδυ (και σε αντίθεση με τον προ πενταετίας τελικό στο Τελ Αβίβ) ο επανακάμψας, μετά την τριετία του Ιβκοβιτς, προπονητής του Ολυμπιακού ανακάτεψε τόσο πολύ την τράπουλα, ώστε πόνεσε το χέρι του!
Παίζοντας μπάσκετ της... πυρκαγιάς ο Ολυμπιακός επικράτησε έχοντας μόλις 6/23 δίποντα και 11/20 τρίποντα! Με σκιώδη την παρουσία του Τάρλατς και του Ντε Μιγκέλ που είχαν συνολικό απολογισμό έναν πόντο, ο "Ξανθός" παρέκαμψε τους δογματισμούς και τις αγκυλώσεις του και κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό με αλχημικές κινήσεις, που έφτασαν στα όρια της παράνοιας!
Κυριολεκτώ διότι εκείνο το βράδυ απέναντι σε μια ομάδα που διέθετε κοτζάμ Ρέμπρατσα ο Ιωαννίδης έπαιξε κάποια στιγμή ακόμη και με πέντε περιφερειακούς (!) ενώ έκανε τον Μπλου Εντουαρντς να θυμηθεί τα γυμνασιακά χρόνια του βάζοντας τον (όπως και μια εβδομάδα νωρίτερα, κόντρα στην ΑΕΚ) να παίξει στο "2" και να μεταλλάσσεται από σούτιγκ γκαρντ σε πάουερ φόργουορντ! Όταν, στη συνέντευξη Τύπου, τέθηκε αυτό το ζήτημα στον Ομπράντοβιτς, ο προπονητής του Παναθηναϊκού υπεραμύνθηκε των επιλογών του. "Και τι έπρεπε δηλαδή να κάνω; Να χαραμίσω το δικό μου πλεονέκτημα και να βάλω τεσσάρι τον... Στέφανο;" αναρωτήθηκε...
Ποιος είναι ο Στέφανος; Οι παλαιότεροι θαμώνες του ΟΑΚΑ θα τον θυμούνται να μαζεύει τα ρούχα των παικτών, να σκουπίζει το γήπεδο και να κάνει τον γύρο του γηπέδου κρατώντας μια σημαία και φωνάζοντας "ΠΑΟ". Αυτόν εννοούσε ο Ζέλικο με την απάντηση του για το θέμα των mismatches (στο πλαίσιο των οποίων κάποια στιγμή ο Ρότζερς μάρκαρε τον... Τόμιτς και ο Τζεντίλε βρισκόταν πάνω στον Τάρλατς), μάλιστα η αναφορά στον Στέφανο έκανε ακόμη και τον παρακαθήμενο του, Ιωαννίδη να βάλει τα γέλια!
Παρεμπιπτόντως μια ανάλογη (αλλά χωρίς... Στέφανο) ειρωνική απάντηση είχε δώσει ο Ομπράντοβιτς και στο ΟΑΚΑ, μετά το ντέρμπι του πρώτου γύρου, όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του Φώτση. Ο "Μπάτμαν" είχε την τιμητική του και στο ματς του δευτέρου γύρου καθώς (ακολουθώντας την οδηγία του προπονητή του και σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει μια εβδομάδα νωρίτερα ο Ντικούδης) έμενε κολλημένος στον παίκτη του και δεν έκανε αλλαγές στα pick n' roll, ενώ ταυτόχρονα ο Μποντιρόγκα είχε τα clear out για ψωμοτύρι με αποτέλεσμα οι "πράσινοι" να προηγηθούν με διαφορά έντεκα πόντων (36-47) στο 30ό λεπτό και να δείχνουν ότι θα καθαρίσουν εύκολα την μπουγάδα...
Αμ δε! Στην κορύφωση των εμπνεύσεων του ο Ιωαννίδης έστειλε τον Ντούσαν Βούκσεβιτς σε μια αποστολή αυτοκτονίας πάνω στον Ντέκι με την εντολή να τον αντιμετωπίζει εκ περιτροπής με το σύστημα "back-front", δηλαδή μια από πίσω και μια από μπροστά. Με το χαμηλό σχήμα , με ένα σερί 21-7 στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τον Μίλαν Τόμιτς να παίρνει τη σκυτάλη από τον Τζέιμς "Χόλιγουντ" Ρόμπινσον και να σημειώνει τους επτά τελευταίους πόντους ο Ολυμπιακός αφού πρώτα μείωσε σε 50-49, εντέλει επικράτησε με 57-54.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Εντουαρντς 8, Βούκσεβιτς 5, Παπανικολάου 2, Ρόμπινσιον 15, Τόμιτς 17 , Τάρλατς 1, Ντε Μιγκέλ, Γκραντ 9. Προπονητής: Ιωαννίδης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 8, Φώτσης 6, Τζεντίλε 3, Μποντιρόγκα 12, Ρέμπρατσα 14, Μπερκ 2, Κάτας 7. Προπονητής: Ομπράντοβιτς
ΥΓ: Μιας και το 'φερε προηγουμένως η κουβέντα στα γενέθλια του Ζέλικο, που είναι στις 9 Μαρτίου, ο νυν προπονητής της Φενέρμπαχτσε / Ούλκερ έχει και δεύτερα από δαύτα, τα οποία μάλιστα συμπίπτουν με εκείνα του Γιάννη Ιωαννίδη και ήταν χθες! Ο "Ξανθός" γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1945, ενώ την ίδια μέρα του 1996 ο (τότε προπονητής της Ρεάλ ) Ζέλικο σώθηκε εκ θαύματος σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο το "Ford Escort" που οδηγούσε στην εθνική οδό Αλμπαθέτε - Μαδρίτη καρφώθηκε σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο! Από εκείνο το πρωινό, κάθε χρόνο ο Ομπράντοβιτς γιορτάζει την 26η Φεβρουαρίου ως ημέρα των δευτέρων και μάλιστα σωτηρίων γενεθλίων του!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: