Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο Γ. Μελισσανίδης τα λεφτά για την «Αγιά-Σοφιά»

Απ’ τον γιο του Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο, θα κατατεθούν τα 10 εκατ. ευρώ της οικογένειας που προορίζονται για την «Αγιά-Σοφιά». Κανένα ασυμβίβαστο με τον ΟΠΑΠ, όπως εξηγεί η «Δικέφαλος 1924».

Ο Γ. Μελισσανίδης τα λεφτά για την «Αγιά-Σοφιά»
Η εκπεφρασμένη δέσμευση του Δημήτρη Μελισσανίδη ότι 10 εκατ. ευρώ απ’ το κόστος της «Αγιά-Σοφιάς» θα καλυφθούν αποκλειστικά από την πλευρά του, επιβεβαιώθηκε και επίσημα το Σάββατο.

Μέσω ενημερωτικού δελτίου της «Δικέφαλος 1924», επιβεβαιώνεται ότι το ποσό θα καταβληθεί από τον κύριο μέτοχο -και γιο του Δημήτρη Μελισσανίδη- Γιώργο, ο οποίος κατέθεσε εξάλλου και σχεδόν ολόκληρο το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Κάτι που θα γίνει μέσω της ΑΜΚ, στην οποία έχει δηλώσει ήδη την πρόθεση να συμμετάσχει με άλλα 9 εκατ. ευρώ.


Αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει

«Ο κύριος μέτοχος της Εταιρίας κ. Γεώργιος Μελισσανίδης ελέγχει σήμερα, πριν την παρούσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το 98,50% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Ως αποτέλεσμα, ο κύριος μέτοχος της Εταιρίας έχει τη δυνατότητα να ασκεί σημαντική επιρροή στην Εταιρία και να καθορίζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της αύξησης ή μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου, της εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της διάθεσης των τυχόν κερδών κάθε εταιρικής χρήσης και άλλων θεμελιωδών αποφάσεων που επηρεάζουν την πολιτική της Εταιρίας. Ο προαναφερθείς κύριος μέτοχος δεν συμμετέχει σε διοικητικό, διαχειριστικό ή εποπτικό όργανο της Εταιρίας ούτε είναι ανώτερο διευθυντικό της στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 29 του Καταστατικού της Εταιρίας, όταν στη Γενική Συνέλευση παρίσταται ένας μονό μέτοχος, στη Συνέλευση παρίσταται Συμβολαιογράφος, που προσυπογράφει και τα πρακτικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς, υπό την παραδοχή ότι η συμμετοχή των νέων μετόχων (οπαδοί και φίλοι της ΑΕΚ, κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και τα μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ) θα διαμορφωθεί στο ποσό των € 20.000.000 και ο κ. Γ. Μελισσανίδης, έχοντας αιτηθεί να συμμετάσχει με ποσό € 9.000.000, λαμβάνοντας υπόψη την από 11.12.2013 δήλωση πρόθεσης του, θα συμμετάσχει με το ανωτέρω ποσό και θα ελέγχει το 33,28% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στην Εταιρία, χωρίς ωστόσο να δύναται να καθορίζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ανεξαρτήτως της παρουσίας και συμμετοχής σε αυτήν άλλων μετόχων».


Εκτός αυτού όμως, στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο της «Δικέφαλος 1924» εξηγείται και ο λόγος που δεν τίθεται κανένα ενδεχόμενο ασυμβίβαστου λόγω της συμμετοχής του Γιώργου Μελισσανίδη (ως μεγαλομετόχου) στην εξαγορά του ΟΠΑΠ:

«Ο κ. Γεώργιος Μελισσανίδης είναι μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας με την επωνυμία ΟΠΑΠ Α.Ε. κατ' εφαρμογή της από 07.11.2013 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, και συμμετέχει κατά ποσοστό 33,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας EMMA DELTA MANAGEMENT LTD, η οποία κατέχει και ελέγχει το 100% των μετοχών διοίκησης της EMMA DELTA LTD, η οποία τυγχάνει μονή μέτοχος της εταιρίας «EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LTD», η οποία απέκτησε το 33% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των αντιστοιχών δικαιωμάτων ψήφου.

Επίσης, μεταξύ της Εταιρίας και της ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει υπογραφεί την 12.09.2013 σύμβαση χορηγίας, ήτοι σε προγενέστερη ημερομηνία της μεταβίβασης στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LTD (14.10.2013) και της εκλογής του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Δυνητικώς, θα μπορούσε να τεθεί μελλοντικώς σύγκρουση συμφερόντων του κ. Γεωργίου Μελισσανίδη ως εκ της συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ Α.Ε. ως μη εκτελεστικού μέλους, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει καταρτίσει την από 12.09.2013 σύμβαση χορηγίας με την Εταιρία. Σύγκρουση θα προέκυπτε μόνον στην περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης στις σχέσεις της Εταιρίας με τον ΟΠΑΠ Α.Ε. ως εκ της σύμβασης χορηγίας. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Γεώργιος Μελισσανίδης δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων των οργάνων των εταιριών επί των θεμάτων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: