Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το «παράδειγμα» με Γκουντογκάν!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ενδιαφέρον της Μπάγερν για τον Γκουντογκάν και το γιατί αυτή τη φορά θα πρέπει να κινηθεί διαφορετικά. «Τέτοιες παράλογες αποφάσεις δεν πρόκειται να πάρουμε». Η δήλωση ανήκει στον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος απάντησε στο ZDF σχετικά με ένα δημοσίευμα της Bild. Σύμφωνα με την τελευταία σε σύσκεψη κορυφής αποφασίστηκε οι Βαυαροί να μην κυνηγήσουν άλλους παίκτες της Ντόρτμουντ.
Μετά τα παραπάνω ήρθε το Focus να ανάψει φωτιές. Την περασμένη Δευτέρα (03/03), λοιπόν, ο Michael Klonovsky έγραψε ένα κείμενο για τον Γκουντογκάν. Για τον «μυστήριο» τραυματισμό του, το κόστος της απουσίας του, τα δεδομένα σχετικά με την παραμονή του και... κάπου μέσα σε όλα αυτά έριξε την βόμβα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν για πιθανή μεταγραφή του Γκουντογκάν στους Βαυαρούς». Το Focus ήταν εκείνο που αποκάλυψε την μεταγραφή του Λεβαντόφσκι, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα παραπάνω έχουν βάση.
Τον περασμένο Νοέμβριο το Kicker, που το... έχει στα θέματα της Ντόρτμουντ, είχε αποκαλύψει ότι οι Βεστφαλοί δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, όπως στην περίπτωση του Πολωνού. Αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν το «ναι» του Γκουντογκάν για ανανέωση, τότε θα τον πουλήσουν.
Οι «μνηστήρες», φυσικά, πολλοί. Από την Μπαρτσελόνα, το ενδιαφέρον της οποίας έγινε γνωστό από το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι τις Ρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα μέσα του Φεβρουαρίου η Marca αποκάλυψε ότι η Ντόρτμουντ απέρριψε την πρώτη πρόταση της βασίλισσας, η οποία παρακολουθεί στενά την πορεία της αποθεραπείας του. Σύμφωνα με την Telegraph οι κόκκινοι διάβολοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τον μέσο της Ντόρτμουντ το καλοκαίρι, προσφέροντας περίπου 24 εκατ. ευρώ. Στο δημοσίευμα, μάλιστα, γίνεται λόγος και για ρήτρα στο συμβόλαιό του ύψους 28 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στην Γερμανία και μάλλον δεν ισχύει...
Όλα ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Γκουντογκάν στα μέσα του Γενάρη. «Θα πάρω σύντομα την απόφασή μου. Η Ντόρτμουντ έχει τον πρώτο λόγο, όμως όλα είναι ανοιχτά». «Θα μιλήσουμε, όταν θα είναι ξανά σε θέση να παίξει», είχε σχολιάσει ο πατέρας και ατζέντης του, Ιρφάν, στην AS. «Αν πιστεύαμε όσα διαβάζουμε, τότε δε θα είχαμε ομάδα να κατεβάσουμε. Δεν μας έχει ενημερώσει ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του ότι θέλει να φύγει», είπε ο Βάτκσε.
Και τώρα η Μπάγερν. Η αλήθεια είναι ότι είχε φανεί ότι η Ντόρτμουντ ίσως σταθεί τυχερή στην ατυχία της. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2015, όμως όσο δεν παίζει, είναι λογικό και οι ενδιαφερόμενοι και ο ίδιος να είναι σκεπτικοί. Ο 23χρονος μέσος έκανε την τελευταία του εμφάνιση τον περασμένο Αύγουστο. Έχει ξεκινήσει τρέξιμο εδώ και καιρό, όμως νιώθει ακόμα ενοχλήσεις στη μέση. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιστροφή με το τέλος του πρώτου γύρου, στη συνέχεια πήγαμε για το ξεκίνημα του δευτέρου και πλέον κανένας δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμος...
Σύμφωνα με το Focus το κόστος της μεταγραφής είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 27 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το ενδιαφέρον της Μπάγερν τα δεδομένα είναι απλά. Όλα εξαρτώνται από τις σχέσεις των ομάδων (για ολοκλήρωση της μεταγραφής το καλοκαίρι). Και εδώ είναι πλέον η μεγάλη διαφορά. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Συζητήσαμε με τον γενικό διευθυντή της Ντόρτμουντ (σ.σ. Βάτκσε) το περασμένο καλοκαίρι και όλα διευθετήθηκαν μεταξύ μας», είπε ο Ρουμενίγκε μετά την... κρίση με αφορμή τον Λεβαντόφσκι.
Στα τέλη του Γενάρη είχαν δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του Βάτσκε, με τις οποίες έριχνε λάδι στη φωτιά. «Η Μπάγερν θέλει να μας διαλύσει», φερόταν να είπε. «Η δήλωση δεν αποδόθηκε όπως θα έπρεπε. Είπα ότι θέλει να προκαλέσει προβλήματα σε μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια την είχε δυσκολέψει πάρα πολύ. Είπα ότι αυτό είναι κάτι θεμιτό. Το ξαναλέω, ότι αυτό που κάνει η Μπάγερν δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάρμοστο», διευκρίνισε ο παράγοντας της Ντόρτμουντ σε συνέντευξή του στην FAZ.
«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Μπάγερν. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ντόρτμουντ είναι η πρώτη μας επιλογή», σχολίασε ο πατέρας του Γερμανού μέσου. Στην ουσία, όμως, δεν διέψευσε την επαφή...
«Δεν μιλάμε ούτε με το Focus ούτε με τα υπόλοιπα media για τους παίκτες μας», τόνισε ο Τσορκ στην Ruhr Nachrichten. Οι φήμες ότι ο Γκουντογκάν έχει απορρίψει οριστικά την πρόταση ανανέωσης των Βεστφαλών έχουν ενταθεί. «Ουδέν σχόλιο» είπε ο τεχνικός διευθυντής της Μπορούσια και τα πράγματα δεν δείχνουν καλά.
Στο δημοσίευμα του Focus γινόταν λόγος για πρόθεση μακροπρόθεσμης αντικατάστασης του Σβάινσταϊγκερ με την απόκτηση του Γκουντογκάν. Ίσως στο Μόναχο να έχουν αυτό στο μυαλό τους. Ίσως να είναι ένας μοχλός πίεσης ή ένα plan B για τον Κρόος. «Σίγουρα δεν είναι μόνο τα χρήματα. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Φυσικά, και τα χρήματα θα παίξουν ρόλο. Θα έλεγα ψέμματα αν ισχυριζόμουν το αντίθετο. Δεν υπάρχει διορία για την απόφασή μου», είπε ο τελευταίος στο Kicker, δείχνοντας ότι δεν βιάζεται.
Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι φήμες έρχονται σε μία περίοδο, που οι συζητήσεις για την ανταγωνιστικότητα της Μπουντεσλίγκα διαδέχονται η μία την άλλη. Έστω και αν αυτό δεν είναι απόλυτο - πείτε στους οπαδούς των υπόλοιπων 17 ομάδων ότι δεν έχει ενδιαφέρον το υπόλοιπο του πρωταθλήματος - υπάρχει σκεπτικισμός. Αυτός, όμως, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (πως οι υπόλοιποι θα κλείσουν την ψαλίδα).
«Όταν φτάνουμε στα βασικά του ποδοσφαίρου, το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Σε ποιον αρέσει η Μπάγερν να παίζει χωρίς αντίπαλο; Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά, κάτι που είναι αποτέλεσμα του εξαιρετικού μάνατζμεντ», είπε ο Βάτσκε στην FAZ. Κανένας δεν είναι σε θέση να πει αν είναι καλύτερο για την Μπουντεσλίγκα να πωληθεί στο εξωτερικό ο Γκουντογκάν ή στην Μπάγερν, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές. Όπως και το ποια θα έπρεπε να είναι η στάση των Βαυαρών αν επιλέξει να φύγει από την Ντόρτμουντ.
Με την κυριαρχία τους, όμως, να είναι δεδομένη και αναμενόμενη για τα επόμενα χρόνια, σίγουρα δεν τους είναι απαραίτητος. Μοιάζει ότι έφτασε ο καιρός που στο Μόναχο θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να αποστασιοποιηθούν. Να αφήσουν έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης – και Γερμανό – να γλιστρήσει από τα χέρια τους. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ήττα. Έστω, όμως, και για τις εντυπώσεις ή την ψυχολογία των άλλων, θα πρέπει να μην κάνουν την κίνηση.
Ακόμη και αν στο μέλλον το μετανιώσουν, σε περίπτωση που η εξέλιξή του είναι παρόμοια με εκείνη του Βιδάλ. Αυτή τη φορά θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στην Ντόρτμουντ να προσπαθήσει – με έναν ενδιαφερόμενο λιγότερο – να ανανεώσει το συμβόλαιό του με λίγο καλύτερους όρους όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Αυτή τη φορά θα πρέπει να δώσουν άλλο παράδειγμα...
Υ.Γ.: Στη συνέντευξή του στην FAZ ο Βάτσκε αποκάλυψε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για το μέλλον είναι και το άνοιγμα σε στρατηγικούς επενδυτές.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: