Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Λανουά, Κολίνα και πράσινα άλογα!

barca
Στεφάν Λανουά. Η επιλογή του Κολίνα για το μεγάλο παιχνίδι του Τσάμπιονς λιγκ μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι. Πολλά, πάρα πολλά, εκατομμύρια ευρώ στο… χορτάρι. Γράφει ο Γιώργος Τραπεζανίδης
Μυθικά μπάτζετ για δύο συλλόγους, που διαθέτουν μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Κι ένας… πουρκουάς, που έρχεται να κάνει άνω-κάτω το παιχνίδι και να επιβεβαιώσει το πιο μεγάλο πρόβλημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Διαιτησία. Παντού. Ακόμη και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη.
Ο Λανουά δεν έδωσε δύο πέναλτι, δεν φρόντισε να ελέγξει πειθαρχικά τους παίκτες όπως θα έπρεπε, δεν , δεν, δεν… Είχε κι έναν εξίσου ανίκανο βοηθό, που ακύρωσε κανονικό γκολ και η διαιτησία-τραγωδία ολοκληρώθηκε.
Συνηθίζουν να λένε κάποιοι ότι υπάρχει μια κατηγορία λαθών, που ονομάζονται “ανθρώπινα”, λες και τα άλλα είναι γαϊδουρινά!  Η εφεύρεση του διαχωρισμού των λαθών σε ανθρώπινα και μη αποτελεί ελληνική πατέντα, καθώς στα ενδότερα η διαιτησία του ποδοσφαίρου έχει χάσει εδώ και δεκαετίες (και όχι άδικα…) την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πιο σωστό θα ήταν να γινόταν ένας άλλος διαχωρισμός. Λάθη από πρόθεση και λάθη από ανικανότητα. Ξεκάθαρα. Χωρίς… περικοκλάδες.
Οι αυτόκλητοι συνήγοροι των διαιτητών επιμένουν ότι “άνθρωποι είναι κι αυτοί, δικαιούνται να κάνουν λάθος, όπως ένας παίκτης ή ένας προπονητής”. Τι αφελής τοποθέτηση, αλήθεια!
Τα λάθη που κάνουν οι παίκτες ή οι προπονητές τα πληρώνουν άσχημα. Η ομάδα μπορεί να γνωρίσει την ήττα από το δικό τους λάθος, οι ίδιοι μπορεί να χάσουν την θέση τους στο ρόστερ ή στον πάγκο-αν είναι τεχνικοί. Αντίθετα, το λάθος του διαιτητή, που είναι επιφορτισμένος με την απονομή δικαιοσύνης στον αγωνιστικό χώρο και πληρώνεται γι’ αυτό, διαμορφώνει αποτέλεσμα. Όχι σε βάρος του ιδίου, αλλά με θύμα μια από τις δύο ομάδες και πάνω απ’ όλα το ποδόσφαιρο.  
Ο Λανουά δεν διαμόρφωσε αποτέλεσμα σήμερα (12/03) στην Βαρκελώνη. Όμως, έδειξε ότι είναι ένας κακός διαιτητής, που δεν δικαιούται να σφυρίζει σ’ αυτό το επίπεδο. Η διαφορά με ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα είναι πως η ΟΥΕΦΑ και οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι δεν θα του χρεώσουν πρόθεση. Συν την βεβαιότητα ότι δεν θα τον ξαναδούμε στο φετινό Τσάμπιονς λιγκ.
Ενώ οι αστέρες της ελληνικής διαιτησίας μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς την δόξα τραβούν…
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: