Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Frankie goes to... Bosporus!

Ο Παναθηναϊκός εκστρατεύει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές και ο Βασίλης Σκουντής βάζει τις φωτογραφίες του Ομπράντοβιτς και του Κυρίτση στο πινακάκι του Αλβέρτη!
Του έλαχε ο κλήρος του Φραγκίσκου Αλβέρτη να βαπτιστεί στον πάγκο του Παναθηναϊκού (όχι σε μια κολυμπήθρα, αλλά) στα βαθιά και ταραγμένα νερά του Βοσπόρου, στα οποία παρεμπιπτόντως προσπαθεί να κωπηλατήσει εδώ και δυόμισι μήνες ο Βαγγέλης Αγγέλου. Η έκφραση ανήκει στον νυν προπονητή της Αναντολού Εφές, αλλά ταιριάζει γάντι και στην πρώτη επικίνδυνη αποστολή του νέου καθεστώτος του πράσινου πάγκου...
Εδώ ήρθαμε που λένε και στο σινεμά, διότι στη μακρά και ένδοξη θητεία του στον Παναθηναϊκό ο "Φράνκι" έζησε όλες τις πιθανές και απίθανες, τις αναμενόμενες και τις απροσδόκητες καταστάσεις και (όπως μου έλεγε την Τρίτη το πρωϊ στον ραδιοφωνικό αέρα του Sentra 103.3, o άλλοτε συμπαίκτης, κολλητός φίλος και κουμπάρος του Δημήτρης Παπανικολάου) έχει περπατήσει πολλές φορές πάνω στην παγωμένη λίμνη!
Απλώς, για να μείνω πιστός στην Πολίτικη σημειολογία, τώρα ο ¨Ταρζάν", όπως τον φώναζαν οι συμπαίκτες το, όταν πρωτοάφησε τη χαίτη στα μαλλιά του, καλείται να περπατήσει και πάνω στον παγωμένο ποταμό, ου μην και να τον χωρίσει στη μέση!
Μέσα σε αυτές τις ων ουκ έστιν αριθμός και μέτρον καταστάσεις τις οποίες έχει βιώσει ο Αλβέρτης στον Παναθηναϊκό εδώ και 24 χρόνια, συμπεριλαμβάνεται και μια τέτοιαmust-win situation στην ίδια (πόλη ή μάλλον) Πόλη και με τον ίδιο αντίπαλο: τότε έστω και ερήμην του, διότι δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κολυμπήσει στον παγωμένο Βόσπορο και να φτάσει σώος και αβλαβής στην ακτή. Σώος, αβλαβής και αβρόχοις ποσί κιόλας όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση...
Στις 22 Μαρτίου του 2006, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ενός κολασμένου ομίλου του Top 16, οι πράσινοι όρμησαν στο "Αμπντί Ιπεκτσί" δίκην καμικάζι, που ή θα νικούσαν ή θα πέθαιναν! Ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει τρεις ήττες στον πρώτο γύρο (εκτός από την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ με 72-70, εκτός από την Μπενετόν Τρεβίζο με 76-69 και εντός από την Εφές Πίλσεν με 76-73), ενώ έκανε σεφτέ νικώντας στο ΟΑΚΑ τους Κροάτες με 88-69 και απέκτησε δικαίωμα στη ζωή.
Ο αγώνας στην Πόλη ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι τον επόμενο (με την Μπενετόν στην Αθήνα) καθώς οι πρωταθλητές Ελλάδος σώζονταν μόνο με 3/3 στον δεύτερο γύρο, συν την υπεροχή σε κάθε περίπτωση ισοβαθμίας. Από την αρχή αυτού του "no tomorrow game" φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με το μαχαίρι στα δόντια και η λυσσασμένη άμυνα του είχε ως αποτέλεσμα, χάρη σε ένα πρώιμο σερί 12-0 να πάρει το προβάδισμα και να το διατηρήσει σε διψήφια επίπεδα καθ' όλο το δεύτερο ημίχρονο. Η διαφορά έφτασε έως το +16 (42-58), με ένα τρίποντο του Γιάκα Λάκοβιτς, ενώ στη λήξη του ματς αποτυπώθηκε το 56-66, με τους Τούρκους να σουτάρουν 13/33 δίποντα και τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί κατά κράτος στα ριμπάουντ (38 έναντι 26).
Στα (όχι απλώς αξιοσημείωτα, αλλά) αξιοπερίεργα της αναμέτρησης, πέραν της μη συμμετοχής του Αλβέρτη, ξεχωρίζει η μηδενική επιθετική παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη! Σε 32 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, ο νυν αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε μηδέν πόντους με 0/3 σουτ, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη, ενώ στον αντίποδα τράβηξε το κουπί ο Κώστας Τσαρτσαρής με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ.
Παρεμπιπτόντως από τους παίκτες που αγωνίσθηκαν σε εκείνον τον προ οκταετίας αγώνα, τρεις θα είναι παρόντες και στο ματς της Παρασκευής: από πλευράς Τούρκων ο Γκονλούμ και από τον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Αρσλάν 4, Ερμίς 3, Πρκάτσιν 4, Αμπί 2, Γκονλούμ 8, Πεκέρ 2, Γκρέιντζερ 20, Κούτσο 9, Ακιόλ 2, Ντόμερκαντ 2. Προπονητής: Μαχμούτι
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Παπανικολάου 1, Λάκοβιτς 14, Μπατίστ 10, Χατζηβρέττας 8, Σπανούλης 3, Τσαρτσαρής 14, Διαμαντίδης, Στσεπάνοβιτς 5, Τομάσεβιτς 11.Προπονητής: Ομπράντοβιτς
Ημουν παρών σε εκείνο το ματς ως απεσταλμένος του... συχωρεμένου, πλέον, "Sportime" και θυμάμαι το πώς γλέντησε ο Ομπράντοβιτς τη νίκη στο μπαρ του ξενοδοχείου, όπου μάλιστα μαζεύτηκαν (εκτός των μελών της αποστολής) και οι συνήθεις Σέρβοι φίλοι του, οι οποίοι ως γνωστόν μοιάζουν με τα... σαλιγκάρια μετά τη βροχή!
Μια εβδομάδα αργότερα ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Μπενετόν Τρεβίζο στο ΟΑΚΑ με 81-70 και το πέσιμο της αυλαίας του Top 16 βρήκε τις τέσσερις ομάδες ισόβαθμες με τρεις νίκες και τρεις ήττες και τον Παναθηναϊκό (από ουραγό στον πρώτο γύρο και απελπισμένο) πρώτο και καλύτερο!
Στην τελική κατάταξη στους εννέα βαθμούς, οι "πράσινοι" βρέθηκαν στο Νο 1 με +28, δεύτερη τερμάτισε η Εφές Πίλσεν με -1, τρίτη η Μπενετόν με -12 και τέταρτη η Τσιμπόνα με -15. Οι "πράσινοι" προκρίθηκαν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς (με θέα το Φάιναλ Φορ της Πράγας), όπου όμως αποκλείστηκαν (με σκορ 2-1) από την Ταουγκρές, μάλιστα στην εκπνοή του μοιραίου τρίτου ματς στο ΟΑΚΑ με το σκορ στο 71-74 αυτός που έκανε το τελευταίο, αλλά άστοχο, σουτ ήταν ο Αλβέρτης!
Εκείνη τη σεζόν (2005-06) ο Φρλάνκι σε 16 αγώνες της Ευρωλίγκας είχε μέσο όρο 8 πόντους με ποσοστά ευστοχίας 50% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα, ενώ ήταν εκείνος που βγήκε, ως αρχηγός, μετά το σοκ του αποκλεισμού να συστήσει ηρεμία και να υποσχεθεί ότι η ομάδα θα επιστρέψει δριμύτερη, όπερ και εγένετο μετά από έναν χρόνο στο θριαμβευτικό για τον Παναθηναϊκό Φάιναλ Φορ, στο ΟΑΚΑ.
Στο κάδρο εκτός από τον Ομπράντοβιτς μπαίνει και ο... Μιχάλης Κυρίτσης, διότι απλούστατα είναι ο προηγούμενος... Αλβέρτης του Παναθηναϊκού: εννοώ ότι είναι ο τελευταίος άνθρωπος ο οποίος διαδέχθηκε έναν προπονητή του Παναθηναϊκού μεσούσης της σεζόν!
Οπως ο Πεδουλάκης, ομοίως και ο Μάλκοβιτς είχε μείνει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ενάμισι χρόνο και απολύθηκε μετά την εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Στον μικρό τελικό κοουτσάρησε ο συνεργάτης του Θανάσης Παπαχατζής και το πρωί της Δευτέρας., 14 Απριλίου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάλεσε εξ εφέδρων τον Μιχάλη Κυρίτση, που αποτελεί γέννημα θρέμμα του Παναθηναϊκού, στον οποίο αφενός αγωνίστηκε και αφετέρου διετέλεσε τέσσερις φορές προπονητής: τη σεζόν 1978-79, όταν αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Πολίτη, από το 1983 έως το 1987, την περίοδο 1988-89 και εκείνη την εβδομάδα, που εξελίχθηκε σε συμφορά!
¨"Κοίτα Μιχάλη μου, το χάλι μου" όπως είχε γράψει και μια εφημερίδα την ημέρα που ανέλαβε ο Κυρίτσης μια ομάδα η οποία ούτως ή άλλως βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και έμελλε να μείνει με αδειανά χέρια, καθώς μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφς της Ευρωλίγκας και από τον Απόλλωνα στον ημιτελικό του Κυπελλου, χαράμισε και το πλεονέκτημα έδρας του στον προημιτελικό γύρο του πρωταθλήματος της Α1, όπου τον ξεπάστρεψε ο ΠΑΟΚ.
Υπήρξε τόσο ολέθρια εκείνη η σεζόν για τον Παναθηναϊκό, ώστε έμεινε (για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του) εκτός νυμφώνος Ευρωλίγκας και την επόμενη περίοδο έλαβε μέρος στο Κύπελλο Σαπόρτα!
Ο Κυρίτσης προσπάθησε να κάνει διάφορα μερεμέτια για να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα, ζήτησε από τους παίκτες να αλλάξουν το.. αίμα τους, προσπάθησε να κάνει λάβαρο την "Παναθηναϊκοφροσύνη" του, αλλά τζίφος. Παρά τις προσπάθειες του αποδείχτηκε ότι η ομάδα νοσούσε βαριά και δεν σήκωνε γιατριά, με αποτέλεσμα να αποτύχει στο πρωτάθλημα, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και έμεινε εκεί επί δυο συναπτές σεζόν ο Λευτέρης Σούμποτιτς.
Σε ένα άρθρο του στην "Αθλητική Ηχώ" ο συχωρεμένος ο Φίλιππος Συρίγος έγραψε τότε ότι "ο Κυρίτσης δεν επιστρέφει στον Παναθηναϊκό ως προπονητής, αλλά ως... γιατρός χωρίς σύνορα" και αυτή ήταν η αλήθεια. Μια αλήθεια, η οποία (όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις) άρχισε με ένα... ψέμα, όπως το χαρακτήρισε αργότερα ο ίδιος ο Μιχάλης...
Δύο μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας (Τρίτη 15 Απριλίου 1997) και την ώρα που ο... Ομπράντοβιτς οδηγούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη επί της Μας Βερόνα με 78-64 και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (!) ο Παναθηναϊκός στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής σειράς των πλέι οφς κατατρόπωνε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 88-64 και όπως έγραψα τότε στον "Ελεύθερο Τύπο", "ο Κυρίτσης πήρε με το καλημέρα το Οσκαρ... σκηνοθεσίας"! Ως; γνωστόν ο βετεράνος προπονητής, παράλληλα με την ενασχόληση του με το μπάσκετ, είχε σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, οπότε ο τίτλος του ταίριαζε γάντι, όπως και το παρατσούκλι "Σκηνοθέτης", που τον ακολουθεί εδώ και δεκαετίες!
Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ, διότι ενώ στον Παναθηναϊκό έκανε το τέταρτο ντεμπούτο του ο Κυρίτσης, δηλώνοντας ότι "τόσο καιρό το καθαρόαιμο ήταν ...κρατημένο", στον πάγκο του ΠΑΟΚ που τελείωσε το ματς με 9/22 ελεύθερες βολέςκαθόταν, σε ρόλο παίκτη-προπονητή (έχοντας διαδεχθεί τον Γάλλο Μισέλ Γκομέζ) ο Σκοτ Σκάιλς, για τον οποίο ο "Δικέφαλος του Βορρά" υπήρξε το εφαλτήριο της μετέπειτα καριέρας του στο ΝΒΑ. Απλώς ο Σκάιλς ήταν τότε εν ενεργεία παίκτης, σε αντίθεση με τον Αλβέρτη, που έχει αποσυρθεί από το 2009. Για την Ιστορία σε εκείνο τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ ο Αλβέρτης είχε "γράψει" 12 πόντους με 2/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/4 βολές, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
Δυο μέρες αργότερα, στο Αλεξάνδρειο, οι "πράσινοι" έδειχναν ότι μπορούν να πετύχουν το sweep, αλλά ο ΠΑΟΚ τους κτύπησε, στην κυριολεξία στην αχίλλειο πτέρνα: ο σεληνιασμένος Αχιλλέας Μαματζιόλας έκανε το ματς της ζωής του, πέτυχε 29 πόντους με απόλυτη ευστοχία (6/6 δίποντα, 5/5 τρίποντα, 2/2 βολές) και οδήγησε τον "Δικέφαλο του Βορρά" στη νίκη με 90-85.
Με το σκορ της σειράς στο 1-1, οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τρίτο αγώνα, στις 19 Απριλίου στο ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ (καθοδηγούμενος από τον Ντελ Ντεμπς, τον Ματ Μπόνερ και τον Νίκο Μπουντούρη) επικράτησε με 77-66 και προκρίθηκε στους ημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΚ, ενώ την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός (στην πορεία προς το triple crown) περνούσε τα εμπόδια του Απόλλωνα Πατρών και του Περιστερίου. Οσο για τον Παναθηναϊκό βίωνε το σοκ του εξοστρακισμού από την τετράδα του πρωταθλήματος και από την Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν.
Α, και κάτι ακόμη, που εγώ δεν το γνώριζα, αλλά μου το αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυρίτσης χθες το βράδυ στην εκπομπή "Pick N' Roll" του OTE TV. Ο Μιχάλης ήταν εκείνος, που ως προπονητής του Παναθηναϊκού, το καλοκαίρι του 1986 ζήτησε από τον συχωρεμένο Γιάννη Μαλακατέ τη μεταγραφή του Πεδουλάκη από το Περιστέρι.
Ο Αργύρης πέρασε το ποτάμι και φόρεσε την πράσινη φανέλα για πρώτη φορά τη σεζόν 1986-87, αλλά η διοίκηση αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ο Κυρίτσης άρχισε να γκρινιάζει για την κατάσταση, αισθανόταν μάλιστα υπόλογος κυρίως έναντι του Πεδουλάκη και και έθεσε βέτο , λέγοντας "ή πληρώνετε τα παιδιά και ειδικότερα τον Αργύρη ή φεύγω".
Ο Γιάννης Μαλακατές δεν έδωσε σημασία και τρέναρε την υπόθεση, αλλά αυτό που είπε ο "Σκηνοθέτης" το εννοούσε και μετά από τρεις μέρες πήρε το καπελάκι του κι έφυγε, μάλιστα πρότεινε ο ίδιος ως διάδοχό του τον Κώστα Μουρούζη και έκανε κιόλας την προπόνηση εν τη παρουσία του, προτού αποχαιρετήσει τους παίκτες! Στις 10 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς (ανήμερα του προημιτελικού του Ευρωμπάσκετ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία), ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού ο Παύλος Γιαννακόπουλος με πρώτο προπονητή επί των ημερών του τον συχωρεμένο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, ενώ ο Κυρίτσης επέστρεψε στον πάγκο τη σεζόν 1988-89 και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Χρήστο Ιορδανίδη. επί των ημερών του οποίου, το καλοκαίρι του 1990 αποκτήθηκε από τη Γλυφάδα, με ανταλλαγή τον πολίστα Δημήτρη Σελετόπουλο, ο Αλβέρτης.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: