Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

«Μ’… έφτιαχνε η Τούμπα»

1
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν υπεύθυνος των ακαδημιών του Ολυμπιακού, Γρηγόρης Γεωργάτος. Μίλησε για την καριέρα του στην Ίντερ, τον Λίπι, τον Βιέρι, τον Ρονάλντο, τον Ζαμοράνο, τον Ζέεντορφ, τον Ζανέτι, τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, τους ημιτελικούς κυπέλλου και τους παίκτες “κλειδιά” των δυο ομάδων, ενώ τόνισε πως τον “έφτιαχνε” η ατμόσφαιρα της Τούμπας και αποτελούσε το αγαπημένο του εκτός έδρας γήπεδο.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γρηγόρης Γεωργάτος:
Για το τι θυμάται από την καριέρα του στο ποδόσφαιρο: “Όλα. Ήταν μια καταξίωση σημαντική στην ζωή μου, τα θυμάμαι όλα. Ορισμένοι άνθρωποι βάζουν όνειρα στην ζωή τους. Η Ίντερ ήταν πάνω από τα όνειρα μου. Πήγα για να αποδείξω πως μπορούσα να παίξω και εκεί. Το ταλέντο που μου έδωσε ο Θεός ήθελα να το δείξω και στο εξωτερικό. Δεν έχω κανένα παράπονο από την πορεία μου στην Ίντερ, κατάλαβα πως ήθελαν να παίξω παραπάνω στο Μιλάνο, όμως, είχα άλλα πράγματα στο μυαλό μου και ήθελα να γυρίσω. Οι άνθρωποι της Ίντερ δεν ήθελαν να φύγω με τίποτα”.
Για την φήμη που κυκλοφόρησε ότι γύρισε στην Ελλάδα λόγω… φραπέ: “Πίνω μόνο ελληνικό καφέ, σιχαίνομαι τον φραπέ. Δεν έχω πιει ποτέ φραπέ στη ζωή μου. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους έφυγα από την Ιταλία, δεν θέλω να τους συζητήσω. Προφανώς, επειδή τότε είχα τρία μαγαζιά στο κέντρο με καφέ και κάπως έτσι συνδυάστηκε το όνομα μου με τον φραπέ…”.
Για την συνεργασία του με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης: “Το ταλέντο αυτό το είχα από τον Ολυμπιακό . Στην Ίντερ όταν πήγα είχα συμπαίκτες τον Ζαμοράνο, τον Ρονάλντο ,τον Βιέρι, τον  Ρεκόμπα, τον Ζανέτι και άλλους. Ο Βιέρι ήξερε ότι είχα την σέντρα και κινούταν ανάλογα. Εγώ αντίστοιχα ήξερα την κίνηση του Βιέρι. Ο κάθε μεγάλος παίκτης προσαρμοζόταν με τους συμπαίκτες τους”.
Για την προπονητική καριέρα του Κλάρενς Ζέεντορφ: ” Από παίκτης έγινε γρήγορα προπονητής, αλλά και σαν παίκτης θύμιζε προπονητή. Κάποιους ποδοσφαιριστές όταν τους βλέπεις καταλαβαίνεις ότι θα πάνε για προπονητές ενώ άλλοι παίκτες φαίνεται πως δεν το έχουν, όπως ήταν ο Βιέρι”.
Για την υποδοχή που είχε στην Ίντερ: “Στην αρχή παρουσιάστηκα ως  ο τελευταίος, υποτιμητικά. Λογικό ήταν γιατί δεν με ήξεραν. Ο προπονητής με πήρε επειδή με είδε στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Γιουβέντους. Μιλάω για το ν Λίπι, που ανέλαβε μετά την Ίντερ. Οι πρώτες 20 μέρες ήταν δύσκολες μέχρι να παίξουμε το πρώτο φιλικό. Το ποδόσφαιρο ήταν πιο γρήγορο από την Ελλάδα, αλλά μετά το πρώτο φιλικό άρχισαν να με βλέπουν διαφορετικά. Μετά την νίκη με την Κιέβο Βερόνα που έβγαλα δύο ασίστ με είδαν διαφορετικά. Το αποκορύφωμα ήταν μετά το παιχνίδι με την Ρόμα όπου είχα τον Καφού αντίπαλο και τα πήγα πολύ καλά”.
Για τις επαφές που διατήρησε με παίκτες από την Ιταλία: “Μιλάω με πολλούς ακόμα, όπως ο Τόλντο, ο Ζαμοράνο, ο Ζανέντι και ο Βιέρι”.
Για τα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ: “Καταρχήν, θέλω να γίνουν δύο παιχνίδια χωρίς προβλήματα και έκτροπα. Είναι δυο ομάδες ιστορικές με δυναμική και ελπίζω ο καλύτερος να κερδίσει και να περάσει. Αγωνιστικά πιστεύω πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί μια δυναμική, αλλά οι επιλογές παικτών που έχουν γίνει δεν με πείθουν πως μπορεί να φτιάξει αυτή την στιγμή μια ομάδα για να χτυπήσει τον Ολυμπιακό. Ελπίζω να γίνει ισχυρή ομάδα ο ΠΑΟΚ στο μέλλον, γιατί όλοι θέλουμε τον ανταγωνισμό.
Ο Ολυμπιακός όταν άρχισε, όπως τώρα ο ΠΑΟΚ, να φτιάχνει ομάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε πάρει νέους Έλληνες παίκτες υπό εξέλιξη με κίνητρο, όπως ο Μαυρογεννίδης, ο Ελευθερόπουλος, ο Τζόρτζεβιτς, ο Γιαννακόπουλος και άλλους, ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες που έπαιξαν επί πολλά χρόνια σε ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός. Εμείς γεννηθήκαμε ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ δεν πήρε νεαρούς παίκτες με φιλοδοξίες ανάδειξης για μια μεγάλη καριέρα. Τους πήρε απλά για να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ με την εμπειρία τους”.
Για τον τελικό του κυπέλλου του 2001: “Μπράβο τότε στον ΠΑΟΚ. Έπαιξα και το θυμάμαι καλά εκείνο το ματς. Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο προσηλωμένος από εμάς, εμείς πιστεύαμε πως θα κερδίζαμε εύκολα, τον υποτιμήσαμε και το πληρώσαμε. Νομίζαμε ότι επειδή το παιχνίδι γινόταν στην Αθήνα θα κερδίζαμε και το πληρώσαμε. Τώρα είναι διαφορετικά, γιατί τα παιχνίδια είναι δυο. Μπορεί να διορθωθεί μια χαλαρότητα και μετράει περισσότερο η τακτική”.
Για την ανάγκη του ανταγωνισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο: “Ο Ολυμπιακός θέλει δύσκολα παιχνίδια γιατί είναι καλό για το ποδόσφαιρο μας. Το πρωτάθλημα έχει κριθεί και υπάρχει μια χαλαρότητα, αλλά ο Ολυμπιακός το έχει καταλάβει πλέον. Μετά από και την ομιλία του προέδρου πιστεύω θα είναι δυνατή η ομάδα”.
Για την σημασία που έχει ένα ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: “Είναι τα μεγαλύτερα ματς του ελληνικού ποδοσφαίρου σίγουρα. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν πολλά κοινά ως ομάδες, όπως ο κόσμος, έχουν πολλούς και φανατιοκύς οπαδούς και πολύ καυτές έδρες. Η Τούμπα ήταν το αγαπημένο μου γήπεδο και μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω εκεί. Όταν έκανα ζέσταμα πήγαινα μπροστά στην Θύρα 4, όχι για να προκαλώ, αλλά επειδή “φτιαχνόμουν” με το να με βρίζουν και την όλη ατμόσφαιρα. Όταν ανεβαίναμε με το πούλμαν από το Μακεδονία Παλλάς τον “γολγοθά” προς την Τούμπα “φτιαχνόμουν” πολύ ακόμα και με τι βρισιές του κόσμου και τις μούντζες που μας έριχναν. Στη Τούμπα, όταν έμπαινα… τρελαινόμουν από την ατμόσφαιρα”.
Για τους παίκτες “κλειδιά” του ΠΑΟΚ:
“Οι παίκτες “κλειδιά” του ΠΑΟΚ είναι ο Κατσουράνης με την εμπειρία του, ο Λούκας, ο Σαλπιγγίδης, ο Αθανασιάδης, οΝάτχο, είναι γενικότερα παίκτες που μπορούν να κάνουν την ζημιά. Βέβαια είναι και το κάθε παιχνίδι διαφορετικό. Το σύνολο είναι αυτό που δίνει το αποτέλεσμα”.
Για τους παίκτες “κλειδιά” του Ολυμπιακού:
“Είναι πολύ σημαντικός ο Κάμπελ και ο Τσόρι που βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά η άμυνα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και παίκτες όπως ο Μανωλάς και ο Μαρκάνο, που είναι σημαντικοί”.
Για τις πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό:
“Είναι δύο παιχνίδια, όχι ένα. Ο ΠΑΟΚ αλλά και ο Ολυμπιακός είναι ομάδες που μπορούν να γυρίσουν παιχνίδια στη ρεβάνς”.
Για το αν νιώθει την ανάγκη να παίξει πάλι ποδόσφαιρο: “Την ποδοσφαιρική μου καριέρα την χόρτασα. Όταν αποφάσισα να σταματήσω ήμουν συνειδητοποιημένος και νιώθω πως δεν μου λείπει καθόλου να παίζω”.
Για την ενασχόληση του με τις ακαδημίες του Ολυμπιακού: “Οι ακαδημίες του Ολυμπιακού είναι ένα κομμάτι που μου αρέσει πολύ. Πλέον αλλάζει το ποδόσφαιρο και οι ηλικίες. Έχουμε πάρα πολύ καλές ακαδημίες όπως και ο ΠΑΟΚ φυσικά που δίνει βάρος σ’ αυτόν τον τομέα. Έβγαλε τον Αθανασιάδη, για παράδειγμα, που είναι πολύ καλός επιθετικός”.
Για τον Βέργο του Ολυμπιακού: “Τον Βέργο τον πιστεύουμε πολύ στον Ολυμπιακό. Στην Ελλάδα ταλέντο είναι κάποιος 22-23 ετών. Αυτό έχει… πεθάνει και πρέπει να το ξεπεράσουμε. Όταν ο παίκτης το… έχει, είτε μπει στα βαθιά είτε στα ρηχά θα ανταποκριθεί”.
Πηγή:arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: