Σάββατο 3 Μαΐου 2014

«Του χρόνου οι -3 βαθμοί»

Βαγγέλης-Χατζηιωάννου-610x350
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο έμπειρος νομικός, Βαγγέλης Χατζηιωάννου. Τόνισε πως είναι αδιευκρίνιστο από πού θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί του ΠΑΟΚ όπως προβλέπει η ποινή της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ και εξέφρασε την άποψη πως θα ισχύσει στην βαθμολογία του πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, ανέφερε πως ο “Δικέφαλος” έχει την δυνατότητα να κάνει έφεση.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Χατζηιωάννου:
Για το από ποια βαθμολογία αφαιρούνται οι τρεις βαθμοί της ποινής του ΠΑΟΚ:
“Καταρχήν η απόφαση από ότι γνωρίζω δεν είναι τελεσίδικη. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει έφεση αν δεν έκανε ήδη και θα δικαστεί την άλλη Τετάρτη. Εγώ ασχολούμαι 25 χρόνια με τον αθλητικό δίκαιο και δεν έχει παρουσιαστεί παρόμοια υπόθεση. Καμία συναφής υπόθεση ώστε να υπάρχει νομολογία και δεδικασμένο δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις με αφαίρεση βαθμών έχουν μπει τελευταία ως ποινή στα εκτεταμένα επεισόδια. Δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο οπότε να πούμε πως η Σούπερ Λίγκα ή η ΕΠΟ να εφαρμόσει το δεδικασμένο της τάδε απόφασης και να αφαιρέσει τους βαθμούς από τον τάδε πίνακα. Εγώ θα κάνω μια κρίση καθαρά προσωπική που φυσικά δεν μπορεί να εκθέσει εμένα αν βγει διαφορετική απόφαση. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ μπορεί να βγάλει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ερμηνεία της συγκεκριμένης απόφασης και να αφαιρέσει τους βαθμούς από οποιαδήποτε βαθμολογία. Εμένα η άποψη μου είναι πως πρέπει αυτοί οι βαθμοί να αφαιρεθούν από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος. Η βαθμολογία του πρωταθλήματος είναι μία. Σήμερα υπάρχει μια ειδική βαθμολογία στα πλέι οφ. Τα μπαράζ είναι μια ειδική βαθμολογία. Από την στιγμή που οι βαθμοί έχουν επικυρωθεί αυτοί οι βαθμοί στην βαθμολογία του πρωταθλήματος θα πρέπει να αφαιρεθούν από την βαθμολογία της επόμενης χρονιάς. Εκφράζω την δική μου άποψη γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο”.
Για το αν αποφασίζει η Σούπερ Λίγκα ή η ΕΠΟ:
“Αποφασίζει η Σούπερ Λίγκα. Αλλά για οποιαδήποτε απόφαση ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάει στην ΕΠΟ οπότε ουσιαστικά η ΕΠΟ αποφασίζει. Η ΕΠΟ και ειδικά η λεγόμενη Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ που είναι ο Άρειος Πάγος του δικαστηρίου, μπορεί να πάρει απόφαση για οποιοδήποτε θέμα ποδοσφαιρικό, από την Σούπερ Λίγκα μέχρι το Γ΄ τοπικό. Για κάθε περίπτωση ακόμα και υποθετικά πως η Σούπερ Λίγκα βγάζει απόφαση πως οι βαθμοί θα αφαιρεθούν από τα πλέι οφ θα πάει ο ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και άρα η ΕΠΟ με την αρμόδια επιτροπή εφέσεων θα αποφασίσει. Μπορεί να πει πως τελικά δεν είναι εκτεταμένα τα επεισόδια και να μην υπάρξει αφαίρεση βαθμών. Η αφαίρεση βαθμών επιβάλλεται μόνο στην περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων. Στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Λεοντής ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που είναι έμπειρος και σοβαρός δικαστής, γνωρίζει πολύ καλά και το αθλητικό και το πολιτικό δίκαιο. Μπορεί αυτή η επιτροπή να πει πως τελικά τα επεισόδια δεν ήταν εκτεταμένα. Υπάρχει ένα θέμα εάν ήταν εκτεταμένα. Εάν η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ πει πως δεν είναι εκτεταμένα δεν θα αφαιρέσει βαθμούς γιατί δεν προβλέπεται. Αν πει πως είναι εκτεταμένα υποχρεωτικά επιβάλλεται αυτή η ποινή”.
 Για το αν ισχύει η ποινή από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο:
” Οι ποινές ισχύουν από την ημερομηνία που αποφασίζονται. Δεν αναστέλλεται η εκτέλεση για να περιμένουν την έφεση. Θα γίνει ο αγώνας αυτός σε εφαρμογή της απόφασης χωρίς φιλάθλους και μετά μπορεί να βγει μια απόφαση που θα λέει κάτι διαφορετικό. Αυτή η απόφαση δεν αναστέλλεται. Εκτός εάν η επιτροπή συνεδριάσει αύριο η την Δευτέρα. Έχω την άποψη από την εμπειρία μου πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήδη θα έχει ασκήσει έφεση. Δεν έχει σημασία που ήταν Πρωτομαγιά αυτά στέλνονται με φαξ. Υπάρχουν περιπτώσεις με τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ και κάτι ποινές που συνεδρίασε η Επιτροπή Εφέσεων Σάββατο. Τετάρτη επιβαλλόταν η ποινή. Ήταν η απόφαση για έναν αλλοδαπό που είχε ο Ολυμπιακός και τελικά έπαιξε κανονικά. Εδώ οι επιτροπές αυτές είναι επειγόντως. Ήταν η υπόθεση του Καρεμπέ η του Τζιοβάνι. Επίσης ήταν ένα παίκτης της ΑΕΚ. Τετάρτη βγήκε η ποινή, Παρασκευή καταθέσανε έφεση και Σάββατο δικάσανε”.
Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποφύγει την ποινή της αφαίρεσης βαθμών εφόσον πείσει της Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ πως δεν έγιναν εκτεταμένα επεισόδια:
“Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ που είναι αρμόδια για αγώνες κυπέλλου εξέδωσε ένα κατηγορητήριο σε βάρος του ΠΑΟΚ σύμφωνα με το οποίο δίκασε και αποφάσισε. Στο κατηγορητήριο αυτό ο ΠΑΟΚ κατηγορούταν για εκτεταμένα επεισόδια. Πήγε η υπόθεση στην ίδια αυτή  επιτροπή που εξέδωσε και το κατηγορητήριο και η απόφαση έκρινε τελικά πως υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια. Τώρα πλέον που πάει η υπόθεση με την έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει νέα απόφαση. Είναι άλλη σύνθεση δεν είναι δεσμευτικό. Μπορεί να πει πως έγιναν επεισόδια αλλά δεν ήταν εκτεταμένα. Εγώ δεν είμαι ΠΑΟΚτσής αλλά ποια εκτεταμένα επεισόδια έγιναν; Έγιναν επεισόδια μεταξύ φιλάθλων; Τα μόνα που μπορεί να θεωρηθούν εκτεταμένα είναι με την αστυνομία. Τα καπνογόνα δεν ήταν επεισόδια και για το θέμα της φυσούνας υπάρχει ένα μυστήριο για το ποιος το ξεκίνησε και το τι τα προκάλεσε όλα αυτά. Εκτεταμένα επεισόδια ήταν στο παιχνίδι Αιγάλεω – ΑΕΚ. Εκεί υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων και πριν τον αγώνα και κατά την διάρκεια του αγώνα, έπεσαν καθίσματα και έγιναν πολλά. Εκεί ναι ήταν εκτεταμένα”.
Για το μήνυμα που περνάει από την Αθήνα πως οι βαθμοί πρέπει να αφαιρεθούν από τα πλέι οφ καθώς είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που συνεχίζεται:
“Είναι θέμα καθαρά ερμηνείες. Για εμένα όπως αυτά τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από την Αθήνα είναι ξεκάθαρο το που κατευθύνονται για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Από την μια μεριά είναι ο Παναθηναϊκός, από την άλλη ο Ατρόμητος από την άλλη ο Αστέρας Τρίπολης που είναι πολύ οργανωμένος και στα κέντρα αποφάσεων. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι κατευθυνόμενα. Ότι συμφέρει τον καθένα κάνει. Επειδή έχω στο χώρο του ποδοσφαίρου πάνω από 35 χρόνια, έχω δει πάρα πολλούς να αγκαλιάζονται και από πίσω να μαχαιρώνονται”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: