Σάββατο 3 Μαΐου 2014

«Δίκαια αγανακτεί ο Ιβάν»

daniilidis
 O δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που παρέστη στην συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 152, φιλοξενήθηκε στον Arena FM 89,4 και μίλησε για την αναμενόμενη απόφαση σχετικά με την εκμίσθωση της έκτασης στην Θέρμης.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης:
Για την δουλειά του στην αυτοδιοίκηση:
“Είμαστε αφοσιωμένοι στην αυτοδιοίκηση χωρίς να αλληθωρίζουμε προς τα πάνω, αριστερά και δεξιά. Τον δήμο μου δεν τον πουλάω είτε για νομάρχης, είτε για περιφερειάρχης είτε για βουλευτής. Κάποια στιγμή με το μαχαίρι στο λαιμό, μου είπαν πως θα ανακοινώσουν το όνομά μου και τους είπα πως θα αναγκαστώ να το διαψεύσω. Μου έγιναν πολύ δελεαστικές προτάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και δήλωσα πως δεν ζηλεύω τίποτα απ’ αυτούς που έχουν απορροφηθεί από το κράτος των Αθηνών. Όταν αγαπάς τον τόπο σου, δεν τον εγκαταλείπεις για να πας ούτε για νομάρχης, ούτε για διοικητής νοσοκομείου, ούτε για βουλευτής. Συνεχίζεις και αγωνίζεσαι για το καλό των πολιτών σου”.
Για την αναμενόμενη απόφαση της Θέρμης:
“Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και οι ώρες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να τεκμηριωθεί από νομική πλευρά το θέμα για να μην πάμε σε λάθος απόφαση. Η λάθος απόφαση θα είναι να απορριφθεί η απόφαση του δήμου της Θέρμης και να μπλοκαριστεί το έργο. Ο δήμος απολύτως σωστά και νομικά τεκμηριωμένα προχώρησε προς το συμφέρον του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας της Θέρμης σ’ αυτή την απόφαση.
Τώρα υπάρχουν κάποιες απόψεις ειδικά των υπηρεσιακών παραγόντων που λένε πως με βάση το τυπικό γράμμα του νόμου υπάρχει κενό και έλλειμμα και γι’ αυτό απέρριψαν την αρχική απόφαση του δήμου Θέρμης. Η πρόταση που έχουμε κάνει ως τοπική αυτοδιοίκηση είναι τεκμηριωμένη από έγκριτους νομικούς,  παραστήκαμε στην συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 152, υποβλήθηκαν όλα τα δικαιολογητικά και όλα τα επιχειρήματα και η πλευρά της αυτοδιοίκησης είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τον δήμο της Θέρμης. Στηρίζουμε τον δήμο της Θέρμης και τον δήμαρχο, στηρίζουμε την απόφασή του με τον εκπρόσωπό μας στην επιτροπή τον κ. Δημήτρη Ζακαλκά και περιμένουμε από τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής να σταθούν υπέρ της θέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να πραγματοποιηθεί ένα επενδυτικό έργο το οποίο δεν είναι μια επένδυση για την κατασκευή ενός εργοστασίου ή μιας βιομηχανικής μονάδας, αλλά μια επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, που εξασφαλίζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και  περιουσιακά θα ανήκει πάντοτε στον δήμο της Θέρμης.
Η αυτοδιοίκηση περιφρούρησε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του δήμου και της κοινωνίας. Δεν θα πρέπει να σταθούν οι νομικοί στο τυπικό μέρος, για το εάν υπάρχει ένα κενό και μια ασάφεια. Ανέφερα χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Καραϊσκάκη και με προσοχή παρακολουθούσε ο πρόεδρος όταν του είπα πως το απολύτως κρατικό στάδιο Καραϊσκάκη που άνηκε στην Γενική Γραμματεία αθλητισμού παραχωρήθηκε κατασκευασμένο μάλιστα, στην Θρύλος ΑΕ για 49 χρόνια. Δεν το ήξερε ο πρόεδρος και μάλιστα ρώτησε εάν είχε ελεγχθεί από άποψη νομιμότητας η παραχώρηση εκείνη την εποχή”.
Για το τι επικαλούνται ως νομικό κενό:
“Επικαλούνται πως ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων προβλέπει μόνο να βγαίνουν τέτοιες εκτάσεις σε πώληση. Ο δήμος Θέρμης έχει την σωστή θέση πως παραχωρεί για ένα χρονικό διάστημα τον χώρο να γίνει το προπονητήριο, να το αξιοποιεί ο ΠΑΟΚ και όποιος άλλος θέλει και μετά αυτό να περιέλθει στην χρήση του δήμου Θέρμης.
Επίσης, η απόφαση του δήμου προβλέπει ότι καθ’ όλη αυτή την διάρκεια της εκμίσθωσης θα υπάρχει ένα τίμημα  που θα ξεκινάει από 100.000 χιλ. ευρώ το χρόνο και ανάλογα με την δημοπρασία να φτάνει ακόμα και στις 300.000 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, σχετικά με την έκταση αυτή και την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων, υπάρχει ένα κενό που πρέπει να ξεπεραστεί. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και θα δούμε τις επόμενες μέρες το αποτέλεσμα. Ακόμα και αν υπάρχει πρόβλημα στο αποτέλεσμα, εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση θα κινήσουμε γη και ουρανό έτσι ώστε να επανέλθουμε ξανά σ’ αυτό το ζήτημα”.
Για τις δηλώσεις που Ιβάν Σαββίδη πως εάν δεν υπάρξει απόφαση θα παραιτηθεί από την υπόθεση:
“Δεν θέλω να τις σχολιάσω. Έχει τα δίκια του ο κ. Σαββίδης και είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτησή του. Έρχεται να βοηθήσει την χώρα με επενδύσεις για ανάπτυξη της και κάποιοι του δημιουργούν προβλήματα αντί να διευκολύνουν”.
Για τον πρόεδρο της επιτροπής του άρθρου 152 και εκπρόσωπο του νομικού συμβουλίου του κράτους, Θωμά Καζάκο:
“Είναι αξιόλογος δικαστικός, υψηλού επιπέδου νομικός, με υψηλού επιπέδου νομικές γνώσεις, αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να βλέπουμε και λίγο ευρύτερα και όχι μόνο τυπικά. Να βλέπουμε το πνεύμα και την ουσία και να ξεπερνάμε τον τύπο του νόμου”.
Για το πώς αντέδρασε όταν ενημερώθηκε για την υπόθεση στο Καραϊσκάκη:
“Δεν το ήξερε και του δώσαμε διευκρινίσεις, όταν τεκμηρίωσα όλο το επιχείρημά μου, με ρώτησε αν πέρασε από έλεγχο νομιμότητας η διαδικασία παραχώρησης του σταδίου Καραϊσκάκη.  Του είπα πως σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, θα αρχίσουν να κινούνται δυνάμεις, που θα λένε πως με διαφορετικά κριτήρια παίρνονται οι αποφάσεις για την Αττική και με διαφορετικά για την Θεσσαλονίκη, ότι θα υπάρξει ξανά διχασμός και πόλωση ακαι θα λέγεται ότι κάποιοι εξυπηρετούνται και κάποιοι άλλοι όχι και πολλά άλλα. Ο πρόεδρος είναι πολύ σοβαρός δικαστικός και τόνισε πως δεν μπορεί να αποφασίσει με πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, αλλά με νομικά κριτήρια”.
Για το εάν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις εκμίσθωσης στην Θεσσαλονίκη:
” Υπάρχουν, για παράδειγμα έχει ένα αναψυκτήριο ένας δήμος και το βγάζει για εκμίσθωση για 10 χρόνια. Είναι με άλλους όρους, όμως, άλλες προϋποθέσεις και υπάγεται σε άλλους νόμους και άλλα άρθρα. Υπάρχει ένα κενό στον νόμο, που κατά την γνώμη την δική μας αλλά και έγκριτων νομικών μπορεί να ξεπεραστεί”.
Για την στάση του μέλους της επιτροπής και εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γεωργίας Βελιτζέλου:
Παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της συνεδρίασης και τα επιχειρήματα. Δεν εξέφρασε άποψη. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Η απόφαση μπορεί να βγει από ώρα σε ώρα”.
Για τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική:
“Μπορούμε να προσφύγουμε και στα δικαστήρια, δηλαδή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και να επανέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτο τον δήμο της Θέρμης με νέα απόφασ’η του”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: