Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Τεχνοκρατικές και οπαδικές τάσεις!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τα όσα πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξει ο Σαββίδης, καθώς και για την επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ αντίπαλων οπαδών.  
Σε μία εποχή που ο Σαββίδης αποδέχτηκε πως πέταξε τα λεφτά του, γεγονός αδιαμφισβήτητο, περιμένουμε να δούμε τις ζυμώσεις που θα γίνουν και που θα καταλήξει το πράγμα. Σε πρώτη φάση, φαίνεται πως το μάρμαρο το πληρώνει ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ αν και επισήμως δεν βγαίνει κάτι τέτοιο. Μάλλον, ο Λιθουανός είναι αυτός που βγαίνει στο πέναλτι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα από τους υπόλοιπους. Αφού μπερδευόταν παντού χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις.
Το θέμα βέβαια σε αυτή την περίπτωση, είναι πως δημιουργείται η αίσθηση πως για τα πάντα φταίει ο Τσιστιακόφ και η φυγή του θα αλλάξει τα δεδομένα, όμως αυτό το κλίμα μάλλον είναι γελοίο. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ αφορά τις προσωπικότητες που δεν υπάρχουν εντός της ΠΑΕ, οι ευθυνόφοβοι που δεν έχουν το σθένος να υπερασπιστούν έστω την δουλειά τους.
Εγώ από την πλευρά μου να ευχηθώ η φυγή Τσιστιακόφ να δώσει λύσεις, υπενθυμίζοντας βέβαια σε αυτούς που διατηρούνται μέσα στη ΠΑΕ πως αν δεν ήταν αυτός σήμερα πρόεδρος της ΠΑΕ και γενικότερο κουμάντο θα ήταν ο Μαυροφρύδης. Για να μη ξεχνιόμαστε.
Από την άλλη, το να επιλέγεις ένα στέλεχος της Ανζί, της μεγαλύτερης φούσκας του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να περιμένεις να δεις χαϊρι, μάλλον σε κατατάσσει στους παραγοντικά άμπαλους. Εμένα η επαφή μου με την Ανζί ήταν ένα φιλικό με τον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι και μετά το τέλος του είχα γράψει αυτό το κείμενο.   http://www.gazzetta.gr/football/article/522555/anzi-mia-komodia-apo-tis-...
Λίγες εβδομάδες μετά, ήρθε η διάλυση του εγχειρήματος των Ρώσων στο οποίο συμμετείχε ο Τσιστιακόφ. Και εμείς τον φέραμε εδώ μετά βαΐων και κλάδων ως τον άνθρωπο που θα πάρει σκούπα και θα φάει την «παρεούλα». Όταν βέβαια όσοι έτρεχαν αυτό το σκεπτικό κατάλαβαν την ζημιά που γινόταν στον ΠΑΟΚ ήταν αργά. Για ακόμη μία φορά, τα μικροσυμφέροντα είχαν κερδίσει την πρακτική σκέψη. Και χάθηκαν δύο σημαντικά χρόνια, όμως το βασικότερο, είναι πως κάηκαν στελέχη. Εντός και εκτός ΠΑΟΚ.
Πλέον ο Σαββίδης περιμένει την εισήγηση της εταιρίας που έχει αναλάβει να στήσει το οργανόγραμμα της ΠΑΕ, όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι η συμπεριφορά του ιδίου απέναντι στην ομάδα. Είσοδος στο ημίχρονο του τελικού, ομιλία πενήντα λεπτών πριν τον αγώνα με την Τρίπολη και διάφορα άλλα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και μας κάνουν όλους να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί του παρότι είναι ξεκάθαρη η διάθεσή του να προσφέρει. Μακάρι να ήμουν οπαδός να έλεγα καλά κάνει, όμως ο ρόλος μου είναι άλλος.
Ο Σαββίδης πλέον, έχοντας αποδεχτεί την χασούρα των 32εκατ. ευρώ στα δύο παρακάτι χρόνια, θα πρέπει να υπερασπιστεί την επένδυσή του από εδώ και στο εξής πρώτον οχυρώνοντας οργανωτικά τον ΠΑΟΚ εντός των τειχών και στη συνέχεια απέναντι σε Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ. Με την τελευταία να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της ανοχής μας. Το πώς θα συμβεί αυτό πρέπει να το δούμε στη πράξη. Επιτυχείς εκτιμήσεις με τον Σαββίδη στην ηγεσία ισοδυναμούν με ποσοστά επιτυχίας στο τζόκερ.
Αφήνοντας τα εσωτερικά θέματα του ΠΑΟΚ, ενδιαφέρον έχει η κίνηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δώσει εισιτήρια στον ΠΑΟΚ παρότι γνωρίζει πως είναι πολύ πιθανό να μην πάρει η ίδια λόγω τιμωρίας στον αγώνα του δευτέρου γύρου των πλέι οφ.
Βρισκόμαστε σε μία φάση, που οι οπαδοί των ομάδων αρχίζουν να βγάζουν μεταξύ τους επικοινωνία και λιγότερο μίσος ο ένας προς τον άλλο. Και η κίνηση των Παναθηναϊκών να στηρίξουν τους ΠΑΟΚτσήδες συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ και η ανακοίνωση των Φενταγίν του Ατρομήτου και η ευχαριστήρια απάντηση της Νεάπολης, δίνουν μία εικόνα πως βαδίζουμε σε μία εποχή που οι οπαδοί ενώνονται κατά των αρχών ουσιαστικά. Μία τάση που την θεωρώ αναμενόμενη 100% με αυτά που συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και με το κυνήγι των οπαδών τα τελευταία χρόνια με τρόπο τέτοιο που πολλοί αθώοι να πληρώνουν ακριβό τίμημα.
Τα δικά μας τα γνωρίζω και εκεί που ξέφυγε το πράγμα με τις αρχές ήταν με την χρήση του κοριού και την κινηματογραφική επιχείρηση της αστυνομίας που έπαιρνε ακόμη και χρήματα μητέρας οπαδού που είχε τρομοκρατηθεί από την έξοδο από το ευρώ και είχε βγάλει τα λεφτά της από την τράπεζα. Μη φανταστείτε κανά μεγάλο ποσό. Και δεν ήταν μόνο αυτό το παράδοξο στην όλη ιστορία.
Διαβάζοντας διάφορες ανακοινώσεις κυρίως αντιφασιστικών οπαδικών τάσεων, διακρίνω πως το κλίμα που επικρατεί μεταξύ οπαδών είναι πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με αντίπαλους οπαδούς που ζούνε και αυτοί με 550 ευρώ βασικό μισθό. Μεγάλη αλήθεια, ελάχιστα προβεβλημένη.
Μία άλλη παράμετρος βέβαια είναι πως σε κανένα σοβαρό πρωτάθλημα δεν θα δεχόντουσαν να γίνονται αγώνες χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς. Εδώ βολεύτηκαν και αντί να αντιμετωπίσουν το ζήτημα θεσμικά και σοβαρά, το φόρτωσαν στην αστυνομία η οποία βέβαια δεν πανηγύρισε και από χαρά. Για αυτό βλέπουμε και ακραίες εκατέρωθεν συμπεριφορές.
Έχει ενδιαφέρον το που θα οδηγηθεί αυτή η τάση και το κατά πόσο θα μπορέσει να ελεγχθεί από τα θεσμικά όργανα. Γιατί αν κάπου μπορεί να υπάρξει αντίδραση για την μίζερη καθημερινότητά μας, το γήπεδο είναι ψηλά στη λίστα.
Υπάρχει και ένας αγώνας, ο πιο σημαντικός μέχρι τον επόμενο, με τον ΠΑΟΚ να πρέπει να νικήσει αρχικά την κακή του ψυχολογία, στη συνέχεια την τραγική του εικόνα στα εκτός έδρας από τις αρχές του έτους και τέλος τον Παναθηναϊκό που του έχει πάρει για τα καλά τον αέρα.
Απουσίες υπάρχουν, αλλά η ενδεκάδα μια χαρά είναι. Ο ΠΑΟΚ έχει Νάτχο και Κλάους που έλειψαν από τον τελικό, όμως τα αποδυτήρια της ομάδας είναι πολύ πιεσμένα και απογοητευμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να αλλάξει αυτό και μόνο προπονητής και παίκτες έχουν λόγο στην μοίρα τους.
ΥΓ Τώρα που έχουμε ανοίξει αυτό το μέτωπο με την ΕΠΟ, μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί υπάρχει επιλεκτική εντοπιότητα στους αγώνες του ΠΑΟΚ; Για παράδειγμα, τον ΠΑΟΚ τον παίζουν Αθηναίοι διαιτητές όπως ο Αλ Μπάντι την Κυριακή, όμως μέχρι στιγμής, από την αρχή της σεζόν μέχρι και σήμερα δεν έχει παίξει ούτε μισός Θεσσαλονικιός τον ΠΑΟΚ. Μπορεί κάποιος από τα υπαλληλάκια της ομοσπονδίας να δώσει μία ξεκάθαρη εξήγηση πάνω σε αυτό;
ΥΓ Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ. Το ζούμε και αυτό…
ΥΓ Μέχρι τον επόμενο τελικό, έχετε να διαβάσετε… μου άρεσε που πήγα στην κερκίδα μετά από τόσα χρόνια.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: