Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι τρεις επιλογές του Μάντζαρη!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μελάγιες.
Η πρώτη συνάντηση του Γιώργου Σκινδήλια με τον Βαγγέλη Μάντζαρη δεν απέδωσε καρπούς, αλλά θεωρώ λογική τη συγκεκριμένη εξέλιξη εκτός αν εσείς σκέφτεστε κάποιο deal εκατομμυρίων (διότι σε τέτοια ποσά αναφερόμαστε) το οποίο να έκλεισε μέσα σε διάστημα μίας ώρας.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Αρχικά θα ήθελα μεταφέρω κάποια δεδομένα της συνάντησης. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν συναντήθηκαν με τον πάικτη ασχέτως αν έφυγαν από τα γραφεία τους την ώρα του ραντεβού. Αυτό γινόταν σε άλλο γραφείο.
Ο Ολυμπιακός έκανε μία πρόταση για τριετή συνεργασία η οποία ξεπέρασε για λίγο το 1.000.000 ευρώ. Η άλλη πλευρά χωρίς να γίνει συγκεκριμένη αξίωνε πολλά περισσότερα. Σε μία διαπραγμάτευση υπάρχει πάντα το «θα πω τόσα για να πάρω τελικά τόσα» (ανέκαθεν δεν κατάλαβα το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σε όποια διαπραγμάτευση έχω εμπλακεί μέχρι τώρα ήταν για κάποια λίγα ευρώ, οπότε...).
Ακούστηκαν φυσικά και κάποιες απαιτήσεις ως προς το buy out κάθε καλοκαίρι. Όχι για το ΝΒΑ που υπάρχει τώρα, αλλά και για ευρωπαϊκή ομάδα.
Οι δύο πλευρές θα τα ξαναπούν από βδομάδα.
Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥΣ
Να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω ακράδαντα ότι ο Παναθηναϊκός θέλει πραγματικά να εντάξει τον Μάντζαρη στο ρόστερ του και η πρότασή του δεν είχε μόνο επικοινωνιακό σκοπό. Ο τρόπος με τον οποίο πλησίασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τους Αγγελόπουλους και η γνωστοποίηση των λεπτομερειών της πρότασης μάλλον έδωσαν ένα επιπλέον όπλο στους προέδρους του Ολυμπιακού ως προς την διαπραγμάτευσή τους με τον παίκτη. Ο Παναθηναϊκός έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Βαγγέλη Μάντζαρη, τον έκανε να αισθανθεί άβολα και περιόρισε τις επιλογές του παίκτη αναφορικά με το μέλλον του. Μη ξεχνάμε στο πρόσφατο παρελθόν πως οι δύο ομάδες ήθελαν τον ίδιο παίκτη (παρόμοια λοιπόν περίπτωση) και αυτός κατέληξε μέσα σε ένα απόγευμα στον Παναθηναϊκό. Ο Γιαννακόπουλος δεν είχε βγάλει «άχνα» για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, περίμενε, κινήθηκε με άκρα μυστικότητα, δεν μπήκε σε αντιπαράθεση με τον Ολυμπαικό και έντυσε τον παίκτη στα πράσινα. Υπήρχε λοιπόν και αυτός ο δρόμος για τον Μάντζαρη, απλά θα έπρεπε να περιμένει δέκα μήνες. 
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΗ
1. Η ανανέωση αυτό το καλοκαίρι του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό.
Αν το κάνει βάζει τέλος στις όποιες φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού, γίνεται είδωλο στις τάξεις των οπαδών των «ερυθρολεύκων» αφού θα έχει απορίψει τον αντίπαλο και φυσικά με 6 χρόνια στην ομάδα βάζει πλώρη για αρχηγιλίκι.
2. Δεν ανανεώνει και περιμένει να μείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι.
Σε αυτή την περίπτωση θα αμοίβεται με 200.000 ευρώ (τόσα προβλέπεται) και θα πρέπει να μείνει υγιής, ενθουσιώδης, συγκετρωμένος και σε καλό αγωνιστικό επίπεδο ώστε να μην πέσει το κασέ του.
Το χειρότερο είναι πάντως πως θα πρέπει να είναι έτοιμος να διαβάζει καθημερινά το «είναι Παναθηναϊκός από μικρό παιδί», να βλέπει την φωτογραφία από την Βαρκελώνη το 2011 να γίνεται αφίσα σε «πράσινα» μέσα ενημέρωσης και κάθε φορά που θα δε θα παίζει καλά σε κάποια από τα 7-8 τουλάχιστον ματς με τον Παναθηναϊκό... θα έχει και τους οπαδούς του Ολυμπιακού να αμφισβητούν τις προθέσεις του και τα social media που θα γράφουν για μέρες... «βέβαια πως να παίξει καλά αφού έχει ήδη συνμφωνήσει να πάει με τον Παναθηναϊκό».
Δηλώνω με σιγουριά πως ο Βαγγέλης δεν είναι τέτοιο παιδί να πράξει με τέτοιον τρόπο, αλλά άντε να πείσεις τη μάζα για αυτό.
3. Φεύγει για το εξωτερικό από τώρα.
Buy out δεν έχει, αλλά ίσως να βρεθεί μία ομάδα της Ευρωλίγκας η οποία να θέλει να του δώσει θέση ξένου καθώς επίσης και να τον καλύψει οικονομικά. Για να ολοκληρωθεί το deal θα πρέπει φυσικά να τα βρει η ομάδα με τον Ολυμπιακό και να του δώσει χρήματα. Πόσα θα αξιώσουν οι Αγγελόπουλοι σε μία τέτοια περίπτωση, δε γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω με σιγουριά είναι πως αυτή η περίπτωση δεν ισχύει για τον Παναθηναϊκό. Με αυτόν τον τρόπο θα αμοίβεται καλύτερα και θα αποκλείσει και το «πράσινο» σενάριο.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Σίγουρα υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές. Ο Μάντζαρης έχει δεθεί με την ομάδα και θέλει να συνεχίσει σε αυτή, αλλά θέλει επίσης να πάρει και καλύτερα χρήματα. Λογικό. Όταν υπέγραψε ήταν ένα 19χρονο παιδάκι που δεν είχε καταφέρει τίποτα και η οικονομική συμφωνία τότε ήταν καλή, ωστόσο μετά από δύο Ευρωλίγκες και ένα πρωτάθλημα φαίνεται και ήταν μικρή. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει οικονομικά την περασμένη τριετία με την καινούρια.
Στον Ολυμπιακό έχουν κάθε διάθεση να κάνουν μία γενναία αύξηση αποδοχών στον παίκτη. Εκτός αν δεν είναι «γενναία» μία αύξηση της τάξης του 110% (το πρώτο συμβόλαιο ήταν συνολικά περίπου στις 500.000 ευρώ και του προτάθηκαν υπενθυμίζω λίγο περισσότερα από τα διπλάσια και ίως ανέωουν λίγο ακόμη). Αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό πάντως, μπορεί για τον Μάντζαρη να μην είναι. Φυσικά επίσης οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να ανταμείψουν με τη σειρά τους ένα παιδί το οποίο πρόσφερε πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος μία σημαντική παράμετρος είναι το timing της ανανέωσης. Παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας όταν ανανεώσε ο Ολυμπιακός προερχόταν από κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη, φέτος ο Μάντζαρης διαπραγματεύεται χωρίς να έχει κατακτηθεί κάποιος τίτλος. Σίγουρα αν είχε κατακτηθεί το πρωτάθλημα τότε θα ήταν μεγαλύτερα τα νούμερα που θα ακούγονταν.
ΥΓ: Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια τραγούδαγε κάποτε η Γλυκερία. Πόσο δίκιο είχε... Αναφερόμαστε σε εκατοντάδες χιλιλαδες ευρώ για πλάκα. Έχει χαθεί πλήρως το μέτρο.
ΥΓ2: Ο Έλληνας του facebook είναι καλύτερος και πιο έξυπνος ιδιοκτήτης από τους Αγγελόπουλους και τον Γιαννακόπουλο. Ο Έλληνας του facebook είναι καλύτερος προπονητής από τον Μπαρτζώκα, τον Πεδουλάκη, τον Αλβέρτη και σε λίγο καιρό από τον Ιβάνοβιτς. Ο Έλληνας του facebook μάλλον αντικατοπτρίζει την Ελλάδα μας (δε βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω σε αυτό).
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: