Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κλίμα... επανάστασης!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Γαλλία και το σημαντικότερο συστατικό... εγγύησης της επιτυχίας στο Μουντιάλ.
«Πηγαίνω στην Βραζιλία με μεγάλη φιλοδοξία, όμως είμαι και ρεαλιστής. Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια. Το να κερδίσουμε το τρόπαιο είναι σαν να μιλάμε για θαύμα», είχε πει ο Ντιντιέ Ντεσάν πριν το Μουντιάλ.
Για πρώτη φορά οι Γάλλοι κέρδισαν και τα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου μετά τον θρίαμβο του 1998. Και αν η νίκη στο παιχνίδι με τις Ονδούρες ήταν αναμενόμενη, στο πρώτο σημαντικό τεστ απέναντι στην Ελβετία οι τρικολόρ εντυπωσίασαν. Πέντε γκολ σε ένα ματς είχαν να βάλουν από το 1958 (6-3 την Γερμανία). Ο Ντεσάν διάβασε πολύ σωστά το παιχνίδι, έκανε εκπλήξεις στην 11άδα, όμως τα αποτελέσματα τoν δικαιώνουν και με το παραπάνω.

Μετά από πολλές δοκιμές και αρκετές κακές εμφανίσεις στα προκριματικά, κατέληξε στο 4-3-3 την κατάλληλη στιγμή. Ένα σύστημα, που είναι σαν να έχει δώσει ξανά ταυτότητα στους Γάλλους. Ένα άπειρο ρόστερ, γεμάτο νεαρούς παίκτες και σημαντικές απουσίες. Η μία του τραυματία Ριμπερί και η άλλη του «κομμένου» Νασρί. Για τον τελευταίο οι Γάλλοι έγραψαν ότι οι Γιορίς, Κοσιελνί και Λαντρό ζήτησαν από τον Ντεσάν να μην τον καλέσει, φοβούμενοι ότι ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι θα χαλούσε ξανά το κλίμα. Η αναφορά έγινε στο βιβλίο L’Explication δύο πολύ γνωστών και έγκριτων δημοσιογράφων, των Πιερ Μενές και Ντανιέλ Ριολό.
«Κανένας δεν μπορεί να σβήσει όλα όσα έγιναν το 2010. Πάντα θα υπάρχει παρελθόν και μέλλον. Δεν επιλέγεις πάντα τους καλύτερους παίκτες. Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου παίκτες έτοιμους να ενταχθούν και να προσφέρουν στο σύνολο. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να διατηρήσεις τη συνοχή και την ισορροπία για μεγάλο διάστημα», σχολίασε ο Ντεσάν, όταν ρωτήθηκε για τον Νασρί.
Μετά το φιάσκο του 2010 δύο πρωταθλητές του 1998 ανέλαβαν να διορθώσουν την κατάσταση. Μετά από 4 χρόνια και τη δουλειά των Μπλαν και Ντεσάν τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Το ταλέντο πάντα υπήρχε. Τα προβλήματα ξεκινούσαν όταν το... μάζευαν και από τις μονάδες προσπαθούσαν να φτιάξουν ομάδα. Όταν προσπαθούσαν να δώσουν ξανά ταυτότητα στους «χαμένους» τρικολόρ. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όλα πάνε καλά», σχολίασε ο Εβρά μετά τη νίκη επί της Ελβετίας.

Στα λόγια του αποτυπώνεται όλη η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. «Η καλή ατμόσφαιρα είναι που μας οδηγεί σε τέτοιες εμφανίσεις», τόνισε ο Ματουιντί. Σε σχέση με το πρώτο ματς ο Ντεσάν επέλεξε τον Σισοκό αντί του Πογκμπά και τον Ζιρού αντί του Γκριζμάν, με τον Μπενζεμά να παίζει αριστερά. Οι επιλογές του προκάλεσαν έκπληξη. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο με τον Ντεσάν. Γι' αυτό λατρεύω να δουλεύω μαζί του. Με το παραμικρό λάθος μπορεί να βρεθείς εκτός 11άδας», αποκάλυψε ο Εβρά.
«Ο προπονητής λέει να είμαστε πάντα έτοιμοι. Όλοι μπορούν να παίξουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι που μας ενώνει και κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ανταγωνιστικά», είπε ο Σισοκό. «Θέλω όλοι να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», ο Ντεσάν, όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές.
Από την στιγμή που ξεκίνησε η προετοιμασία για το Μουντιάλ, πάντα η πρώτη ερώτηση των Γάλλων δημοσιογράφων ήταν για το κλίμα. Άλλωστε, γνωρίζουν την μεγαλύτερη αδυναμία των τρικολόρ. Σκάνδαλα, καυγάδες, έλλειψη σοβαρότητας εκτός αγωνιστικού χώρου. Όλα αυτά ως δια μαγείας έχουν εξαφανιστεί στην Βραζιλία. Εν μέρει οφείλεται και στη δίψα των παικτών για διάκριση.
Με τον Μπενζεμά να είναι ο πιο έμπειρος του ρόστερ (με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το κίνητρο. Την άγνοια κινδύνου. «Είμαστε πεινασμένοι», είπε ο Βαλμπουένα. Ο επιθετικός της Ρεάλ έχει μπροστά του ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω.  «Από το ξεκίνημα τις διοργάνωσης είχα όνειρα. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πίστευα στην επιτυχία», αποκάλυψε.

Στις αλλαγές του Ντεσάν φάνηκε η ανοχή και η «ασυλία» που έχει από τον γαλλικό Τύπο. Υπό άλλες συνθήκες, θα είχε γίνει χαμός πριν το ματς. Ο τεχνικός των Μπλε ξέρει ότι αυτό θα ισχύει μόνο όσο έρχονται τα θετικά αποτελέσματα. Η... αλυσίδα, όμως, προς το παρόν δεν έχει σπάσει και αυτό έχει πάρει το άγχος από τα πόδια των παικτών του.
Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει... τολμήσει να πει ότι η Γαλλία θα κατακτήσει το τρόπαιο. Είναι από τα μεγάλα αουτσάιντερ. Έχει καταφέρει, όμως, να κερδίσει ξανά το κοινό. Όχι οποιοδήποτε κοινό, αλλά το δικό της. Επιθετικό ποδόσφαιρο, συνδυασμένο με την ουσία. «Είναι πολύ νωρίς για τέτοια όνειρα», απάντησε ο Ντεμπισί, όταν ρωτήθηκε για το αν πλέον η Γαλλία είναι στα φαβορί στο Μουντιάλ, που μέχρι τώρα έχει μεγάλες εκπλήξεις.
«Από τα προημιτελικά και μετά θα είναι άλλη διοργάνωση», είπε ο Ντεσάν και κανένας δεν διαφωνεί ότι είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις. Το πλάνο των Γάλλων καταρτίστηκε με προτεραιότητα το 2016, όταν θα φιλοξενήσουν το Euro. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο οι προσδοκίες είχαν υποβαθμιστεί. Στην πορεία, όμως, αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει. Τις περισσότερες φορές τα όνειρα υπερτερούν του ρεαλισμού και οι τρικολόρ δείχνουν ικανοί για την... επανάστασή τους.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: