To σκηνικό που ετοίμαζε ο Ντεσάν είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τα πλέι οφ για το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ουκρανία. Με τον Ριμπερί παρόντα και τον Νασρί στον πάγκο, ο Βαλμπουενά έπαιξε 90 λεπτά στη νίκη με 3-0, που χάρισε στους τρικολόρ το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ. Στο πρώτο ματς, ο Ντεσάν είχε ξεκινήσει με τριπλέτα πίσω από τον Ζιρού τους Νασρί, Ρεμί και Ριμπερί. Ο Βαλμπουενά έπαιξε για μόλις ένα 10λεπτο, στη θέση του πρώτου. Στη συνείδηση του Ντεσάν, η θέση του στο ρόστερ του Mundial ήταν σίγουρη. Τόσο, που, ουσιαστικά θα ήταν έκπληξη να έπαιρνε μαζί του τον Νασρί και όχι τον άσο της Μαρσέιγ. Άλλωστε, από τη μέρα που ανέλαβε, είχε δείξει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Άλλωστε, η τεχνική του κατάρτιση είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ύψος του. Και πριν το Mundial, στην πρώτη πρόβα με τη Νορβηγία, έγινε ο μόλις δεύτερος παίκτης στην εποχή Ντεσάν που κάνει χατ-τρικ στις ασίστ, μοιράζοντας τρία γκολ στους συμπαίκτες του. Όταν έγινε αλλαγή από τον Γκρενιέ, το Stade de France σηκώθηκε όρθιο για να τον αποθεώσει.
Πολλά ακούστηκαν για την απόφαση του Γάλλου προπονητή να αφήσει εκτός τον «προβληματικό», όσον αφορά το χαρακτήρα του Νασρί. Μετά και τον τραυματισμό του Ριμπερί, η Γαλλία στα μάτια του περισσότερου κόσμου έδειχνε να χάνει τη δυναμική της. Κι όμως. Στα δύο πρώτα της παιχνίδια έχει παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόσωπο, καλούμενη να παίξει με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Και στα δύο παιχνίδια, ο Ματιέ Βαλμπουενά ήταν βασικός και θετικότατος. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στη Μαρσέιγ τ0 2996 να συναντήσει τον Νασρί και τον Ριμπερί. Δύο παίκτες που για διαφορετικούς λόγους δεν βρίσκονται στους τρικολόρ. Τα 165 εκατοστά του αποτέλεσαν την αφορμή για μεγάλο πείραγμα, πολλές φορές χοντροκομμένο. «Παρότι ανήκει στο παρελθόν, έχω ακόμα άσχημες αναμνήσεις για αυτά που έγιναν. Το να σου κάνουν συνεχώς άσχημα αστεία πραγματικά πονάει. Κανείς άλλος στα αποδυτήρια δεν θα άντεχε να στοχοποιείται έτσι. Δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Τότε ήμουν υπερβολικά καλός, αλλά πλέον έχω σκληρύνει». Και δεν άφησε την εμπιστοσύνη του Ντεσάν να πάει χαμένη.
Στο παιχνίδι με τις Ονδούρες, ξεκίνησε στο δεξί άκρο, με τον Μπενζεμά στην κορυφή και τον Γκριζμάν στα αριστερά. Δεν ήταν όμως ο κλασικός εξτρέμ. Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει και στον χάρτη θερμότητας, κινήθηκε πολύ και στον άξονα, άλλαζε θέσεις με τον Γκριζμάν, έπαιρνε τη μπάλα πιο κεντρικά και έφτιαχνε παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές της Ονδούρας, εκμεταλλευόμενος και τον Ντεμπουσί στην πλευρά του. Έκανε γρήγορες και σωστές πάσες, κέρδισε φάουλ, προκάλεσε ρήγματα. Ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο έκανε τη διαφορά, εκμεταλλευόμενος τον πιο ελεύθερο ρόλο του.
Ο Γκι Στεφάν, δεξί χέρι του Ντεσάν, τόνισε : «Ο Ματιέ είναι αναντικατάστατος. Του έχουμε δώσε έναν νέο ρόλο που δεν είχε ποτέ πριν. Ο Ντιντιέ του έδωσε μεγαλύτερη ελεύθερη στην κίνηση για να ελέγχει το ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά ξέρει ότι πρέπει να βγει στα άκρα αν χάσουμε τη μπάλα. Είναι άτομο που δίνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο». Στη Μαρσέιγ τη χρονιά που πέρασε κάποιοι του άσκησαν κριτική για το ότι με τη φανέλα της δεν δείχνει την ίδια αυταπάρνηση. Παρότι ήταν από τους καλύτερους των Μαρσεγιέζων, τον πήρε η μπάλα της κακής χρονιάς.
Χαρακτηριστική εικόνα από το κακό τρανζίσιον τον Ελβετών και των αντεπιθέσεων των Γάλλων
Στο ματς με την Ελβετία, χτύπησε από τα «φτερά». Όλη η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε το ανέβασμα των Λιχστάινερ και Ροντρίγκες, βρήκε χώρους και έκανε πάρτι. Έδειξε λοιπόν ότι όταν χρειάζεται να παίξει περισσότερο με καθαρούς wingers, τα καταφέρνει μια χαρά. Ο Βαλμπουενά κινήθηκε περισσότερο κοντά στη γραμμή, είχε τις μισές πάσες (28) από ότι στο ματς με τις Ονδούρες (56), αλλά είχε διαφορετικό ρόλο. Χτύπησε κάθετα, εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του και τελείωσε το ματς με ένα γκολ και μία ασίστ.
«Ήρθε με ένα μεγάλο χαμόγελο και τρομερή θέληση να πετύχει. Μπορείτε να το δείτε αυτό στο γήπεδο. Μπορείτε να το νιώσετε. Ποτέ δεν ήταν καλύτερος από αυτή την τελική φάση με τη Γαλλία», τόνισε ο Ντεσάν. Στα 29 του χρόνια, ο κοντόσωμος άσος δείχνει πιο ώριμος από ποτέ. Και στα χέρια του 45χρονου τεχνικού αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να βασίσει πάνω του διαφορετικές προσεγγίσεις. Μένει να δούμε τη συνέχεια των τρικολόρ, μετά τους ομίλους...
Πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου