Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αναπάντεχο ντέρμπι κορυφής!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Πάντερμπορν που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο ξεκίνημα της Bundesliga.
Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Αν, όμως, μετά από 4 αγωνιστικές κάποιος μπορούσε να προβλέψει ότι η πρώτη 3άδα θα αποτελούνταν από τις Πάντερμπορν, Μάιντς και Χόφενχαϊμ στην καλύτερη περίπτωση θα τον ρωτούσαμε τι... όνειρο είδε.
ADVERTISEMENT
Μάλλον, αυτό που ζουν όλοι στην πρωτοπόρο. «Παραμύθι» είναι η πιο συχνή λέξη στον γερμανικό τύπο που συνοδεύει την ομάδα της Βεστφαλίας. Πριν από έναν χρόνο στο ίδιο σημείο της σεζόν στη δεύτερη κατηγορία ήταν 3η από το τέλος. Φέτος, ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Μόναχο ως πρωτοπόρος με την Μπάγερν να βρίσκεται - ισόβαθμή της - στην 4η θέση!
Η πρώτη νίκη εντός έδρας στην ιστορία της στην Bundesliga επί του Ανόβερου (2-0) συνδυάστηκε με ρεκόρ, με τον Στόπελκαμπ να σκοράρει στις καθυστερήσεις από τα 82,3 μέτρα, και με την άνοδο στην κορυφή. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε η τεράστια έκπληξη και το όνειρο συνεχίζεται.




«Είμαστε πρώτοι; Ουάου!», σχολίασε... αφοπλιστικά ο Στόπελκαμπ μετά το τέλος του ματς! «Είναι πολύ ωραία εικόνα, όμως το σημαντικό είναι ότι πήραμε άλλους 3 βαθμούς στη μάχη για τη σωτηρία», ολοκλήρωσε.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα, όμως μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Πάντερμπορν έχει ήδη 8 βαθμούς είναι συγκρίσιμο μέγεθος τόσο με τους 10 της Καϊζερσλάουτερν στην πορεία για τον τίτλο όσο και με τους 21 - στο τέλος της σεζόν - της Γκρόιτερ Φιρτ πριν από δύο χρόνια (31 η Χόφενχαϊμ που έπαιξε μπαράζ) και τους 25 της Μπράουνσβαϊγκ (27 το Αμβούργο στα μπαράζ) πέρυσι, που έμειναν αμφότερες στην τελευταία θέση. Ειδικά, από την στιγμή που με μπάτζετ μόλις 15 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο αουτσάιντερ στην ιστορία της Bundesliga.
Και πως να μην είναι, όταν προέρχεται από μία ήσυχη πόλη, στην οποία οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για τον πιθανό θόρυβο μετά τις 10 το βράδυ και δεν πρόκειται να δούμε παιχνίδια τις Παρασκευές στην Benteler-Arena! Σε μία πόλη που οι 1.900 θέσεις για ποδήλατα στο πάρκινγκ του γηπέδου είναι μονίμως γεμάτες. Τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε μόλις 10 sold out, όμως φέτος παρά την αύξηση στα εισιτήρια διαρκείας σχεδόν 90%, οι οπαδοί δεν ήθελαν να χάσουν ματς.

Μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει. Είναι όλα αυτά που κάνουν μικρές ομάδες με περιορισμένες δυνατότητες όπως η Πάντερμπορν να κάνουν την υπέρβαση. «Όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς. Τα παιδιά παίζουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Όλοι ξέρουν ότι αν βγουν στο γήπεδο και τα δώσουν όλα, αν εφαρμόσουν πιστά το πλάνο που έχουμε, θα βάζουμε πάντα πολύ δύσκολα στους αντιπάλους μας», σχολίασε ο τεχνικός Αντρέ Μπραϊτενράιτερ.
Αυτός και ο τεχνικός διευθυντής Μίχαελ Μπορν εμπιστεύτηκαν παίκτες που στο παρελθόν είχαν αποτύχει στην Bundesliga, νεαρούς Γερμανούς που προσαρμόζονται πιο εύκολα και παίκτες όπως ο Σουλεϊμάν Κοτς, που αποτελούν μία κατηγορία μόνοι τους. Ο 25χρονος μέσος είχε καταδικαστεί το 2011 σε 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκισης για συμμετοχή σε αρκετές ληστείες. Όταν το 2013 αποφυλακίστηκε έπαιξε με την Μπάμπελσμπεργκ στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, πριν υπογράψει με την Πάντερμπορν τον Ιανουάριο του 2014.

Κάθε Τετάρτη διοργανώνεται μπάρμπεκιου με τις οικογένειες όλων των μελών της ομάδας, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος Βίτσε Χόρνμπεργκερ, προκειμένου το οικογενειακό κλίμα να διατηρείται άψογο. «Παλεύουμε, δαγκώνουμε, χτυπάμε. Όλοι είμαστε εκεί για όλους», σχολίασε ο Στόπελκαμπ, δείχνοντας νοοτροπία που κάνει τη διαφορά.
Το Focus επιχείρησε να κάνει μία ανάλυση ανάμεσα στους βαθμούς και στην αξία των ρόστερ των ομάδων της κατηγορίας. Φυσικά, η Πάντερμπορν είναι στην κορυφή με 2,79 εκατ. ευρώ ανά βαθμό. Τώρα, έρχεται το μεγάλο παιχνίδι στο Μόναχο. «Η Αλιάνζ Αρένα μας δίνει έξτρα κίνητρο μετά την περσινή μας αναμέτρηση με το Μόναχο 1860, που χάσαμε τη νίκη στο τέλος (2-2 με γκολ στο 81' και στο 86' για τους Βαυαρούς). Τώρα, θα επιστρέψουμε όταν το γήπεδο θα είναι κόκκινο και sold out», είπε ο Στόπελκαμπ.

Ποιος να το έλεγε ότι λόγω των προβλημάτων των μεγάλων τα ρεκόρ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα θα τα είχαν σπάσει οι Πάντερμπορν (το γκολ του Στόπελκαμπ) και Κολωνία (η πρώτη που δεν δέχεται γκολ στα 4 πρώτα ματς). Οι μοναδικές που άλλαξαν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκεται η Μπάγερν, όσες απουσίες και να έχει, το να φύγεις με άδεια τα χέρια από το Μόναχο είναι με - συντριπτικές πιθανότητες - το επικρατέστερο σενάριο. «Η Πάντερμπορν κάνει θόρυβο», έγραψε η Süddeutsche και πλέον κανένας δεν πρόκειται να την υποτιμήσει. «Σίγουρα αξίζουν τον σεβασμό μας», σχολίασε ο Τόμας Μϊλερ μετά την ισοπαλία (0-0) με το Αμβούργο. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή της Μπάγερν όσο πιο δύσκολη γίνεται», είπε ο Μπραϊτενράιτερ.
Τρεις φορές έχουν κρατήσει το μηδέν οι πρωτοπόροι, που φυσικά παραμένουν αήττητοι. Για κάθε Καϊζερσλάουτερν, που κατέκτησε τον τίτλο με την άνοδό της, υπάρχει και μία Χάνσα Ρόστοκ, που τη σεζόν 1991-92 είχε 6 βαθμούς μετά από 4 αγωνιστικές και στο τέλος υποβιβάστηκε. Στην ιστορία της Bundesliga, μάλιστα, η τελευταία και η Έσεν τη σεζόν 1970-71 δεν κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία, ενώ βρέθηκαν στην κορυφή μετά από 4 Σαββατοκύριακα. Και η Πάντερμπορν θα ψάξει τη θέση της ανάμεσά τους... Άλλωστε, τα παραμύθια γράφονται πάντα με ανυνήθιστους ήρωες.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: