Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο ειδών προβλήματα για τον Παναθηναϊκό!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για δύο ειδών προβλήματα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Μπάνβιτ. Αυτά που θα διορθωθούν εκ των έστω κι αυτά που θα χρειαστούν ενίσχυση στο υπάρχον ρόστερ. 
Οσες αδυναμίες δεν του φανέρωσε η ΤΣΣΚΑ, τις φανέρωσε η Μπάνβιτ, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει 4ος στο τουρνουά του Νίκου Γκάλη και τον Ιβάνοβιτς να έχει πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γι αυτά που θα πρέπει να βελτιώσει, ώστε η ομάδα του να παρουσιαστεί έτοιμη στο Κύπελλο με τον Ολυμπιακό.
ADVERTISEMENT
Οι «πράσινοι» έχουν πολλές και σημαντικές δικαιολογίες να επικαλεστούν (απουσίες, σκληρή προετοιμασία, νέα ομάδα), αλλά ο χρόνος τρέχει, ο αγώνας Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό πλησιάζει και οι εικόνες των φιλικών αποτελούν πλέον μαθήματα γι αυτά που πρέπει να διορθώνονται στις προπονήσεις.
Συνολικά και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα και την 4η θέση, η εικόνα του Παναθηναϊκού πιθανώς να ήταν καλύτερη απ' αυτή που περίμεναν πολλοί, δεδομένων των απουσιών και της προσπάθειας για κάτι καινούριο.
Κάποιες από τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν θα περιοριστούν με την επιστροφή των τραυματιών, κάποιες άλλες δεν καλύπτονται, αν δεν υπάρξει ενίσχυση σε κάποιες θέσεις, ενώ προβλήματα όπως τα χαμένα ελεύθερα σουτ και η αστοχία στις βολές θα κριθούν όταν η ομάδα ρολάει από την σκληρή προετοιμασία.
Η βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ και την Μπάνβιτ είναι ο τρόπος που αντέδρασε αμυντικά ο Παναθηναϊκός. Με τα αμερικανάκια στην περιφέρεια οι Τούρκοι ήταν πιο αθλητικοί στο «ένας εναντίον ενός», δημιούργησαν περισσότερα ρήγματα από τους Ρώσους και από την στιγμή που πλησίαζαν στην ελληνική ρακέτα ήταν σχετικά εύκολο να φτάσουν στο καλάθι. Θεωρητικά, με την επιστροφή των Νέλσον και Σλότερ, ο Παναθηναϊκός θα προσθέσει ταχύτητα και γρήγορα πόδια, δεν θα είναι δηλαδή τόσο ευάλωτος απέναντι σε ομάδες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, η επικείμενη επιστροφή του Μαυροκεφαλίδη δεν μπορεί να λύσει το αντίστοιχο πρόβλημα του Παναθηναϊκού κοντά στη ρακέτα. Ο Μπατίστα προσθέτει όγκο, και δύναμη, αλλά αυτό το αθλητικό στοιχείο που είναι απαραίτητο μπορεί να το δώσει μόνο ο Γκιστ και κατά περίσταση ο Φώτσης.
Γενικότερα, ο Παναθηναϊκός είναι πιο αργός σε σχέση με πέρυσι στις περιστροφές της άμυνας κι αν δεν προσθέσει έναν αθλητικό σέντερ, τότε το συγκεκριμένο πρόβλημα θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά του και θα καλείται να το λύνει μόνο με αλχημείες, όταν αντιμετωπίζει ομάδες με αθλητικά χαρακτηριστικά.
Από 'κει και πέρα, υπάρχουν θέματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες νέες ομάδες μεσούσης της προετοιμασίας. Ενα απ' αυτά είναι τα λάθη και ο αριθμός είναι φυσιολογικός για μια τριάδα περιφερειακών (Παππάς, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς) που παίζουν πρώτη φορά σε υψηλό επίπεδο.
Οταν ο Ιβάνοβιτς εξηγήσει στην πράξη τη διαφορά του γρήγορου από το βιαστικό, τότε ο αριθμός των λαθών θα περιοριστεί, ενώ μπορούν να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό, όταν το ένας εναντίον ενός στην επίθεση γίνεται με στόχευση κι όχι με παρόρμηση.
Το κομμάτι των βολών είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κούρασης και της προετοιμασίας και λιγότερο ικανότητας. Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στο αν ο Διαμαντίδης... ξέχασε να σουτάρει βολές στα 34 του, ούτε έχει νόημα να μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε περαιτέρω για το πώς ο Μπατίστα με το 65% στην καριέρα του... κατάφερε να κάνει 0/6 στο φιλικό με την Μπάνβιτ.
Y.Γ1.: Κρίμα και πάλι κρίμα για την εικόνα στις εξέδρες. Η δικαιολογία του εισιτήριου των 35 ευρώ δεν αρκεί όταν πρόκειται για το πρώτο τουρνουά στο όνομα «Νίκος Γκάλης», όταν μάλιστα μιλάμε για τον πιο μπασκετικό λαό στην Ελλάδα.
Υ.Γ.2: Είναι επιτυχία για τη διοίκηση του Αρη που κατάφερε να ενεργοποιήσει τον Θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά χρειάζεται προσοχή στο πόσο θα εκτεθεί στα Μέσα. Δεν είναι ανάγκη να περάσουμε από την απόλυτη εξαφάνιση στην υπεβολική δημοσιότητα. Ο Γκάλης διόγκωσε τον μύθο του και με τη στάση του, μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση. Δεν χρειάζεται η «καλημέρα του» να γίνεται είδηση, γιατί σε λίγο θα χαθεί και το νόημα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: