Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

O Πελέ έχει και το όνομα και τη χάρη...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον παρ' ολίγο παίκτη του Ολυμπιακού που στα 29 του πέρασε το κατώφλι και της Εθνικής Ιταλίας. Μία παράξενη ποδοσφαιρική ιστορία που δικαιώνεται...  

Στα ποδοσφαιρικά νιάτα του, έκανε θραύση. Οι Εθνικές ομάδες νέων και Ελπίδων της Ιταλίας ξεκινούσαν από αυτόν και στο Λέτσε την πόλη που γεννήθηκε και έπαιξε ποδόσφαιρο ήταν βέβαιοι ότι ο ψηλός πιτσιρικάς θα γίνει καλύτερος του Λούκα Τόνι που εκείνη την εποχή σάρωνε με την φανέλα της Φιορεντίνα και ετοιμάζονταν για την μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.
ADVERTISEMENT

Στο ποδόσφαιρο ποτέ μην κάνεις όμως όνειρα και σχέδια. Ο μικρός ούτε στη Λέτσε τα κατάφερνε, αλλά ούτε και στις ομάδες που τον δάνειζε η Λέτσε (Κατάνια, Κροτόνε, Τσεζένα). Το καλοκαίρι λοιπόν που ο Τόνι έκανε το ταξίδι για το Μόναχο έτοιμος παίκτης και σταρ της εποχής, ο μικρός Γκρατσιάνο Πελέ έκανε το δικό του ταξίδι για το εξωτερικό πολύ πιο αθόρυβα και πολύ πιο φοβισμένα. “Στην Λέτσε δεν βρήκα ποτέ έναν ρόλο. Δεν ήθελα να πάω άλλη μία χρονιά δανεικός και έτσι αποφάσισα να έρθω στην Αλκμάαρ που ξέρω ότι δίνει πολλές ευκαιρίες στους νέους παίκτες” είπε στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του, στην οποία ήταν δεν ήταν επτά – οκτώ δημοσιογράφοι και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Την ίδια ώρα στο Μόναχο η αίθουσα που έδινε την πρώτη συνέντευξή του ως παίκτης της Μπάγερν ο Λούκα Τόνι ήταν κατάμεστη και γεμάτη από κάμερες.

Ο μικρός Γκρατσιάνο (με το “ιδανικό” επίθετο για ποδοσφαιριστή) Πελέ ξεκινούσε την περιπέτεια στην Ολλανδία και η περίπτωση του έμοιαζε με ανέκδοτο. Νεαρός ταλαντούχος Ιταλός φορ παίζει μπάλα στην Ολλανδία! Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Την είχε κάνει ο Λουίς Φαν Χάαλ.
Ο Γκρατσιάνο πήγε στην ΑΖ κατόπιν εισήγησης του τότε τεχνικού της Αλκμάαρ και νυν τεχνικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Πελέ δεν είναι ότι έκανε τέτοια καριέρα στην Ολλανδία που λες ότι τα... έσπασε, αλλά σίγουρα από την συνεργασία του με τον Φαν Χάαλ και μετά ανέβηκε επίπεδο. Ο Πελέ με την Αλκμάαρ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας το 2009 και έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ εκεί έκανε και την σπουδαιότερη και πιο καθοριστική γνωριμία – συνεργασία της καριέρας του. Μετά την αποχώρηση του Λουίς Φαν Χάαλ για την Μπάγερν, η ΑΖ ανακοίνωσε ως διάδοχό του, τον Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος μπορεί να έμεινε ελάχιστους μήνες στο Αλκμάαρ αλλά πρόλαβε να εκτιμήσει τα προσόντα και την αξία του Πελέ...

Το 2011 ο Ιταλός επιθετικός αποφάσισε να επαναπατριστεί αφού η πρόταση της Πάρμα (και οικονομικά) ήταν εξαιρετική. Ο αέρας της πατρίδας όμως δεν του πήγαινε. Στο “Ενιο Ταρντίνι” δυσκολεύτηκε πολύ και η δεύτερη καριέρα στην Ιταλία ήταν εξίσου αποτυχημένη με την πρώτη. Στο μεταξύ ο Λούκα Τόνι τα έσπαγε στην Μπάγερν και έβαλε το όνομά του σε ένα σπάνιο ρεκόρ. Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε ξένο πρωτάθλημα.

Το 2012 ο Πελέ πήγε για ένα εξάμηνο δανεικός στην Σαμπντόρια και αφού δεν τα κατάφερε ούτε εκεί, αποφάσισε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ολλανδία. Ενας παλιός καλός γνώριμος, ο Ρόναλντ Κούμαν του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στο ολλανδικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Φέγενορντ. Πρώτα με τη μορφή δανεισμού και μετά με κανονική μεταγραφή.
Ο Γκρατσιάνο επιτέλους βρήκε την Ιθάκη του και έσπασε τα κοντέρ. Την πρώτη κιόλας σεζόν υπό τις οδηγίες του Κούμαν πέτυχε 27 γκολ σε 29 ματς πρωταθλήματος διαλύοντας το ρεκόρ του Λούκα Τόνι. Πλέον ο Ιταλός με τα περισσότερα γκολ σε ένα ξένο πρωτάθλημα ήταν αυτός. Την δεύτερη χρονιά του, την περσινή σεζόν πέτυχε 23 γκολ σε 28 ματς και η καριέρα του εκτοξεύτηκε. Σαν μία κατάρα όμως να τον κυνηγούσε, όλα πήγαν ξανά στραβά. Ο Κούμαν τα έσπασε με την διοίκηση της Φέγενορντ και αποφάσισε να φύγει και ο ίδιος ο Πελέ αφού διαφώνησε ανοικτά στη συνέχεια αρνήθηκε και να ανανεώσει το συμβόλαιό του που έληγε σε ένα χρόνο.
Η Φέγενορντ το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να τον πουλήσει και έθεσε ως τιμή εκκίνησης τα 8 εκατ. ευρώ. Κάπου εκεί, τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Οι διαπραγματεύσεις με τον Φινμπόγκασον δεν πήγαιναν καλά και οι σκάουτερ του πρωταθλητή Ελλάδας που είχαν δει πολύ ολλανδικό πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν είχαν προσέξει και τον Πελέ. Οταν πληροφορήθηκαν ότι η Φεγενορντ τον παραχωρεί τον πρότειναν στον Μίτσελ και αυτός αν και προτιμούσε τον Φινμπόγκασον άναψε το πράσινο φως. Τα 8 εκατ. ευρώ όμως για έναν παίκτη που είχε πατήσει τα 29 χρόνια του και άρα δεν είχε και πολύ μεγάλη μεταπωλητική αξία ήταν πολλά για τον Ολυμπιακό. Παρά τις διαπραγματεύσεις η τιμή δεν έπεσε αισθητά και ενώ ο Πελέ είχε ενημερώσει τους ερυθρόλευκους ότι ήθελε να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, η περίπτωσή του δεν προχώρησε. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι η δουλειά μπορεί να χάλασε και για 1 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός έφτανε μέχρι τα 4 και η Φέγενορντ ανεπίσημα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι με 5-5,5 εκατ. ευρώ το deal θα μπορούσε να κλείσει. Επισήμως πάντως, μονίμως επέμενε στα 7-8 εκατ. ευρώ.

Η λύση για τον Πελέ που δεν ήθελε για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο να γυρίσει στην Ιταλία, δόθηκε και πάλι από τον Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός τεχνικός φεύγοντας από την Φέγενορντ είχε δηλώσει ότι σε οποιαδήποτε ομάδα του κόσμου κι' αν πήγαινε (ακόμη και στην Μπάρτσελόνα) τον Πελέ θα ήθελε πολύ να τον πάρει μαζί του.
Ο Ρόναλντ Κούμαν το είπε και το έκανε. Η πρώτη μεταγραφή της Σαουθάμπτον όταν ανέλαβε την ομάδα ο Ολλανδός τεχνικός ήταν ο Γκρατσιάνο Πελέ. Η Φέγενορντ προσπάθησε να βάλει εμπόδια σε αυτή τη μεταγραφή ζητώντας ακατέβατα από τον πρώην προπονητή της και τη νέα ομάδα του ακατέβατα 10 εκατ. ευρώ για τον Πελέ, αλλά για τα γεμάτα ταμεία της Σαουθάμπτον από τις συνεχόμενες πωλήσεις ποδοσφαιριστών δεν υπήρχε πρόβλημα.

Ο Πελέ υπέγραψε στους Αγιους για 3 χρόνια και ο Κούμαν βρήκε ξανά τον αγαπημένο του παίκτη. Ο Γκρατσιάνο τρεις μήνες μετά είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα (4 γκολ σε 6 ματς), έχει πετύχει το ομορφότερο γκολ της χρονιάς στην Αγγλία ως τώρα (αυτό εναντίον της Κ.Π.Ρ) και έχει προλάβει να σκοράρει μία φορά και στο Λιγκ Καπ.
Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικότερο επίτευγμά του. Τα κατορθώματά του έκαναν ένα όνειρό του πραγματικότητα. Ο ποδοσφαιριστής που είχε φάει με το κουτάλι τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ιταλίας, αλλά δεν είχε παίξει ποτέ στην Ανδρών κλήθηκε από τον Αντόνιο Κόντε. Στο ματς κόντρα στην Μάλτα έκανε το ντεμπούτο του. Ντεμπούτο με γκολ σε επίσημο ματς. Πλέον στο βιογραφικό του δίπλα στο national team δεν έχει παύλα, όπως όλα αυτά τα χρόνια αλλά γράφει 1 ματς, 1 γκολ! “Ο Αλέγκρι με είχε αδικήσει” είπε ο ίδιος, έστω και αργά, για πρώτη φορά η Ιταλία αποδείχτηκε για αυτόν επιτέλους γουρλίδικη.
Ο Πελέ πλέον δεν έχει μόνο το όνομα, για την ακρίβεια το επίθετο, έχει και την χάρη...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: