Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Θέλεις πρωτάθλημα; Κάνεις υπέρβαση!!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον μοναδικό δρόμο που έχει η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Να ανοίξει το... πορτοφόλι και να ενισχύσει την ομάδα τον Ιανουάριο σε άμυνα και μεσαία γραμμή.   Μία, δύο, τρεις... δεκατρείς! Για να μιλάμε ξεκάθαρα δεν είναι μόνο θέμα συγκέντρωσης, δεν είναι μόνο θέμα ημέρας, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Γιάννης Αναστασίου μετά τα... στραβά της άμυνας, διότι η θέση του δεν επιτρέπει να αναφερθεί στο αυτονόητο. Είναι θέμα ποιότητας, είναι θέμα κλάσης. Ο Παναθηναϊκός έφαγε τέσσερα αστεία, κωμικά, ερασιτεχνικά γκολ απόψε στα Πηγάδια. Το ένα πιο ανόητο από το άλλο. Δύο από κόρνερ, ένα από πλάγιο! Από πλάγιο. Για όνομα του Θεού! Μια ομάδα που θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και έχει δεχθεί 15 γκολ σε 14 αγωνιστικές. Σε απλά μαθηματικά, ένα και κάτι παραπάνω σε κάθε ματς.
ADVERTISEMENT
Φυσικά και η ευθύνη του προπονητή είναι τεράστια. Πρώτον γιατί δεν έχει καθιερώσει ένα δίδυμο στο κέντρο των μετόπισθεν, δεύτερον γιατί η μεγάλη εικόνα, αυτή της συνολικής ανασταλτικής λειτουργίας δεν έχει βελτιωθεί μετά από ενάμιση χρόνο στον πάγκο του «τριφυλλιού»! Για το αποψινό ναυάγιο στα Πηγάδια, προφανώς και δεν φέρει ευθύνη μόνο ο ''Ολλανδός''.
Οι ποδοσφαιριστές-με μοναδική εξαίρεση τον Νίκο Καρέλη- δεν σεβάστηκαν τον κόπο τους, δεν σεβάστηκαν τους οπαδούς που από κάθε άκρη της Ελλάδας ταξίδεψαν στην Ξάνθη και έγιναν έρμαιο στις ορέξεις του Σίλβα Κλέιτον και της παρέας του. Εξαιρετική δουλειά από τον Λουτσέσκου, πραγματικά δεύτερη... νιότη για τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό που κάνει διαφορά.
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, με κάτω τα χέρια έχασε την ευκαιρία να μειώσει στο -2 από την κορυφή, παρέμεινε στο -5 από τον ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός του ξέφυγε στο -4. Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου γύρου, έχοντας τα ντέρμπι μέσα στο σπίτι του, το πρωτάθλημα δεν έχει χαθεί για τους «πράσινους». Τίποτα δεν τελείωσε απόψε και ίσως αυτή η... σφαλιάρα να κάνει καλό. Αρκεί να διαχειριστεί σωστά από διοίκηση, παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Τα μηνύματα να διαβαστούν και να μην παραμείνουν χωρίς ανάγνωση.
Να το κάνουμε... πενηνταράκια. Απέναντι σε αυτόν τον ΠΑΟΚ και σε αυτόν τον Ολυμπιακό θα είναι ποδοσφαιρικό «έγκλημα» αν ο Παναθηναϊκός δεν προχωρήσει σε οικονομική υπέρβαση στο μεταγραφικό κομμάτι τον Ιανουάριο για να ποντάρει με καλύτερες πιθανότητες να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.  Εκατομμύρια φορές την τελευταία τριετία έχουμε αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό. Τις δύσκολες στιγμές, την απουσία ρευστού και όλα όσα συνοδεύουν τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια, με τον Γιάννη Αλαφούζο να βάζει το χέρι στην τσέπη μετά την αποτυχία της «Συμμαχίας» και να κρατά ζωντανό τον σύλλογο. Γνωστά όλα αυτά, όμως...
Ο Παναθηναϊκός έχει μπει στον ίσιο δρόμο. Έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, στο τέλος της σεζόν σύμφωνα με τον Γιάννη Αλαφούζο θα έχει θετικό πρόσημο. Κέρδη, έστω και ελάχιστα. Γιατί αναφερόμαστε σε όλα αυτά; Γιατί πολύ απλά τον Παναθηναϊκό τον... παίρνει να τζογάρει. Και αν δεν τον παίρνει, είναι υποχρεωμένος να το κάνει!
Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν αντί για στόπερ των 250.000 ψάξει για στόπερ με τα διπλά λεφτά. Γίνεται εύκολα κατανοητή η διαφορά. Ανάμεσα στα ποσά και ανάμεσα στο ποιον και πόσο ποιοτικό μπορείς να διαλέξεις και να αποκτήσεις. Ότι πληρώσεις, θα πάρεις. Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν κοιτάξει να βελτιώσει την αμυντική του εικόνα με έναν αμυντικό χαφ που θα κάνει διαφορά. Το πρόβλημα δεν είναι στην επίθεση και πραγματικά είναι απορίας άξιο, το γιατί μέχρι και πριν είκοσι μέρες, προτεραιότητα ήταν η απόκτηση ενός σέντερ φορ «κολόνα», ενώ είχε επιστρέψει ο Μάρκους Μπεργκ. Είπαμε δεν είναι μόνο θέμα αμυντικής τετράδας, αλλά και συνολικής αμυντικής λειτουργίας.
Για να μην το... τραβάμε περισσότερο. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Ποτέ κανένα πρωτάθλημα δεν χάθηκε την 15η αγωνιστική στο -5 από την πρώτη θέση. Το ζήτημα είναι να «παίξεις» με τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες και για να γίνει αυτό, ο Παναθηναϊκός πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά τον Ιανουάριο. Δεν είναι απόσταγμα μίας κακής ημέρας, όπως το συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Είναι συμπέρασμα μισής χρονιάς...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: