Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Νέα πρόσωπα, γήπεδο, μεταγραφές!!

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον σούπερ Τζανετόπουλο, τους εξαιρετικούς Ανέστη, Πλατέλλα και εκείνους που δεν…
Το έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν: το ποδόσφαιρο δεν είναι επιστήμη όσο κι αν προσπαθούν να το αναδείξουν ως τέτοιο όλοι εκείνοι που επιδιώκουν παντοιοτρόπως να θησαυρίσουν από αυτό (ανάμεσά τους και του χώρου μου άνθρωποι).
Μπορεί σ’ όλα αυτά τα χρόνια από αθλοπαιδιά να εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι με μπόλικη –σε βαθμό κουραστικό αρκετές φορές με σκοπό το αντί-ποδόσφαιρο- τακτική, όμως επιστήμη δεν έγινε ποτέ και πάντα, ότι βλακεία και να γράφουμε εμείς, ακόμη και ένα πεντάχρονο έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ποιοι απέδωσαν καλά και ποιοι όχι!
Ο παραπάνω πρόλογος γίνεται με αφορμή τα νέα πρόσωπα που είδαμε στο ματς της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Φωστήρα και για τα οποία μπορούμε να έχουμε ένα κλικ παραπάνω άποψη απ’ ότι είχαμε έως τώρα που δεν τους είχαμε δει αρκετά. Μ’ αυτό το κομμάτι θα ξεκινήσω και θα συνεχίσω με τα μεταγραφικά και το γηπεδικό…
Ο Τραϊανός Δέλλας προφανώς και δεν μπορεί να έμεινε ικανοποιημένος στο βαθμό που θα ήθελε από τους Φαγέ και Σαρρή (ειδικά στο πρώτο 45λεπτο). Αντίθετα μάλλον πρέπει να ικανοποιήθηκε από την παρουσία του Ρόβα –έστω ως δεξί μπακ– και του Τζανετόπουλου που ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα.
Για τον Φαγέ τα ‘χουμε γράψει και το καλοκαίρι από το Πήλιο. Απ’ όσο τον έχω δει live (σε προετοιμασία, φιλικά –εξαιρουμένου του φιλικού στην Ξάνθη– και επίσημα) δυστυχώς έχω απογοητευτεί σε απόλυτο βαθμό. Στο ματς δε με τον Φωστήρα ήμουν στα όρια της… κατάθλιψης με την απόδοσή του. Διότι απλά δεν παρουσίασε έστω ένα μισό βήμα μπροστά απ’ όσα είχα δει το καλοκαίρι.
Κακή έως κάκιστη τεχνική, δεύτερος στις μπάλες, χαμένο το 95% των προσωπικών μονομαχιών, με λάθος τοποθετήσεις, ευκολία στις λάθος μεταβιβάσεις ακόμη και εκείνες με μηδέν βαθμό δυσκολίας και με φανερή την απουσία της τακτικής παιδείας!
Εύχομαι και ελπίζω να είναι αποκλειστικά ψυχολογικό το θέμα. Διότι είχα ακούσει μόνο καλά λόγια για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή από όσους παρακολουθούσαν την football league και τον Φαγέ σε αυτή. Δεν μπορώ λοιπόν να μη το σημειώσω κι αυτό γιατί θα ήμουν άδικος στον ποδοσφαιριστή και στην ΑΕΚ που κινήθηκε για την απόκτησή του.
Από κει και πέρα όμως (επειδή τα είδα κι αυτά) είναι τουλάχιστον αστείο να λέμε πως δεν μπορεί να κριθεί από μία συμμετοχή ένας ποδοσφαιριστής. Ναι, σίγουρα δεν τον κρίνεις συνολικά αλλά το κάνεις ειδικά. Θα ‘χει κι άλλες (προφανώς και αν δουλέψει περισσότερο) ευκαιρίες ο Φαγέ, αλλά αυτό που έδειξε στο ματς είναι ότι δεν το ‘χει.
Την ίδια ώρα που ο αντικαταστάτης του (ο οποίος δεν έχει πάρει περισσότερες ευκαιρίες) Άνταμ Τζανετόπουλος έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο στο διάστημα που αγωνίστηκε όσα δεν μπόρεσε για 65 λεπτά ο Φαγέ. Και εδώ έρχεται η απορία επειδή γενικά οι μαρτυρίες για τον Τζανετόπουλο μέσα από τα αποδυτήρια της ΑΕΚ κάνουν λόγο για πολύ καλό ποδοσφαιριστή και κυρίως σούπερ δουλευταρά: γιατί να φωνάζουν συγκεκριμένοι του χώρου μου να πάρει ευκαιρία οπωσδήποτε ο Φαγέ (ενώ είχαν ρεπορτάζ από τα αποδυτήρια των Σπατών θα ήξεραν ότι δεν είναι
σε καλή κατάσταση ούτε στις προπονήσεις) και δεν έγραφαν για τον Τζανετόπουλο;
Ο μικρός μπήκε και σε διάστημα λίγων λεπτών κέρδισε το χειροκρότημα της εξέδρας με την παρουσία του. Κακώς γράφω τόσα πολλά για το παιδί, δεν χρειάζεται, αλλά με αφορμή αυτά που διαβάζω (και δεν θέλω να τα καταλάβω, αν και φαντάζομαι γιατί γράφονται) απορώ με ορισμένους που σώνει και ντε θέλουν να μας πείσουν ότι έξω είναι νύχτα την ώρα που είναι μέρα μεσημέρι!
Ο Φαγέ έχει προσόντα. Κυρίως τα σωματικά, δεν μας έχει δείξει κάτι άλλο έως τώρα. Αν έχει θέμα ψυχολογικό καλό θα είναι να βοηθηθεί απ’ την ομάδα γιατί μόνος του φαίνεται να μη μπορεί να το ξεπεράσει. Το κακό είναι πως έβαλε γκολ και του ακυρώθηκε. Κι αυτό να σημειωθεί, γενικά στις συμμετοχές του, όσο κακές, ή μέτριες, ή καλές αν είναι, βρίσκει δίχτυα.
Ασχολήθηκα περισσότερο με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή γιατί έγινε μεγάλος ντόρος. Όπως και με τον Σαρρή. Όπου στην περίπτωσή του αν εξαιρέσουμε το κάκιστο πρώτο 45λεπτο που κάνει, διόρθωσε την εικόνα του στο δεύτερο μισό και έδειξε κάποια στοιχεία.
Το πρόβλημα φάνηκε να είναι η έλλειψη συγκέντρωσης μια και δυο, τρεις πάσες που λανθασμένες, με σημαντικότερη εκείνη που απέφερε το τετ α τετ του Ράμα που έβγαλε ο εξαιρετικός Ανέστης.
Είχε κακές τοποθετήσεις, αργές αντιδράσεις, κακή συνεργασία συνολικά με τους συμπαίκτες του στην άμυνα και αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δέχτηκε τις περισσότερες φάσεις που έχει δεχτεί φέτος σε αγώνα είτε στο πρωτάθλημα είτε στο Κύπελλο. Πολύ ανησυχητικό μαντάτο…
Επαναλαμβάνω στο δεύτερο 45λεπτο βελτιώθηκε, όχι στον βαθμό εκείνον να δικαιολογείται και τόση γκρίνια πια για τον Λαμπρόπουλο. Προφανώς ο Δέλλας όπως κι ο ίδιος δήλωσε είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα πώς δουλεύουν οι ποδοσφαιριστές του και γι’ αυτό έως τώρα επέλεγε τους ίδιους για την 11άδα (δεν το γνωρίζω, το υποθέτω). Πάντως για να ξέρουν και να κρίνουν σωστά και οι υπόλοιποι ποιος είναι καλά και ποιος όχι –και να μη βασίζονται στις μαρτυρίες– καλό θα είναι κάποτε να ανοίξουν δυο – τρεις προπονήσεις (όπως οι Φερέρ και
Σάντος) στα Σπάτα!
Αντίθετα ο Ρόβας σε μία θέση που δεν τον έχουμε συνηθίσει ήταν πολύ καλός. Καλύτερος σίγουρα απ’ αυτό που περίμενα να δω. Ανταποκρίθηκε απόλυτα, προσπάθησε και δημιουργικά να βοηθήσει, ήταν καλός (τα πολλά λόγια είναι φτώχεια), αυτό τα λέει όλα. Και δικαιώνονται –και εδώ– οι μαρτυρίες παικτών που υποστήριζαν ότι ο Ρόβας είναι σε πολύ καλή κατάσταση εδώ και καιρό. Θα δείξει…
Από κει και πέρα θαρρώ ότι όλοι είδαμε και… υποκλιθήκαμε στον Βαγγέλη Πλατέλλα για τα δυο του υπέροχα γκολ και συνολικά για την άριστη παρουσία του στο ματς. Έχει ένα μήνα τώρα που ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει αντιστρέψει την κατάσταση και πάει… μπούνια!
Κι αυτό είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για να επιβεβαιώσουμε ότι όταν ένας ποδοσφαιριστής πάει καλά κανείς δεν μπορεί να του κάνει πόλεμο και να γράψει άλλα ντ’ άλλων. Διότι το γήπεδο, το χορτάρι είναι ο καθρέπτης τους. Και τούτη η περίοδος για τον Πλατέλλα είναι σούπερ και διαβατήριο ίσως για τη θέση του στο ρόστερ και της επόμενης σεζόν…
Ίσως καλύτερος του Πλατέλλα στο ματς με τον Φωστήρα να ήταν ο Ανέστης. Εξαιρετικός στο συγκεκριμένο ματς, σίγουρος στις επιλογές του (σημαντικό αυτό), με μεγάλη αυτοπεποίθηση, καίριες επεμβάσεις… Επαναλαμβάνω ήταν αν όχι ο κορυφαίος της αναμέτρησης (που κι αυτό σαν θέμα από μόνο του αναδεικνύει το πρόβλημα που είχε η ΑΕΚ ανασταλτικά) σίγουρα μαζί με Πλατέλλα εκ των κορυφαίων.
Τα κακά νέα ήρθαν από το Ιατρικό Κέντρο. Εκεί που διαπιστώθηκε πως ο πιο σταθερός παίκτης της ΑΕΚ στη σεζόν και δη στα χαφ, ο Μιγκέλ Κορδέρο, θα μείνει στα… πιτς για περισσότερο από ένα μήνα λόγω μηνίσκου. Ότι χειρότερο για την Ένωση που θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για την απόκτηση χαφ όπως λένε όλοι μετά την είδηση του τραυματισμού.
Κι εδώ είναι η τέλεια πάσα για να ασχοληθούμε με τα μεταγραφικά. Εγώ σημειώνω τούτο κι ας μην αρέσει: αν είναι να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές για να αποκτηθούν, επειδή ρε παιδί μου είναι Γενάρης και πρέπει, παρακαλώ και εύχομαι να μη γίνει!
Η ΑΕΚ έχει ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης με προοπτική ΜΟΝΟ Σούπερ Λίγκας. Και επειδή τούτη η μεταγραφική περίοδος δεν προσφέρεται για τέτοιες κινήσεις (εκτός αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις εκατομμύρια ευρώ για υπερ-παίκτες) καλό θα είναι να περιμένουν το καλοκαίρι.
«Ακόμη και τώρα που τραυματίστηκε ο Κορδέρο και παίζουμε χωρίς χαφ στο ματς τελικό με τον Ατρόμητο;», η εύλογη απορία σας. Ναι ακόμη και τώρα αν πρόκειται να αποκτηθεί κάποιος, απλά για να πούμε ότι φέραμε κάποιον. Άλλωστε θα ‘χει λιγότερο από μήνα για να προετοιμαστεί, να δέσει και να γίνει ένα με την ομάδα, κοινώς δύσκολα και να μπορεί θα βγάλει αυτό που ξέρει σε διάστημα εβδομάδων στο χορτάρι.
Ευτυχώς υπάρχουν στην ΑΕΚ άνθρωποι που γνωρίζουν και μπάλα, και ποδόσφαιρο με πρώτο και καλύτερο το μεγάλο της αφεντκό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει κίνηση μεταγραφική απλά για τα μάτια και τις επιθυμίες του κόσμου.
Να καταλήξω και με το θέμα του γηπέδου με δυο λόγια γιατί μ’ έχει κουράσει αφάνταστα. Μου στέλνετε μηνύματα να γράψουμε τι γίνεται με το γήπεδο, ποιος ευθύνεται, να κράξουμε την ΑΕΚ (αν είστε και Ενωσίτες εσείς που μου τα στέλνετε), τον Μελισσανίδη, την ερασιτεχνική και φυσικά τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Δεν υπάρχει λόγος να κράξουμε κανέναν. Περιμένουμε όλοι τις εξελίξεις. Να υπάρξει η οικοδομική άδεια και να προχωρήσει το έργο. Να κράξουμε τι και γιατί; Υπάρχει άδεια στα χέρια της ΑΕΚ και δεν προχωράει το γήπεδο; Παίδες μην πίνουμε και γράφουμε, πρώτα γράφουμε και μετά πίνουμε (μόνο μία εξαίρεση έχω σ’ αυτόν τον κανόνα).
Δηλαδή ειλικρινά απορώ. «Κράξε και κράξε και κράξε», σώνει και ντε. Κάποιοι έχετε θέματα προσωπικά και τα βγάζετε στο πληκτρολόγιό σας και στα μηνύματά σας, όχι πολλοί δέκα άντε ταβάνι 20 να είστε. Να κράξω πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να έχω λόγο και να ‘χουν δώσει το δικαίωμα. Φοβερά πράγματα…
Τώρα οι ίδιοι αρχίζετε και μου στέλνετε για τα μεταγραφικά, πάλι να κράξω να βάλουν λεφτά και να φέρουν παικταράδες, λες και αν το κάνω αυτό μετά θα ανακοινωθεί η απόκτηση του Τουρέ, μιλάμε ειλικρινά μπορεί και να το πιστεύετε κάποιοι.
Όπως γράφω από το 2000 όταν μου το ζητούσαν από το Έθνος έως τώρα για τα θέματα της εκάστοτε διοίκησης και της οικονομικής της πολιτικής στα μεταγραφικά: νταβάς στο πορτοφόλι κανενός δεν πρόκειται να γίνω ποτέ. Να κρίνω αν κάποιος κάνει, ή όχι απ’ όσους αποκτηθούν (και αφού τον δω πρώτα), εννοείται και τότε θα κράξω αυτούς που τον έφεραν, αλλά με τα λεφτά των άλλων δεν έμαθα ποτέ να κάνω… νταραβέρια και κουμάντα!
Υγ: Θα τον αδικούσα και δεν θα ήταν σωστό. Καλός στο ματς με τον Φωστήρα ήταν και ο Ζόριτς. Καλό κάθετο παιχνίδι, σε μία θέση που δεν είναι η φυσική του και με βάρος να καλύψει το κενό του Μπαρμπόσα. Μια χαρά τα πήγε… Όπως και ο Ανάκογλου ήταν αρκετά καλός απ’ όταν μπήκε και έπαιξε στον άξονα της μεσαίας γραμμής (μόνος του έως την είσοδο του Τζανετόπουλου, όπως και μόνος ήταν μέχρι τον τραυματισμό του ο Κορδέρο).
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: