Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η αποστολή του Φουστέρ και η σκέψη για έκπληξη!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για την ειδική αποστολή για τον Φουστέρ για τον ΠΑΟΚ και τις σκέψεις για πιθανή έκπληξη στην άμυνα.
Δεν είναι «κάνω την διαφορά» ποδοσφαιριστής γενικώς. Δεν ήταν ποτέ. Ακόμη και στην εποχή που η 11άδα ξεκινούσε από τον ίδιο. Είναι όμως εκείνος που παραδοσιακά όλα τα χρόνια, και όποιος και αν είναι ο προπονητής στον Ολυμπιακό, επιλέγεται σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή αναμετρήσεων με «ειδικό χαρακτήρα». Είτε πρόκειται για ματς Τσάμπιονς Λιγκ, είτε για κάποιο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο υγιής Νταβίδ Φουστέρ είναι πάντα εκεί. Για ματς σαν το αυριανό με τον ΠΑΟΚ. Και μιας και όντως αυτές τις ημέρες είναι «καλά», καλύτερα από κάθε άλλη φορά φέτος, ο Μίτσελ δεν το σκέφτεται πολύ. Τον ρίχνει στην μάχη. Ίσως στην πιο ενδιαφέρουσα «προσωπική» αποστολή σε αυτό το 90άλεπτο κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νταβίδ Φουστέρ θα μετατεθεί στο δεξί άκρο της επίθεσης του Ολυμπιακού. Κάτι που θα στείλει τον Γιάννη Μανιάτη στον άξονα πλάι στον Μιλιβόγιεβιτς και θα επαναφέρει στο αριστερό φτερό τον Αφελάι. Ο Φουστέρ, ο Ολλανδός και ο Τσόρι θα είναι η τριάδα πίσω από τον φορ (που όπως φαίνεται θα είναι για μια ακόμη φορά ο Κώστας Μήτρογλου μιας και δείχνει να κερδίζει τον Μπενίτες στην υπόθεση «αρχικό σχήμα») στην 4-2-3-1 διάταξη των Πειραιωτών. Ναι, κλασικό 4-2-3-1. Ένα στιλ που πέρσι οι ερυθρόλευκοι το εμπιστεύθηκαν πολύ. Σε αντίθεση με την φετινή αγωνιστική εκδοχή της ομάδας, όπου δεσπόζουν τα πολλά 6άρια και 8άρια σε διάφορους ρόλους, αλλά με στόχο έναν όσο το δυνατόν πιο γεμάτο άξονα.
Γιατί ο Μίτσελ στέλνει τον Φουστέρ δεξιά και δεν τον κρατά αριστερά όπως τον είδαμε την Κυριακή κόντρα στην Κέρκυρα; Διότι από εκεί προκύπτει ίσως ο σημαντικότερος παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Ρατς. Πόσο μάλλον σε μια βραδιά που απουσιάζει ο Μακ για τους Θεσσαλονικείς. Εξαιρετικός μπακ ο Ρουμάνος. Με πολύ μεγάλη προσφορά και στην δημιουργία, ή ακόμη και στο γκολ! (έχει 3 ασίστ και 3 γκολ φέτος σε 600 λεπτά συμμετοχής στην Σούπερ Λιγκ). Κοιτάζοντας κανείς τους αριθμούς του 33άχρονου αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προσφοράς του, στην πολύ καλή φετινή πορεία του ΠΑΟΚ. Χαρακτηριστικό «στατιστικό» παράδειγμα: Έχοντας παίξει σε 8 αναμετρήσεις του πρωταθλήματος έχει 83 απόπειρες για «περάσματα» στην αντίπαλη περιοχή (και 29 εύστοχα όντας μαζί με τον Νάνο του Παναθηναϊκού πρώτοι στη σχετική λίστα της Σούπερ Λιγκ).
Αυτόν τον ποδοσφαιριστή λοιπόν ο Μίτσελ τον «σημαδεύει» στο πλάνο του για το αυριανό παιχνίδι. Θέλει να τον «κλειδώσει». Να τον «βραχυκυκλώσει». Θέλει να βρει τον κατάλληλο ώστε να του κλείσει τον διάδρομο. Να τον «κυνηγήσει». Να τον κρατήσει πίσω. Να μην του επιτρέψει να πάρει πρωτοβουλίες. Να τον εμποδίσει ακόμη και να ζητήσει την «πρώτη μπάλα». Με τον Παναθηναϊκό το ίδιο έγινε με τον Νάνο. Την ευθύνη την ανέλαβε τότε ο Κασάμι, διότι ο Φουστέρ δεν ήταν έτοιμος. Τώρα είναι η σειρά του Ισπανού. Και η επιτυχία του σε αυτόν τον τομέα θα παίξει σημαντικό ρόλο για την τελική έκβαση του ντέρμπι κορυφής της Σούπερ Λιγκ. Όπως έγινε στο ματς με τον Παναθηναϊκό.
Παράλληλα ο Φουστέρ είναι και άλλα πολλά για τους Πειραιώτες. Έχει εξαιρετική παράδοση με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο (πέρσι σκόραρε και στις δύο νίκες του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και κύπελλο). Έχει πολύ μεγαλύτερη άνεση να πατά περιοχή από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή των ερυθρόλευκων που ξεκινά φέτος από τα πλάγια (12 τελικές έναντι 8 του Ντοσεβί, 8 του Αφελάι και 9 του Ντουρμάζ ενώ έχει παίξει λιγότερο χρόνο από όλους). Και βέβαια έχει αυτή την φοβερή διάθεση να τρέξει, να μαρκάρει, να πιέσει, να πασάρει κάθετα. Ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει τον ρυθμό σε ολόκληρη την ομάδα του. Ο καλύτερος δυνατός συμπαίκτης. Και μια ηγετική φυσιογνωμία για τους ερυθρόλευκους όσο περνούν τα χρόνια.
Αυτήν την στιγμή ο Φουστέρ είναι ο παλαιότερος όλων στην ομάδα (αν δεχθούμε ότι ο Μήτρογλου είναι δανεικός). Και τα αποδυτήρια τον αναγνωρίζουν σαν αρχηγό. Όπως τον αναγνωρίζει και ο κόσμος του Ολυμπιακού. Για την μεγάλη του προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Για το χαμηλό προφίλ του. Για το γεγονός ότι νοιώθει την ομάδα μεγαλύτερη από εκείνον. Για τη διάθεση που βγάζει στο χορτάρι είτε παίξει ένα λεπτό, είτε ενενήντα. Πως λοιπόν ο Μίτσελ να μην τα υπολογίσει όλα αυτά σε ένα ντέρμπι. Και πώς να μην επενδύσει πάνω στον συμπατριώτη του, ένα πολύ σημαντικό μέρος του αγωνιστικού πλάνου της ομάδας του.
Και μιας και αναφερόμαστε στις σκέψεις του Ισπανού, αξίζει να προσθέσουμε και κάτι ακόμη. Μια... έκπληξη που κάποιοι την βλέπουν να έρχεται. Ο Τάσος Αυλωνίτης θέτει υποψηφιότητα για την 11άδα των Πειραιωτών. Διεκδικεί την θέση του Αμπιντάλ. Τον έχει κερδίσει τον Μίτσελ η προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας αμυντικός. Και μιας και σε σχέση με τον Γάλλο, αλλά και με τον Μποτία δείχνει καλύτερη προσαρμογή στο κυνήγι του αντίπαλου σέντερ φορ, δεν αποκλείεται ελέω Κλάους να τον δούμε στο αρχικό σχήμα. Τον ποδοσφαιριστή που πέτυχε το μοναδικό γκολ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η πιθανή 11άδα του Ολυμπιακού λοιπόν αύριο: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Αυλωνίτης (ή Αμπιντάλ), Μαζουάκου, Μιλιβόγιεβιτς, Μανιάτης, Φουστέρ, Τσόρι, Αφελάι και Μήτρογλου.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: