Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Aθλητές στο Κοινοβούλιο!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης γράφει για τις άπειρες περιπτώσεις μεγάλων αθλητών, που έβγαλαν τα σορτσάκια και φόρεσαν τα κοστούμια. Άλλοι με επιτυχία, άλλοι με... όχι και τόσο!  
Η Βουλή της Δευτέρας θα είναι, καταπώς φαίνεται, γεμάτη με αθλητές. Μεταξύ πολλών άλλων, βάζουν ισχυρή υποψηφιότητα για έδρανο οι Πύρρος Δήμας, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Πετρόπουλος, Μέμος Ιωάννου, Ελένη Αυλωνίτου, Κώστας Κουκοδήμος, Στέλιος Προσαλίκας, Ελενα Κουντουρά, Γιώργος Ανατολάκης, Σταυρούλα Αντωνάκου, ακόμα και ο «οικονομικός μετανάστης» Κζίστοφ Βαζέχα.
Μολονότι ο Γιάννης Ιωαννίδης αποστρατεύτηκε, ευδοκίμως τερματίσας την κοιοβουλευτική θητεία του, το μπάσκετ βγάζει στην Ελλάδα υπουργούς και τα υπόλοιπα σπορ βουλευτές…
Λεπτομέρειες για τα ψηφοδέλτια των αυριανών εκλογών θα βρείτε σε άλλες στήλες. Εδώ, επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε τα ονόματα εκλεκτών εκπροσώπων του απανταχού αθλητισμού που έκαναν καριέρα στα βουλευτικά έδρανα της υδρογείου.
Ο Μπιλ Μπράντλεϊ ήταν λαμπρό αστέρι των Νιου Γιορκ Νικς στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μέλος του Hall Of Fame. Υπηρέτησε ως γερουσιαστής των ΗΠΑ επί 18 χρόνια και μάλιστα έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2000. Δεν ήταν γραφτό του να γίνει πλανητάρχης, αλλά είπαμε, το μπάσκετ βγάζει φωτεινούς παντογνώστες!
Παρόμοια τροχιά, με πολυετή θητεία στη Σύγκλητο, διέγραψαν ο εκλεκτός quarterback του αμερικάνικου φούτμπολ Τζακ Κεμπ , ο σπουδαίος pitcher του μπέιζμπολ Μπιλ Μπάνινγκ, ο γκολκήπερ του χόκεϊ Κεν Ντράιντεν και αρκετοί άλλοι άσοι που όμως είναι άγνωστοι στην από δω όχθη του Ατλαντικού.
Τον περίφημο «K.J.» των Φίνιξ Σανς, πάντως, οι φίλοι του ΝΒΑ τον θυμούνται σε ρόλο υπολοχαγού του Τσαρλς Μπάρκλεϊ στους τελικούς του 1993. Ο Κέβιν Τζόνσον έγινε ο πρώτος μαύρος δήμαρχος του Σακραμέντο το 2008 και παραμένει δημοφιλέστατος. Μέγας μπασκετμπολίστας με 7 συμμετοχές σε All-Star Game υπήρξε στα νιάτα του και ο πρώτος πολίτης του Ντιτρόιτ, Ντέιβιντ Μπινγκ.
Ο Μάνι Πακιάο (φωτο) δεν είναι ένας απλός πυγμάχος. Στις Φιλιππίνες λατρεύεται ως ημίθεος και μάλιστα υπήρξε σημαιοφόρος της αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, χωρίς να είναι μέλος της! Εγινε γερουσιαστής για πρώτη φορά το 2010, με ποσοστό 66 τοις εκατό. Το 2013, ουδείς τόλμησε να κατεβεί στην ίδια περιφέρει με τον κοσμαγάπητο Μάνι.
Ο Πακιάο μετράει 10 παγκόσμιος τίτλους στο μποξ, είναι ο 13ος πλουσιότερος αθλητής του πλανήτη και μάλλον προορίζεται για τον προεδρικό θώκο των Φιλιππίνων. Στην Αμερική, πάντως, τον ψάχνει η Εφορία.
Σε μία άλλη γωνιά της Ασίας, στο Πακιστάν, κάνει λαμπρή καριέρα πολιτικού ο αστήρ του κρίκετ Ιμράν Χαν, με βασικό επιχείρημα τον παγκόσμιο τίτλο που κέρδισε με την Εθνική ομάδα το 1992. Σαν να λέμε, Ζαγοράκης…
Ο πρωτοπυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο βρέθηκε στο φως των προβολέων όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία και συνεχίσει την αναρρίχησή του στην πολιτική κλίμακα της ταραγμένης χώρας, ως επικεφαλής των ευρωπαϊστών. Εάν οι επόμενες εκλογές εξελιχθούν σε γρονθοπατινάδα, οι σιδερένιες γροθιές του Κλίτσκο θα κάνουν τη διαφορά! Πάντως, ο Αντριι Σεβτσένκο απέτυχε παταγωδώς όταν διεκδίκησε βουλευτική έδρα.
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε διάσημος πρώτα για τα μούσκουλά του και μετά για τις –ανύπαρκτες άλλωστε- υποκριτικές του ικανότητες. Υπήρξε «μίστερ Υφήλιος» και παραμένει μέχρι σήμερα εικόνισμα στον χώρο του μποντιμπίλντινγκ. Μολονότι αλλοδαπός, ο Αυστριακός «Αρνι» εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2003 με ένα εκατομμύριο ψήφους και υπηρέτησε δύο τετραετίες. Υπήρξε μάλιστα ο πρώτος πολιτικός που πέρασε νόμους για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.
 Παρόμοιο αξίωμα χρεώθηκε από τους πολίτες της Μινεσότα ο σταρ του κατς (WWF) Τζέσε Βεντούρα, κυβερνήτης από το 1998 ως το 2002. Είχε μάθει τα κατατόπια ως δήμαρχος της πόλης Μπρούκλιν Παρκ στην ίδια πολιτεία.
Το φλερτ του Πελέ με την πολιτική είναι μια παλιά ιστορία που ουδέποτε τελεσφόρησε και ουδέποτε εξελίχθηκε σε γάμο. Το ποδόσφαιρο εκπροσωπείται στη σύγκλητο της Βραζιλίας από τον Ρομάριο, ο οποίος μάλιστα έλαβε ρεκόρ ψήφων στις πρόσφατες εκλογές στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο παλαίμαχος στράικερ είναι σοσιαλιστής και υπήρξε εξαρχής φλογερός πολέμιος του Μουντιάλ και της FIFA. Η ιδιαίτερη πατρίδα του ετοιμάζεται για Ολυμπιακούς Αγώνες και ο Ρομάριο θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ελέγχου.
Ο Ράινχολντ Μέσνερ είναι ένας αληθινός τιτάνας των ψηλών βουνών, αφού είναι ο πρώτος ορειβάτης που κατέκτησε τις 14 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 8000 μέτρων. Ο εκκεντρικός Τυρολέζος εκπροσώπησε τους Ιταλούς «Πράσινους» στην Ευρωβουλή μεταξύ 1999-2004, αλλά ένιωσε σαν ψάρι έξω από το νερό και γρήγορα ξανάφυγε για τα Ιμαλάια. Λεπτομέρειες θα βρείτε στα 63 βιβλια που έγραψε.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: