Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο χατ τρικ ever!!

H ιστορία του Αμερικανού, Μπερτ Αρθουρ Πάτνοουντ, του πρώτου με τρία γκολ σε επίσημο διεθνές αγώνα και η δικαίωση του 76 χρόνια μετά.
Αργεντινοί, Βραζιλιάνοι, Ουρουγουανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ούγγροι, Τσεχοσλοβάκοι, Αυστριακοί. Εκείνοι έστησαν τις πρώτες μεγάλες Εθνικές στο ποδόσφαιρο. Θα θεωρούσες σίγουρα λοιπόν πως κάποιος από δαύτους θα σημείωνε το πρώτο χατ τρικ όλων των εποχών σε επίσημη διεθνή διοργάνωση. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα μπορούσες καν να υποθέσεις ότι αυτό το πέτυχε ένας Αμερικανός. Συνέβη στο πρώτο Μουντιάλ, εκείνο του 1930 και ο ήρωας των Γιάνκηδων ήταν ο Μπερτ Αρθουρ Πάτνοουντ.
Ηταν 21 ετών και με καριέρα δύο χρόνων πίσω του, όσων δηλαδή λειτουργούσε το πρώτο πρωτάθλημα που είχαν στήσει στις Η.Π.Α., όταν κλήθηκε να στελεχώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα πήγαινε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα Αμερικανάκια ταξίδεψαν στην Ουρουγουάη ως η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά, μα κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από τους Αργεντινούς (σ.σ.: με τη σειρά τους ηττήθηκαν στον τελικό από τους διοργανωτές).

(O Πάτνοουντ είναι ο μεσαίος στην κάτω σειρά)
Σε εκείνο το φουλ επιθετικό 2-3-5 που εφάρμοζαν όλες οι χώρες, ο Πάτνοουντ, κλήθηκε να είναι ο κεντρικός φορ. Ξεκίνησε στον πρώτο αγώνα και οδήγησε στη νίκη με δικό του γκολ επί του Βελγίου, για να ακολουθήσει η στιγμή της μεγάλης δόξας. Ηταν 17 Ιουλίου όταν η Αμερική αντιμετώπισε την Παραγουάη, την οποία καθάρισε με 3-0. Στο 10’ ο Πάτνοουντ άνοιξε το σκορ και στο 50 έκανε το 3-0.
Ενδιάμεσα, στο 15’, συνέβη το μπέρδεμα. Σύμφωνα με τα αρχεία των διοργανωτών ο Αουρέλιο Γκονσάλες έβαλε αυτογκόλ. Σύμφωνα με τη FIFA, το 2-0 το έκανε ο Αμερικανός Τομ Φλόρι. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αρχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας, το γκολ ανήκε στον Πάτνοουντ. Υπερίσχυσε η άποψη της FIFA και ο ήρωας του θέματος μας έμεινε αρχικά με δύο τέρματα στο ματς.
Δύο μέρες αργότερα, η Παραγουάη συνετρίβη και από την Αργεντινή, με τον εκπληκτικό προπολεμικό αρχισκόρερ των Γκαούτσος, Γκιγιέρμο Στάμπιλε να βάζει τρία γκολ. Μέχρι και το 2006, η FIFA θεωρούσε ως πρώτο χατ τρικ στην ιστορία της, εκείνο του Αργεντινού επιθετικού. Ωστόσο, 76 χρόνια από τότε που το πέτυχε, έμελλε να έρθει η δικαίωση για τον Πάτνοουντ.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία έπειτα από ενέργειες του ανιψιού του, ανακάλυψε αρχεία ακόμα και των αντιπάλων Παραγουανών, δημοσιεύματα στον Τύπο της Ουρουγουάης και άλλα έγγραφα, τα προσκόμισε στη FIFA που τελικά παραδέχτηκε το λάθος της και έδωσε το εν λόγω χρίσμα στον Μπερτ Αρθουρ Πάτνοουντ. Μάλιστα συνέβη με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος εκφώνησε σχετική ανακοίνωση.
Και κάπως έτσι η ιστορία έγραψε ότι ένας Αμερικανός ήταν ο πρώτος που έκανε χατ τρικ σε επίσημη διεθνή διοργάνωση. Μάλιστα ο Πάτνοουντ, ο οποίος σε μόλις οκτώ χρόνια καριέρας σημείωσε 174 γκολ σε 170 αγώνες πρωταθλήματος και έξι σε τέσσερα ματς με την Εθνική, παρέμενε έως και το 2010 ο Αμερικανός με τα περισσότερα τέρματα σε Μουντιάλ. Εως ότου δηλαδή να τον ξεπεράσει ο Λάντον Ντόνοβαν.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: