Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ποια είναι η ιδανική θέση του Στέρλινγκ;

Ο άσος της Λίβερπουλ έχει παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσεις. Ποια όμως είναι εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στον Ραχίμ Στέρλινγκ;   
Επιθετικός: Στο εκτός έδρας ματς της Λίβερπουλ στο Old Trafford στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Μπρένταν Ρότζερς πήρε μια απόφαση που εξέπληξε πολύ, χρησιμοποιώντας τον Ραχίμ Στέρλινγκ ως  κεντρικό επιθετικό, παρότι είχε στη διάθεσή του τον Μάριο Μπαλοτέλι και τον Ρίκι Λάμπερντ, οι οποίοι έμειναν στον πάγκο.Αν και αρκετοί θεώρησαν ότι ο Ρότζερς χρησιμοποίησε τον Στέρλινγκ σε ρόλο «ψευτοεννιαριού», στην πραγματικότητα έπαιξε ένα ρόλο ίδιο με εκείνον των πρώην Reds Μάικλ Όουεν, Φερνάντο Τόρες και Λουίς Σουάρες: Ξεκινούσε από τον ώμο του τελευταίου αμυντικού και κινούταν στους χώρους πίσω του. Η στρατηγική της Λίβερπουλ ήταν βασισμένη εντελώς στις κάθετες μπαλιές προς τον Στέρλινγκ και το τάιμινγκ των τρεξιμάτων του ήταν εξαιρετικό. 
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αδυναμία του Στέρλινγκ παραμένουν τα τελειώματά του και σπατάλησε τρεις σπάνιες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, τις οποίες εξουδετέρωσε ο Ντε Χέα. Τα σουτ του ήταν ως επί το πλείστον αδύναμα, χωρίς αυτοπεποίθηση. Και παρότι μπορεί να βελτιωθούν στο μέλλον, προς το παρόν δεν αποτελεί επαρκή απειλή για την αντίπαλη εστία.
Αριστερό εξτρέμ: Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, στο αριστερό «φτερό» ταιριάζουν περισσότερο δεξιοπόδαροι εξτρέμ και ο Στέρλινγκ έχει δείξει τρομερή ικανότητα να αλλάξει τη ροή του αγώνα από αυτή τη θέση. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του πέρυσι ήρθαν στο 5-1 με την Άρσεναλ, στο οποίο ο Στέρλινγκ αποδείχθηκε τρομερά αποτελεσματικός στν κόντρα. Ακόμα και όταν δεν ξεκινούσε τις κινήσεις, ήταν την ώρα που έπρεπε στο δεύτερο δοκάρι για να απειλήσει, ενώ σκόραρε και δύο φορές. Από τη θέση αυτή, είναι λιγότερο περιορισμένος.
Μπορέι να ντριμπλάρει το αντίπαλο μπακ και να «κόψει» προς τα μέσα, ή να πάρει πιο κεντρικές θέσεις και να παίξει ως playmaker. Είναι σπάνιο να τον δεις να ντριμπλάρει στα άκρα, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, δεδομένου του ότι δεν παίζει με επιθετικούς που τα... σπάνε στις σέντρες. Ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια φέτος έγινε στα αριστερά. Ήταν το 2-1 με τη Σαουθάμπτον στην αρχή της σεζόν, όταν και αποτέλεσε μια συνεχή απειλή, σημειώνοντας το πρώτο γκολ και δίνοντας ασίστ στον Στάριτζ.
Δεκάρι: Η αντεπίθεση της Λίβερπουλ για τον τίτλο πέρυσι βασίστηκε στην γρήγορη και κάθετη επιθετική της κίνηση. Έφτασε στο top της όταν ο Στέρλινγκ έπαιξε σε ρόλο κεντρικού επιθετικού. Υπάρχει συχνά η εντύπωση ότι τα «δεκάρια» πρέπει να είναι υπομονετικοί, δημιουργικοί παίκτες, αλλά ο Στέρλινγκ παίζει το ρόλο του διαφορετικά. Απλά δρα ως εξτρέμ σε κεντρική θέση, αφήνοντας πίσω τους αμυντικούς και προσπαθώντας να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς. Η καλύτερή του εμφάνιση ήρθε στο 3-2 επί της Νόριτς, το παιχνίδι πριν το «χτύπημα» της Τσέλσι, που ψαλίδισε τις ελπίδες της Λίβερπουλ για τίτλο. Ο Στέλινγκ έβγαινε μπροστά από κεντρική θέση και σκόραρε δύο φορές, δίνοντας και μια ασίστ στον Σουάρες. Επίσης, είναι αξιοσημείωτες οι αμυντικές του επιδόσεις στη θέση αυτή, οι οποίες οδήγησαν τον Ρόι Χόντσον να προτιμήσει τον Στέρλινγκ αντί του Ρούνεί για αντίπαλο του Αντρέα Πίρλο στο Μουντιάλ. Ο Στέρλινγκ παραλίγο μάλιστα να ανοίξει το σκορ σε αυτό το ματς.
Δεξί εξτρέμ: Το να παίζε δεξιά αποτελεί μάλλον την πιο λογική επιλογή για έναν παίκτη σαν τον Στέρλινγκ. Είναι ενεργητικός, γρήγορος ντριμπλέρ και δεξιοπόδαρος. Στις παλιές μέρες, η δουλειά του θα ήταν απλή. Να νικήσει τον αντίπαλο μπακ και να σεντράρει στην περιοχή.  Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Ο Στέλινγκ δεν είναι και τόσο εξαιρετικός στις σέντρες και στο σύγχρονο παιχνίδι υπάρχει λιγότερη έμφαση στις σέντρες από ότι στο να γίνεται κίνηση στην περιοχή και να δημιουργείται έτσι απειλή. Ο Στέρλινγκ δεν εμπιστεύεται και τόσο το αριστερό του πόδι για να παίξει με αυτόν τον τρόπο, οπότε το παιχνίδι του από το δεξί φτερό μπορεί να είναι μονοδιάστατο: Πάντα να αποτελεί κίνδυνο, χωρίς να κάνει την τελική πάσα. Οι πιο απογοητευτικές εμφανίσεις του Στέρλινγκ έρχονται από το δεξί άκρο. Ήταν ήσυχος στην ήττα με 1-0 από τη Νιούκαστλ, πασχίζοντας να δημιουργήσει, όπως και στο πρώτο ημίχρονο με τη Βασιλεία, στο ματς που έβαλε τέλος στην πορεία της Λίβερπουλ στο Champions League. Περιστασιακά, όπως στην ισοπαλία χωρίς τέρματα με την Χαλ, έχει την άδεια να κόβει προς τα μέσα, αλλά η πλάγια κίνησή του δεν είναι φυσική. Του βγαίνει πιο πολύ το κάθετο παιχνίδι.

Τελiκή ετυμηγορία: Αριστερό εξτρέμ


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: